zondag 27 februari 2022

Verticaal vijf letters: Zondag 27 februari


Morgen moet ik even flink aan de bak met Soul-xotica. Ik lig na vanavond vier berichten achterop schema. Dat betekent dat ik morgen maar liefst driemaal de 'Singles round-up' mag doen. Drie? Ja, ik heb eerder twee beloofd maar gisteren zijn nog eens drie hagelnieuwe aanwinsten gearriveerd. Ik doe de resterende twaalf singles van Mark in twee delen van zes en als bonus een aflevering met acht nieuwe singles. Tot slot krijgen jullie morgenavond de 'Eindstreep' van mij cadeau. Hoe zit het dan met 'Het zilveren goud'? Daarvan krijgen jullie woensdag een extra aflevering. Ook omdat Soul-xotica deze dag haar twaalfde verjaardag mag vieren. Vanmiddag heb ik een heerlijke wandeling gemaakt en daar wil ik jullie vanavond deelgenoot van maken. Minder extreem dan twee weken geleden maar... ik heb wel een prachtig plekje ontdekt!

Ik ben een geregeld bezoeker van de pagina van Buienradar. Ik mag graag de nabije verwachtingen in de gaten houden en me daarop kleden. Het weer is lastig te voorspellen maar ik moet zeggen... Het is niet vaak dat Buienradar er naast zit. Zowel naar Meppel als naar Steenwijk moet je echter door een strook waar vaak buien blijven hangen. Zo heb ik vrijdag zo'n verrassing tussen Havelte en Steenwijk hangen waar ik even doorheen moet. Buienradar heeft eveneens een doorlopende fotowedstrijd en je kan foto's uploaden naar de site. Als je op een bepaalde locatie zoekt, krijg je deze foto's te zien. Daar staan momenteel ook foto's van het Brandeveen. Er zijn meerdere veengebieden in de omgeving en ook meertjes als deze. Ik denk steeds aan het meer dat, achteraf gezien, bekend staat als de Meeuwenkolonie. Het is op de hoek van het Westerzandpad, één van mijn meest ultieme favoriete fietspaden in de directe omgeving van Uffelte. Er is niets mooiers dan op een zomerdag vanuit Steenwijk over Kallenkote en langs de kazerne te fietsen. Tenslotte de Van Helomaweg oversteken en dan het Westerzandpad te pakken naar Holtinge. Ik heb vanmiddag en vanavond ontdekt dat die associatie helemaal niet klopt.

Aanvankelijk is het idee om naar het Booyveen te lopen. Daar staan diverse bankjes en er moet vast wel eentje vrij zijn. Daar zou ik dan mijn thermoskan koffie kunnen drinken en een broodje happen. Ik besluit echter de Postweg te nemen naar het bos. Ik zou nu een stuk langs de Weg Achter De Es kunnen lopen om vervolgens rechtsaf te slaan richting Booyveen, maar... ik heb opeens wel zin om iets nieuws uit te proberen. Op deze manier beland ik bij het Brandeveen. Het bankje is op dat moment bezet en bovendien vind ik het té vroeg om nu al aan de koffie te gaan. Ik loop door en wil proberen zo om het Brandeveen te lopen en hopelijk in de richting van het Booyveen. Dat mislukt jammerlijk. Niet dat je me hoort klagen! Ik volg voor een gedeelte de uitgestippelde paden maar helaas kan ik niet een paaltje vinden met een plattegrond. Achteraf gezien loop ik letterlijk een rondje en kom weer uit hij het Brandeveen. Nu is het bankje wel beschikbaar en ik zeil neer voor koffie en mueslibollen.

Het is niet moeilijk te vinden en ik schat dat het misschien ietsje meer dan een half uur is vanaf mijn huis. Ik kan me zomaar voorstellen dat ik hier nog geregeld zal komen. Alleen lijkt het wel alsof dit het enige bankje is in de omgeving en gezien het een populair plekje is, blijft het dus gokken of ik op deze plek kan zitten. Na de koffie doe ik nog één poging de andere kant rond. De hevige regenval van maandag maakt dat ik creatief moet zijn met de paden maar het lukt me uiteindelijk wel om een stuk in westelijke richting op te schieten. Even denk ik dat ik bij het pad richting Booyveen ga uitkomen maar nee... dit is alleen een zandpad zonder fietspad. Ik begin aan mezelf te twijfelen als ik uitkom op een zandpad met een fietspad er naast. Is dit de Weg Achter De Es? Ik moest de horizon van Uffelte wel kunnen herkennen na zes jaar en toch vraag ik het aan een paar fietsers. Ja, dit is de Weg Achter De Es. Van daaruit hoef ik alleen maar over te steken en na drie uren ben ik terug bij mijn huis. Het zijn geen spectaculaire kilometers geworden maar wel een erg mooie wandeling. Op de foto zien jullie het uitzicht vanaf het genoemde bankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten