zondag 28 februari 2021

Diagonaal zeven letters: Zondag 28 februari


Op afgelopen vrijdag na heb ik deze week het plezier gehad om in Steenwijk te mogen bezorgen. Ik heb daar ook nog eens uitstekend weer bij getroffen en de zandpaden zijn dus redelijk goed toegankelijk. Het bezorgen in Steenwijk heeft namelijk nog een voordeeltje: De fietstocht er naartoe is altijd véél mooier dan dat naar Meppel. Naar Meppel toe ben je al snel overgeleverd aan de parallelweg langs de Drentse Hoofdvaart. Ik denk dat het qua kilometers niet zoveel verschil maakt, maar als ik dan toch in Steenwijk moet zijn? Dan fiets ik door het bos en langs de hunebedden van Havelte en een halve cirkel om de legerkazerne heen naar Kallenkote. Op donderdagmiddag na heb ik steeds deze route gefietst en dit gaat me hopelijk nooit vervelen. Het is goed te begrijpen dat het druk is geweest in het Holtingerveld in de afgelopen week. Gistermiddag zie ik dan toch een schaars bankje dat nog niet is bezet en ik neem daar plaats om de zon te aanbidden. Hoewel mijn zondagen berucht zijn, heb ik me al voorgenomen dat ik wil fietsen. Ik heb een klein boodschapje bij de winkel en denk eerst dat ik naar Havelte wil fietsen en op de terugweg mijn boodschappen thuis aflever om dan vervolgens richting Ruinen te gaan. Ik kan immers ook net zo goed over Dwingeloo gaan waar eveneens een Albert Heijn is gevestigd? Dat laatste idee wordt concreet en het is al tegen vieren als ik op de fiets stap. De camera in de binnenzak van de jas.

Ik heb wel drie foto's genomen onderweg maar ik vind twee niet goed gelukt en de derde is ook maar matig. Het is geen nieuwe omgeving voor mij en ik heb al vaker foto's genomen (en gedeeld) op deze plekken. Ik besluit hetzelfde te doen als wat ik op nieuwjaarsdag heb gedaan: De route uitstippelen en kijken hoeveel kilometer ik heb gefietst. Ik wil eerst naar Dwingeloo en neig even richting de Drentse Hoofdvaart te gaan. Ach, ik heb de tijd! Ik ga dus de Postweg in en blijf dit volgen tot in Wittelte. Daar steek ik de rijksweg over en fiets het restant van Wittelte binnen. Vervolgens neem ik het fietspaadje waar ik in 2017 nog eens enorm hard van de ligfiets ben gevallen. Zo fiets naar de Albert Heijn in Dwingeloo en haal het meest nodige plus twee bekertjes ijskoffie en twee donuts. De laatste zijn bestemd voor de fietstocht. Tegenover de winkel verkoopt iemand oliebollen maar ik weet deze verleiding te weerstaan. Het wordt vandaag een routinematig tochtje. Ik heb het heel vaak gefietst, maar het is dan ook één van mijn favoriete ommetjes. Ik heb tot vanavond echter geen besef hoeveel kilometer het nu precies is.

De elektrische fiets staat met pech in het hok en dus heb ik de beschikking over 'de beste' van de postfietsen die we tot onze beschikking hebben. Ofwel: Het is mijn ultieme favoriet en er is niemand anders die het ding pakt. Ik kan dat zien aan het zadel want dat staat voor menigeen op standje steltlopen. Ik verlaat Dwingeloo en fiets binnendoor naar Lhee. Ook daar weer een rijksweg oversteken en je zit in de bossen van Lheebroek en Spier. Vervolgens mag ik over het 'mooiste fietspad van Drenthe', een titel dat het Commissaris Cramerpad in 2017 heeft gekregen. Het pad wordt een aantal malen onderbroken en moest ik nog eens in zijn geheel fietsen. Het loopt vanaf Lheebroek tot aan Koekange. Het stuk tussen Spier en Kraloo (bij Pesse) is inderdaad om door een ringetje te halen. Een mooi golvend pad over de heide. Bij de vogelkijkhut maak ik de enige geslaagde foto, maar het idee is beter dan de uitvoering ervan. Bij Kraloo ga ik opnieuw het Cramerpad op en dat leidt me naar het gehucht Anholt. Over het buurtschap Engeland kom ik in de buurt van Ruinen. Ik laat het dorp links liggen en ga meteen naar de molen en langs de camping naar Witteveen. Daar zijn we in 1992 met de familie geweest om het dertigjarig huwelijk van mijn ouders te vieren. Ik zou nog best eens willen weten waar het precies is geweest want volgens mij bestaat de helft van Witteveen uit recreatiewoningen. Ansen komt al vrij snel in zicht en dan ga ik gewoon via Rheebruggen terug naar Uffelte. Het is dan half zeven en de straatlampen gaan aan. Volgens de kilometers zou het precies veertig kilometer zijn geweest. Daar kan ik in komen want het is een plezierig 'ommetje' voor mij en geen uitgebreide fietstocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten