zondag 13 februari 2022

Verticaal vijf letters: Zondag 13 februari


Laten we het eerst eens over kleding hebben? Ik moet mijn groene schoenen nog altijd eens laten opknappen, wellicht dat ze dan nog een zomer mee kunnen. Intussen ben ik overgeschakeld op de oude laarzen maar deze worden per dag lichter en meer luchtdoorlatend. Waar ik ook zoek op het internet, maar ik kan op dit moment nergens leuke schoenen voor een mooie prijs vinden in mijn maat (48/48,5). Ik eindig op het laatst op Marktplaats bij een kruising tussen legerkisten, wandelschoenen en werkschoenen. De eerste recensies zijn al niet echt hoopgevend, maar vooruit... de prijs is okay en ik moet nu echt betere schoenen hebben dan de afgetrapte kisten. Ik heb ze al een paar weken aan en ze bevallen over het algemeen goed. Toch heb ik er nog niet een heel eind op gelopen. Tot vandaag wel te verstaan! Nee, het zijn geen wandelschoenen. Daarvoor heb je op zijn minst een paar dikke sokken nodig. Het zijn meer werkschoenen als je het mij vraagt. Dan de broeken. Ik heb een paar jaar geleden eens twee broeken gekocht van iemand op United Wardrobe. Ze zijn samen spotgoedkoop en ik moet een beetje gokken qua maten. Ik probeer eentje en deze is me véél te wijd. De andere probeer ik dan al niet eens meer. Vanmiddag toch eens geprobeerd na ruim drie jaar en wat blijkt? Deze zit als gegoten. Onderweg word ik uitgescholden voor boswachter en als ik naar beneden kijk, kan ik me het voorstellen. Groen bomberjack, groen vest, legergroene broek en zwarte hoge werkschoenen. Binnenkort maar eens solliciteren want de uitrusting heb ik al?

Sinds een paar weken heb ik mijn werkzaamheden voornamelijk in Steenwijk. Omdat de weg tussen Kallenkote en Steenwijk is opengebroken, word ik gedwongen om over Darp en Havelterberg te fietsen. Alsof dat een straf is... Ik kan het fietspad letterlijk dromen. Toch is er iets dat ik pas een paar weken geleden heb ontdekt en dat me mateloos boeit. Ik geloof dat ze bomen hebben gesnoeid waardoor de wachttoren nu vanaf het fietspad zichtbaar is. Het is me nooit eerder opgevallen. Ik heb al weken het plan om daar eens te gaan kijken. Op de fiets naar Havelterberg of Darp en vanuit daar het bos in lopen. Sinds gisteren heb ik een ambitieus plan. Het vroeg wakker worden lukt in eerste instantie niet en het is pas kwart over twee als ik reisvaardig ben. De thermosfles koffie in de rugzak en een zak krentenbollen. Hoe ik er precies moet komen? Dat weet ik domweg niet. Het is me opgevallen dat er een voetpad achter Darp langs loopt, dus daar zal ik moeten uitkomen. Ik heb het al eens eerder genoemd maar sinds afgelopen jaar bestaat ook zoiets als het fietsroutenetwerk op de wandelpaden. De kaartjes zijn heel erg klein en alleen in bosgebied aanwezig. Voor de volgende keer moet ik in het bos al even de route uitstippelen en noteren. Ik loop de Dorpsstraat uit en duik meteen de achtertuin in. Eerst het bos door naar de Kolonieweg en daar oversteken naar de Studentenkampweg. Je zit dan inmiddels al op Holtinge. Ik besluit de spoorlijn een eindje te volgen en dat is hoe ik op de knooppunten uit kom. Aan de hand van een kaartje kan ik al een ruwe schets maken. Ik heb wel de Schierbosweg gezien maar heb nooit geweten dat het buurtschap De Schier heet. Voordat ik bij De Schier ben, moet ik nog langs de hunebedden. Even daarvoor drink ik mijn eerste kop koffie en eet een broodje. Het is druk op dit stuk en het zijn vooral de schapen die veel bekijks trekken.

Ik steek de Van Helomaweg over en loop naar De Schier. Het is het ommetje dat ik vooral afgelopen zomer heel vaak heb gemaakt als ik naar de winkel ben geweest. Ik mag nu echter het bos in en over de échte Havelterberg klauteren. Zoals verwacht loopt een schitterend pad achter Darp langs. Ik zie de boel nu eens van een andere kant. Vanaf Darp loopt het naar de rand van het militaire oefenterrein en eerder dan verwacht komt de wachttoren in het vizier. Van daaruit loop ik langs het dorp Havelterberg. Ik ben hier eerder geweest. Ik woon dan net een paar dagen in Nijeveen. Omdat ik daar nog weinig heb, stap ik op de fiets om de omgeving te verkennen. Ik steek de weg over en ga meteen weer het bos in. Ik heb een aantal punten in mijn hoofd opgeslagen en volg deze braaf. Het leidt me naar Busselte maar als ik wil kijken naar een leuk ommetje op een kaartje blijken deze niet meer op de paaltjes aanwezig te zijn. Met name op het asfalt lopen de schoenen niet lekker of ik heb té dunne sokken aan. Ik begin eigenlijk wel een beetje genoeg ervan te krijgen en besluit de weg te volgen naar Havelte. Bij de winkel haal ik een paar boodschapjes en loop dan het bekende stuk terug naar huis. Ik ben ruim vier uren onderweg geweest en qua kilometers durf ik geen schatting te maken. Het zal vast vijftien kilometer zijn geweest en misschien ook wel een beetje meer. Het is voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten