dinsdag 15 februari 2022

Week Spot: James Gadson


Hoewel de voeten wel uitgerust moeten zijn, heb ik nóg maar een rustige dag achteraan geplakt. Ditmaal ietsje minder lui en meer pro-actief want zo heb ik vanavond gewoon 'Tuesday Night Music Club' gedaan en moet ik daar grotendeels de speellijst van voorbereiden. Bij het promotie doen op Facebook stuit ik op een single uit 2014 en als ik op Discogs kijk, besluit ik ter plekke de plaat mee te nemen. Samen met twee hagelnieuwe releases. De dealer uit Amsterdam heeft me eens een maand laten wachten maar is in december vlug bereid. Ik hoop dus op het laatste. Dan zou ik dus een 'Singles round-up' kunnen doen met de recente Soul4Real-uitgave en wat er verder aan hagelnieuwe singles gaat binnenkomen deze week. Als Week Spot heb ik aanvankelijk de nieuwste van Mike James Kirkland op het oog. Toch is het bericht daarover een Jantje van Leiden omdat Mike vorig jaar de Week Spot heeft gehad met 'Oh Me Oh My' en bovendien heeft hij de Week Spot gehad als Bo Kirkland met Ruth Davis ('Stay By My Side' uit de Blauwe Bak Veteranen van gisteren). Ik zou het dan over de gastdrummer hebben op 'Time And Space', maar... van deze man heb ik onlangs ook een uitstekende single gekocht. Ik besluit Kirkland te bewaren voor een keertje als het me goed uitkomt en vanavond de drummer in de schijnwerpers te zetten. 'Got To Find My Baby' van James Gadson uit 1972 mag deze week de Week Spot heten.

Zo op het eerste gezicht zegt de naam niemand iets. Toch durf ik te wedden dat iedereen wel een plaat in de kast heeft waar Gadson op mee speelt. Het punt is echter dat in ruim vijftig jaar de man nooit veel 'credits' heeft gekregen voor zijn werk. Waar het personeel op een album wordt genoemd, valt zijn naam geregeld, maar er is geen enkele artiest bij die James Gadson groots op de hoes aankondigt. Mike James Kirkland maakt het verschil want zijn plaat is officieel toegeschreven aan Mike James Kirkland Featuring James Gadson. Alleen een beetje sneu voor The Waters, het zanggroepje dat ook op menig productie is te horen en ook weinig eer krijgt toegezwaaid. Er wordt her en der gezegd en geschreven dat hij 'de meest opgenomen drummer' is, maar ik denk dat die eer toebehoort aan Hal Blaine. Gadson is wel een goede tweede of derde. Nu Blaine onlangs is heengegaan, is hij wel één van de meest gevraagde drummers die nog in leven is. Gadson is al in de zeventig maar er zijn nog geen signalen dat hij het drumstokje aan de wilgen gaat hangen.

James Edward Gadson wordt geboren op 17 juni 1939 in Kansas City in de staat Missouri. Over zijn jeugd wordt geen woord vuil gemaakt en we maken een sprongetje naar het moment dat Gadson bijna dertig is. Hij is dan de drummer van Watts 103rd Street Rhythm Band, de groep van Charles Wright. Buiten dat het een aantal eigen hits heeft, speelt de band ook op tal van opnames voor anderen. 'Spreadin' Honey' is een vroege aanwinst in de Blauwe Bak en een plaat die ik komende zaterdag mee eens moest gaan afstoffen. In de vroege jaren zeventig mag hij twee singles maken voor het Cream-label en eentje in 1976 voor United Artists. Toch is hij vanaf de midden jaren zeventig vooral actief als drummer op platen voor anderen. De lijst lijkt eindeloos en Wikipedia noemt uitsluitend de 'bekende' artiesten. Het balletje gaat rollen als hij omstreeks 1973 meespeelt tijdens sessies voor Motown. Hij is zo te horen op elpees van The Temptations, Marvin Gaye en Diana Ross. Van de laatste mag ik graag 'Love Hangover' horen en dat is James Gadson op de boemketels.

Als muzikant werkt hij onafhankelijk en is niet gebonden aan een bepaalde platenmaatschappij. Ik pik een aantal albums uit van de lange lijst: 'Still Bill' van Bill Withers (1972), 'O My Love' van onze eigen Thijs Van Leer (1975), 'Midnight Love' van Marvin Gaye (1982), 'Aretha' van Aretha Franklin (1986), 'Love Tracks' en 'I Have The Right' van Gloria Gaynor (resp. 1978 en 1979) en 'Sky High' van Tavares (1976). Ik zou nog zeven alinea's kunnen doorgaan. Hij neemt meerdere albums op met Smokey Robinson, Randy Crawford, Patrice Rushen, Billy Preston, Cheryl Lynn, Bill Withers en Beck. Met de laatste zitten we dan meteen in de nieuwe eeuw want, zoals gezegd, weet Gadson ook na 2000 niet van ophouden. Opvallende 'nieuwe' namen zijn Justin Timberlake (2008), Lana Del Rey (2012) en is hij op het nummer 'She' te horen op de meest recente van Harry Styles (2019). Terwijl ik door de lijst blader, zie ik opeens ook 'The Nightfly' van Donald Fagen en daarmee denk ik dat ik wel genoeg voorbeelden heb gegeven? Ach vooruit... nog een paar. Hij is zo gezegd de drummer op onder andere 'I Will Survive' van Gloria Gaynor en het album 'Chaos And Creation In The Backyard' van Paul McCartney (vooral dankzij zijn samenwerking met Beck). Ik meen ook iets te hebben gelezen over 'Thriller' van Michael Jackson, maar daar is Jeff Porcaro de drummer. Het is echter The Waters dat mee doet op dat album. Wikipedia is een zeer beperkte lijst, die van Allmusic is nóg veel langer. Zo zie ik bijvoorbeeld Christina Aguilera in deze lijst.

Op zijn single 'Got To Find My Baby' laat Gadson horen naast een uitmuntende drummer ook eens een zeer fijne zanger en songwriter te zijn. Het is klassieke crossover zoals ik deze sinds een paar jaar zo goed laat smaken en een plaatje dat desondanks goed betaalbaar blijft. Als we nu nooit meer van Gadson zouden hebben gehoord dan zou de plaat potentieel honderden euro's waard kunnen zijn. Ofwel: Kwaliteit hoeft niet duur te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten