maandag 14 februari 2022

Blauwe Bak Veteranen deel 76


'The day after'. Het is een forse wandeling geweest en op deze manier doe ik het niet iedere dag. Het zijn vooral de voetzolen die luid protesteren en ik sta soms te wankelen. Dus maak ik een vandaag er een heerlijk huiselijk dagje van en heb pas een uur geleden de kisten weer aangetrokken. Ik ga niet zielig doen. Ik had echter niet verwacht dat mijn voeten nog zó moesten wennen aan het nieuwe schoeisel omdat ik deze al twee weken gebruik. Het is een flinke bocht om geworden en buiten twee kopjes koffie onderweg heb ik vrijwel continu gelopen. Ik mag morgen nog een dag uitrusten en dan begint woensdag voor mij weer de nieuwe werkweek. Op Soul-xotica trap ik deze week af met de Blauwe Bak Veteranen. Ik ben deze serie in 2019 begonnen met als eerste idee om de allereerste Blauwe Bak-aanwinsten eens van een berichtje te voorzien. De jaren negentig breidt uit naar 2009 naar 2012 en ik ben steeds verder gegaan. In november heb ik het 75e deel gepubliceerd en heb daarbij 2017 afgesloten. Hoewel de Blauwe Bak op dit moment een zootje is, valt één ding op ten opzichte van jaren geleden: Er gaan geen Blauwe Bak-singles terug in de algemene bakken tenzij ik een dubbel exemplaar bemachtig. Hoewel 2018 nog maar vier jaar geleden is, ben ik waarschijnlijk net halverwege de collectie. Vandaag presenteer ik jullie de eerste zestien van 2018.

De eerste maanden van 2018 ogen moeizaam maar vormen achteraf gezien een opmaat naar een prachtig jaar. Een jaar met een paar opvallende veranderingen. Ik heb in de vorige aflevering (of eentje daarvoor) geschreven over het bizarre bezoek aan het gemeentehuis in Diever waar me uit het niets wordt verteld dat ik een terugkeergarantie heb bij de sociale werkvoorziening. Ik ben er dan niet echt blij om, maar tegenwoordig wel. Ik heb namelijk al gebruik gemaakt van de gelegenheid en zit nu financieel steviger dan ooit tevoren. Op aanraden van de sociale dienst in Diever moet ik een uitkering aanvragen voor de paar tientjes welke ik onder het minimum zit. Je moet dan een kopie identiteitsbewijs overleggen en.... deze is verlopen in mijn geval. De gemeente wil me helpen met een ID-kaart, maar ik sta op een paspoort. Na veel vijven en zessen krijg ik het paspoort. Inmiddels is het achterhaald, maar in 2018 heb ik wellicht nog wel eens een plan om naar Engeland te gaan voor een bezoekje. Ik weet in 2018 nog niet welke effecten een Brexit gaat hebben op de reisbewijzen maar ik ben liever meteen goed voorbereid. De plaat van Gwen Owens herinnert aan een fraaie woensdagmiddag als ik op de Pioneer naar Diever ga en nog een bochtje om fiets. Ik heb dan, geloof ik, de plaat net ontvangen en het speelt voortdurend in mijn hoofd.

Het is ook een periode van iets anders dat ik vast niet zal hebben genoemd in deze tijd. Nu het vier jaar later is heb ik er geen problemen mee. Ik heb eind 2017 en begin 2018 te maken met een plaag van fruitvliegjes. Ik kan niet ontdekken waar ze vandaan komen en weet ook niet wat ik eraan moet doen. Ze vermenigvuldigen zich als gekken want nadat ik er zeven heb plat gemept, komen er veertien voor terug. Dan wordt op een woensdag de grijze container geleegd en ik moet hem nog aan de weg zetten. Ik wil de vuilniszak uit de afvalemmer halen als ik de binnenkant zie van de bak. Ik ben vlug bereid en loop met bak en al naar de container en laat het in de kliko zakken. Twee dagen later is er geen fruitvlieg meer te bekennen! Vorig jaar in de zomer nog eens last gehad van een zwerm maar daar ontdek ik al snel de bron en het is meteen verholpen. Tussen fruitvliegjes en paspoorten door koop ik ook nog plaatjes. Drie van de kringloopwinkel, eentje van Discogs en ik reken de schade af bij Mark. Dat vormen de zestien singles die vanavond aan bod komen.

1011. Nothing In This World - Johnny Dumar (UK, Polydor, 1967)
1012. Face Of Love - D.C. LaRue (Frankrijk, Pyramid, 1976)
1013. If You Really Want Me - Sister Sledge (US, Cotillion, 1981)
1014. It Ain't Hardly Over - Gwen Owens (US, Josie, 1969)

Het verhaal begint op een vrijdagmiddag. Ik werk op dat moment nog in de voorsortering en hoef niet heel vroeg te beginnen. Ik besluit eens een kijkje te gaan nemen bij een nieuwe kringloopwinkel aan de Paradijsweg in Meppel. Ik zal er nog tweemaal terug komen voordat de covid haar intrede doet en de zaak nogal paranoïde overkomt in haar deurbeleid. Wellicht binnenkort nog eens proberen? De eerste keer is de schade beperkt. Het heeft een dertigtal singles en het meeste Duitse schlagers uit de jaren zeventig. Deze van Johnny Dumar valt op omdat het een Engelse persing is. Thuis draai ik de single en 'Nothing In This World' smaakt me onmiddellijk. Ik geef het de tag 'ballad with a beat', maar misschien dat het gewoon een crooner is die poogt in de voetsporen te treden van Engelbert Humperdinck. Het duurt trouwens ook tot de brug totdat Dumar echt los komt. Het heeft tijden in de reserve-Blauwe Bak gestaan maar volgens mij stond die vrij recent in de koffers. Ik fiets deze 25e januari door naar de 'oude' kringloopwinkel aan de Hugo De Grootstraat. D.C. LaRue boeit me meteen, maar ik vind het aanvankelijk niet 'groovy' genoeg voor de Blauwe Bak. De single wordt vanuit de algemene jaren zeventig-bak geregeld gedraaid en steeds twijfel ik weer of deze niet in de Blauwe Bak thuishoort. Sinds een jaar staat die dan toch in de Blauwe Bak en mag het de nummer 1012 ontvangen. Sister Sledge stond tot voor kort in de reserve-Blauwe Bak, maar ik heb momenteel de jaren zeventig en tachtig in de koffers staan. Als ik het weer zou veranderen, gaat deze weer terug in de reserve. Ik weet niet meer precies hoe ik Gwen Owens op het spoor ben gekomen, maar ik ben meteen helemaal verkocht. Ik ken de zangeres van haar Velgo-opnames en dit is echt een andere Gwen Owens. De stampende Detroit-groove heeft plaats gemaakt vor sfeerrijke crossover. Hij was niet bepaald goedkoop maar nog steeds een procentje van haar eerdere Velgo-opnames.Ik reken de plaat af op 7 februari. De plaat moet uit Amerika komen en doet het bijna in een recordtijd. Alleen 'Does Anybody Love Me' van Joyce Kennedy heeft het ooit sneller gedaan.

1015. Keep On Searching - Margie Alexander (US, Future Stars, 1974)
1016. When A Woman Loves A Man - Jean Battle (US, Red Lite, 1972)
1017. You Mean Everything To Me - Black Ivory (US, Buddah, 1977)
1018. Is It All Over - Pep Brown (US, Polydor, 1973)
1019. Up In The Streets Of Harlem - The Drifters (US, Atlantic, 1966)
1020. Keep On Walking - Final Decisions (US, Bumpshop, 1973)

Het is een mix van de reguliere 'Five A Day' en de '5-4-3-2-1' van rond de kerst. Margie Alexander en Black Ivory komen bijvoorbeeld uit deze actie. Waarvoor hebben we in 2018 verkiezingen? Final Decisions herinnert op ene of andere manier aan deze woensdag. Marva Hicks brengt me weer terug naar de eerder beschreven fietstocht op woensdagmiddag. Van Pep Brown weet ik te herinneren dat Mark een ultimatum heeft gesteld. Als de plaat niet binnen twee uur is verkocht, houdt hij hem zelf. Ik moet hem na anderhalf uur teleurstellen en kaap deze fraaie promo mee. De platen staan allemaal in de koffers.

1021. Looking Over My Shoulder - Marva Hicks (UK, Infinity, 1978)
1022. Stay By My Side - Bo Kirkland & Ruth Davis (US, Claridge, 1976)
1023. The Young Hearts Get Lonely Too - The New Young Hearts (US, Zea, 1970)
1024. I'd Do Anything For You - Freda Payne (UK, Capitol, 1978)
1025. I Tried - Solaris (US, Dana, 1981)
1026. I Destroyed Your Love - Special Delivery (US, Mainstream, 1975)

Bo Kirkland, The New Young Hearts, Solaris en Special Delivery komen uit de '5-4-3-2-1' en The New Young Hearts is de enige die in de reserve-Blauwe Bak staat. Solaris heeft daar ook een periode doorgebracht maar sinds de twee nieuwere aanwinsten van Solaris mag deze nu ook in de bak staan. 'Stay By My Side' is de kennismaking met duo van Bo en Ruth en heel stiekem vind ik dit nog altijd het beste nummer. Ik neem aan dat jullie niet weer vijftien weken hoeven te wachten op een volgende aflevering (de vorige was op 1 november) en in deze maak ik de partij van Mark af en vervolg met een speciale partij van Mark welke ik in maart 2018 van hem overneem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten