dinsdag 2 februari 2021

Week Spot: Joe Perkins


Mijn gebeden zijn verhoord. Of, nee, dat hoort enkelvoud te zijn. Het gebed om niet aan het werk te moeten is ingewilligd. De smeekbede om singles te laten bezorgen in Uffelte is iets van een andere orde. Zeker als ik heb voorgesteld aan de chef dat ik morgen vroeger ga beginnen, krijg ik meteen toestemming om vandaag weg te blijven. Een collega heeft iedere eerste woensdag van de maand vrij en dat betekent dat ik zijn hele wijk alleen moet doen. Hij krijgt daar normaal gesproken hulp bij, maar de andere collega werkt op dit moment ook niet. Op ondersteuning van andere collega's hoef ik evenmin te rekenen want het begint weer een beetje aan te trekken in de post. De weerberichten voorspellen serieuze regen vanaf een uurtje of drie en dan wil ik al een eind op weg naar de eindstreep zijn. Dan kom ik nu bij het onderwerp van vanavond: De Week Spot. Uiteraard heb ik sinds zaterdag al een kandidaat op het oog maar de eerste zoektocht is meteen verwarrend. Er schijnt meer dan één muzikale man naar de naam Joe Perkins te luisteren en het kost even tijd om te ontrafelen wie welke Perkins is. Dan blijkt Perkins een 'stub' op Wikipedia te hebben, hoewel ik deze niet heel goed heb bestudeerd. Er staat wel een externe link en deze brengt me uit bij... Sir Shambling! Helemaal raak dus! Ik dank hem vooral aan het feit dat ik een verhaaltje kan schrijven bij de Week Spot. Dat is deze week 'Hungry For Your Love' van Joe Perkins (1974).

Het is de Sir meteen helemaal vergeven want er blijkt zelfs nog een extra Joe Perkins in het spel te zijn. De gebruikers van 45cat weten wel de twee 'outsiders'  in de discografie van Joe Perkins te ontwaren. Sir Shambling begint het verhaal met 'Little Eefin' Annie', een novelty-hit uit 1963. Ook noemt hij de aparte single op het Musicor-label uit 1965. Beide zijn van dezelfde Joe Perkins en deze beste man zal niet verder komen dan twee singles en overlijdt al op jonge leeftijd. 'Onze' Joe Perkins is al actief sinds de jaren vijftig met zijn groep The Rookies. Perkins heeft zijn roots in Memphis of gebruikt dat in ieder geval als zijn werkterrein. Er is echter niet veel bekend over de persoon. Ik kijk nog even snel op WIkipedia en dat bericht gaat over de zanger van 'Little Eefin' Annie' en omdat Sir Shambling de platen ten onrechte heeft opgenomen in de discografie wordt je vanaf Wikipedia hier naartoe verwezen. Maar... wat ziet mijn oog nu opeens? Wordt het dan toch nog interessant?

Joe Perkins & The Rookies maken twee singles in 1957 voor het King-label. Dat heeft als gewoonte om promo's te persen met een biografie op het label. Daar gaan we dus! Joe Perkins is geboren op 1 december 1935 in Nashville. Hij wil vanaf jonge leeftijd al professioneel zanger worden maar wordt hierin gedwarsboomd door zijn familie. Ze gaan overstag als ze zien hoeveel de muziek voor hem betekent en als ze hem eenmaal goed horen zingen. Tijdens zijn schoolperiode zingt hij al in twee verschillende clubs en speelt bovendien baritonsaxofoon in de schoolband. Het lijkt erop alsof het verhaal op de b-kant verder gaat maar daarvan kan ik geen scan vinden. Nu we er vanuit mogen gaan dat deze Joe niet dezelfde is als van de novelty-hits, missen opeens wel tien jaren. In 1968 maakt hij een single voor het Amerikaanse Nugget-label: 'Think I'll Go Somewhere And Cry Myself To Sleep'. Zoals de titel al een beetje laat zien, verdient hij zijn plek in de 'Deep Soul Heaven' van Sir Shambling. In 1972 maakt hij een uitstekende single op het Plush-label met de Memphians als begeleidingsband. Deze zijn eveneens te horen op 'Hungry For Your Love' maar dan zonder naamsvermelding. En dat brengt me bij het verhaaltje van zondagmiddag. Zijn de verschillende Mitchells, de producent en de arrangeur, familie van Willie Mitchell van Hi? Of het familie is, wordt niet verteld. Wel is duidelijk dat de Memphians later platen zal maken voor het Pawn-label. De appel valt dus niet heel erg ver van de boom?

Op Bluff City zullen slechts twee singles verschijnen en de andere staat nu al op mijn verlanglijstje. Het is een promo-only van Gary 'US' Bonds nadat deze de samenwerking met Swamp Dogg heeft verbroken. 'My Love Song' is echter een prachtig nummer en ook vanwege de eerdere Swamp Dogg-connectie zou die in de verzameling mogen. Van Joe Perkins zijn geen latere singles meer bekend buiten een paar releases waarvan de verschijningsdatum niet bekend is. Het kan dus ook uit de jaren zestig komen. 'Hungry For Your Love' wordt door Sir Shambling aangeprezen als een 'double-sider' en dus moet ik de andere kant ook nog eens proeven. Het verandert niet mijn standpunt tegenover de Week Spot en deze titel gaat deze week naar 'Hungry For Your Love'. Volgende week waarschijnlijk een 'classic' omdat de Week Spot volgende week negen jaar een feit is. Dat zou ook betekenen dat ik deze week voor het laatst het Week Spot Kwartet heb, maar aan een opvolger wordt gewerkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten