woensdag 23 februari 2022

Week Spot: Machine


Normaal gesproken publiceer ik op dinsdag de nieuwe Week Spot maar ik heb het expres een dag uitgesteld. Ik heb afgelopen zaterdag alle nieuwe aanwinsten van de vorige week gedraaid in 'Do The 45' en heb vandaag en gisteren de show terug geluisterd tijdens de fietstochten. Gisteren was de fietstocht totaal overbodig. Ik meen dat ik helemaal door de dampvloeistof heen zit en besluit om een uur of vijf nog maar even naar Diever te gaan. De Primera is al dicht, de openingstijden zijn nog niet bijgewerkt op Google. Ik haal een paar boodschapjes in Dwingeloo en fiets naar huis. Dan besluit ik toch even in het keukenkastje te kijken want daar bewaar ik nog wel eens flesjes. En wat denk je? Daar ligt een ongeopend flesje op de bovenste plank. Vandaag heb ik ook genoeg kilometers gefietst. Eerst naar Steenwijk, vervolgens bezorgen en daarna naar Meppel voor een fakkeltocht en dan weer terug naar Uffelte. Ik heb de ruim drie uren van zaterdag dus compleet geluisterd en maak hieruit mijn keuze voor de Week Spot. Dan springt er eentje uit in het bijzonder en dat gaat hem worden! Een heuse disco-klassieker ditmaal: 'There But For The Grace Of God Go I' van Machine uit 1979.

Ik volg sinds een paar jaar het platenlabel Cannonball Soul Records en dat verrast ons in de zomer van 2020 met een nieuw plaatje. Volgens eigen zeggen is het de eerste artiest op Cannonball die ooit een mainstream-hit heeft gehad. We hebben het dan over Jay Stovall en de hit is 'There But For The Grace Of God Go I' van Machine. Stovall's plaat is niet onaardig maar is een beetje ondergesneeuwd geraakt. Het inspireert me wel om eens rond te kijken voor, bij voorkeur, de Engelse persing van de single. Dan zie ik de plaat in de '5-4-3-2-1' van Mark en ben ik vlug bereid. De plaat is slechts op een paar plaatsen uitgebracht als 7"-single. In ons land verschijnt het alleen als 12" en dat is het favoriete formaat voor de dj's. We hebben het hier uiteraard over de Amerikaanse groep en niet over de afsplitsing van de Rotterdamse Swinging Soul Machine dat in 1970 een hit heeft met 'Lonesome Tree'. Ook een fijn nummer, maar geen voer voor de Week Spot...

Jay Stovall formeert de groep in New York City in 1977. Hij krijgt daarbij hulp van August Darnell welke pas Dr. Buzzard's Original Savannah Band heeft verlaten. Ik vermoed dat het Darnell's contacten zijn welke de groep een contract opleveren bij RCA. In 1979 brengt de groep haar titelloze debuut uit en daarvan verschijnt 'There But For The Grace Of God Go I' op single. De plaat moet uiteindelijk nog wel op twee plekken worden gekuist, maar dan is het klaar om de discotheken te overspoelen. De 'Hot Dance Club Play' is dé hitparade van Billboard voor de discotheken en daar piekt de 12" op een achtste plek. In de reguliere Billboard behaalt het evengoed nog een 77e plek. Hoewel Engeland erg soul- en disco-'minded' is, doet de single daar niets. Machine zal de boeken ingaan als eendagsvlieg want alleen de directe opvolger, 'Is It Love', doet nog een 27e plek op de 'Hot Dance Club Play'. In 1980 verschijnt het tweede album en ook nog een single maar daar wordt nauwelijks een exemplaar van verkocht. In 1981 valt de groep definitief uiteen.

August Darnell gaat zichzelf dan Kid Creole noemen en zal met The Coconuts enkele wereldsuccessen beleven. Naar het schijnt doet Stovall mee op een aantal platen van Kid Creole & The Coconuts maar krijgt daar niet de credits voor. Kid Creole zal ook een eigen versie uitbrengen van 'There But For The Grace Of God Go I' op de plaat zetten. Door de jaren heen is het nummer uitgegroeid tot 'gereedschap' als het aankomt op de ultieme disco-platen. Het nummer steekt erg knap in elkaar en heeft zowaar nog een behoorlijke lap tekst vergeleken bij veel concurrenten met enkel 'one-liners'. In 2009 formeert Stovall met twee ex-leden een nieuwe Machine om de oude successen nog eens dunnetjes over te doen. Sinds zijn plaat op Cannonball is het weer stil geworden rond zijn persoon. Jammer, want het plaatje smaakte naar meer! Omdat ik geen goede foto kan vinden van de Engelse persing kies ik maar voor het fotohoesje van de Spaanse persing ter illustratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten