woensdag 24 februari 2021

Week Spot: Michelle David & The Gospel Sessions


Tot ongeveer een jaar geleden stroomt Facebook over van de aankondigen en uitnodigingen voor concerten. Een aantal daarvan uitgezocht omdat je ooit interesse hebt getoond voor een artiest, maar vaak maakt Facebook een potje ervan. Eenmaal een activiteit in een regio aanklikken en je krijgt vervolgens zelfs uitnodigingen voor kantklossen in dezelfde regio. De concerten 'waarvoor ik mogelijk geïnteresseerd zou zijn lopen uiteen van vlak om de hoek tot in het diepe zuiden van Amerika. Toch ben ik ook zeker niet te beroerd om Facebook de credit te geven als ze dat verdient. Neem nou de soul-avonden in Keulen waar ik in 2011 naartoe ga. Deze heb ik gevonden dankzij Facebook en anders niet. Omdat ik verwacht dat het bericht voor de Week Spot potig kan worden zonder dat ik het al teveel over de artiest in kwestie ga hebben, schuif ik het bericht door naar vandaag. Michelle David & The Gospel Sessions heeft immers in 2019 al de Week Spot gehad met 'Gonna Be Alright' en voor meer informatie over Michelle verwijs ik jullie graag door naar dat bericht. Haar nieuwste single heet 'Yes I Am' en dat mag deze week de Week Spot heten.

Het bericht zal echter vooral een mix worden van Facebook, concerten en, of-all-places, Meppel. Ik zou er niet meer aan moeten denken om naar een concert te moeten. Ik heb in de jaren negentig meerdere concerten per week gezien en daarvan zijn misschien tien of minder blijven hangen in mijn geheugen. In de nieuwe eeuw krijgt het nog even een opleving als ik eerst door mijn avant garde-periode ga en vervolgens de Amerikaanse zangeres op de voet ga volgen. Het is hetzelfde karakter dat me doet besluiten om een punt te zetten achter de concertbezoeken. Ik ben niet geïnteresseerd in wat een artiest op een podium doet met een nummer dat je van een plaat kent. Ik wil de overgave in de studio horen en anders is de muziek al helemaal niet voor mij gemaakt. De Amerikaanse zangeres die ik tot 2011 op de voet heb gevolgd (en die ik niet meer bij naam wil noemen) maakt eveneens voor mij dat ik niet meer hoef te weten welke persoonlijkheid schuilgaat achter een favoriet muziekstuk. Zeg nooit nooit. Natuurlijk ga ik nog wel eens naar een concertje in De Buze, maar dan is het voornamelijk om vrienden te ontmoeten. Qua concerten zou ik best nog eens het ensemble Godspeed You! Black Emperor willen zien of anders voor een tweede maal de spin-off Silver Mt. Zion.

Laten we naar een volgende tak springen: De muziek in Meppel. De legendarische punkband De Vopo's heeft hier zijn oorsprong en in de jaren negentig staat het lokale Crapjam op het punt van doorbreken. Hoewel Meppel over het algemeen meer horecazaken heeft dan Steenwijk, moet de stad het al decennia lang zonder een poppodium stellen. Er is lange tijd wel een muzikantencollectief dat onder andere het Beat-Trix-festival organiseert op Koninginnedag, Het kan altijd rekenen op de loyaliteit van een aantal kroegen om concerten te organiseren, maar een vaste locatie zal nimmer een feit worden. De laatste jaren is de organisatie 'dakloos' en zwerft tussen verschillende locaties. Zo kan het lange tijd gebruik maken van een lokaal in een oud schoolgebouw. Er is nog even de hoop dat het de organisatie eindelijk gaat lukken, maar de gemeenteraad besluit niet in te stemmen met het plan voor een apart poppodium. Tot de maatregelen van een jaar geleden heeft het bijna iedere twee of drie maanden een concert, vaak van een leuke 'alternatieve' band van eigen bodem. Michelle David is inmiddels meerdere malen in Meppel geweest. Het eerste optreden is in de kerk en het tweede in het schoolgebouw. Of is het andersom? Een paar maanden geleden maakt het bekend dat Michelle David opnieuw naar Meppel gaat komen.

Hoe is dat mogelijk? Welnu, ik oordeel meteen dat ik de organisatie té optimistisch vind. Als je denkt dat eind februari de hele boel is opgelost en alles weer bij het oude is als van voor 2020. Het biedt de keuze aan voor een vroeg en laat concert, beide opnieuw in de kerk waar ze eerder heeft gespeeld. Het late optreden is al snel uitverkocht, voor de eerste zijn nog kaarten als ik de aankondiging lees op Facebook. Ik heb zojuist diep moeten speuren op Facebook, maar heb het opnieuw gevonden. Het concert zou aanstaande vrijdag plaats hebben gehad, maar is voorlopig uitgesteld naar een latere datum. Hoewel ik hoop dat het concert zal doorgaan (ik zal wederom niet van de partij zijn), vrees ik dat het oude normaal van de live-concerten ook niet meer terug gaat komen. De live-streams op sociale media waarbij je een toegangslink moet kopen, zijn wat mij betreft de toekomst.

Er is een klein verschil ten opzichte van twee jaar geleden. Michelle heeft het woordje 'soul' toegevoegd aan The Gospel Sessions: The Gospel Soul Sessions. Als 'Yes I Am' een voorbode is van het nieuwe album dan belooft dat méér soulvol en minder traditioneel te worden, waardoor het voor mij opeens stukken aangenamer wordt. Op het label van de 7"-promo staat echter nog de oude naam en die hou ik aan voor dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten