dinsdag 9 februari 2021

Classic Week Spot: Nolan Porter


De 'Dodenrit' staat al een hele tijd in de remise en bij geen van de gevallenen in de afgelopen maanden meen ik dat het waardevol is om een 'Een leven met...' te organiseren. Ik heb afgelopen jaar twee Week Spots gehad waarbij de artiesten recent zijn overleden. Ten eerste is dat Roy C. waarbij de Week Spot meteen ook een soort 'Dodenrit' is geworden. Johnny Nash is al de gegadigde om Week Spot te worden in de week dat in Engeland eigenlijk 'The Big One' moet plaats hebben. Dat hij ons intussen is ontvallen, maakt de Week Spot alleen maar waardevoller. Het is iets meer dan negen jaar geleden dat ik een nieuwe draai geef aan mijn gebruik van Facebook. Ik besluit dat DJ Soul-X een pagina verdient op Facebook zoals ook menig popgroep of bedrijf dat heeft. Een plek om aankomende optredens aan te kondigen en te promoten. Op 6 februari 2012 ben ik nog niet zo lang bezig met de pagina van DJ Soul-X als ik een plaatje heb gehoord op de 'Northern Soul Jukebox' welke me letterlijk in vuur en vlam zet. Dat is 'Stop & Get A Hold Of Myself' van Gladys Knight & The Pips en ik introduceer deze op de pagina met de tekst 'Tune of the week'. Een week later plaats ik de video van 'Shing-A-Ling' van The Cooperettes zonder deze tekst, maar een week later is het opnieuw 'Tune of the week' bij 'I'll Be There' van The Gems. Zo is het begonnen. Het hoeft in het begin niet een plaat te zijn die ik fysiek in de koffers heb staan. Gladys Knight moet ik bijvoorbeeld nog in de bestelling doen als die Week Spot is. Pas als de Soul-x-rated zijn intrede doet, wordt het wel belangrijk dat ik de Week Spot op vinyl heb. De tiende Week Spot van week 6 mag een speciale titel worden en sinds zaterdag staat mijn besluit vast. De Week Spot is deze week voor 'If I Could Only Be Sure' van Nolan Porter (1972).

Ik gebruik voor de foto het label van de originele Amerikaanse single. Deze heb ik uiteraard niet. Ik schaf in september 2013 een gekke bootleg aan, in eerste instantie vanwege 'That's Not Love' van Holly St. James omdat ik dan nog altijd meer ben georiënteerd op de jaren zestig-soul. Als bonus krijg ik een nóg grotere Northern Soul-hit op de keerzijde. Het zijn beide keren uitstekende cd-rips en je wordt met pek en veren de zaal uitgezet als je dit meeneemt naar een 'serieus' Northern Soul-feest. Sinds de aanschaf van de derde koffer in maart van vorig jaar heb ik de single in de koffer verplaatst. Deze staat nog altijd onder de 'S' van St. James, maar staat sindsdien onder de 'P' van Porter. In de Northern Soul is dit een plaat in de categorie van 'Could It Be I'm Falling In Love' in de popmuziek. Het is een nummer dat overal en op ieder tijdstip van de dag altijd goed smaakt. Het komt dus meer aan bod dan de drammerige jaren zestig-pop van Holly St. James.

Nolan Frederick Porter komt op 10 mei 1949 ter wereld in Los Angeles. Hij begint precies een halve eeuw geleden met zijn muzikale loopbaan. Zijn eerste plaatje verschijnt onder de naam Nolan en is een soulvolle uitvoering van Van Morrison's 'Crazy Love'. Hij zal dit nummer in 2014 opnieuw op de band zetten met Stone Foundation. Hij is dan al getrouwd met Candy Zappa, de zus van de excentrieke muzikant en componist Frank Zappa. Buiten een aantal singles voor kleinere labels neemt hij in 1970 zijn eerste elpee op: ''No Apologies'. Het grootste deel van het album bestaat uit covers en meteen is de connectie met zijn zwager aanwezig. De band op het album bestaat uit Lowell George, Roy Estrada, William H. Payne, Richard Hayward, Jim Black en Tony Elisalda. Vrijwel allemaal mensen uit The Mothers Of Invention. Lowell George zal kort daarop worden ontslagen door Frank als hij een liedje niet goed genoeg vindt voor The Mothers, maar George aanspoort zelf een band op poten te zetten. Dat wordt Little Feat en de rest is geschiedenis. Een aantal van de nummers zal hij in 1971 opnieuw opnemen met dezelfde muzikanten en het resultaat daarvan verschijnt op de elpee 'Nolan', ditmaal als Nolan Porter. Het bevat echter ook een aantal composities van Porter met Gabriel Mekler. Daar vinden we Porter's twee beroemdste nummers: 'Keep On Keepin' On' verschijnt op single als N.F. Porter en Joy Division zal de groove in 1979 gebruiken voor 'Interzone'. 'If I Could Only Be Sure' groeit met name in Engeland uit tot een culthit en zal later door andere Paul Weller op de band worden gezet.

Porter neemt later in de jaren zeventig nog wel werk op, maar dat is tot nu toe nimmer vrijgegeven. Wel worden 'Keep On Keepin' On' en 'If I Could Only Be Sure' iconische nummers in de Engelse Northern Soul hetgeen resulteert in torenhoge prijzen voor 'originals' en een stortvloed aan bootlegs. Hoewel het niet bekend is wat Porter nu precies doet gedurende de jaren tachtig en negentig is het een feit dat hij muzikaal actief blijft tot afgelopen donderdag. Hij treedt de laatste tijd op als zanger en komediant in de nachtclubs van L.A. en maakt incidenteel een uitstapje naar Engeland of Spanje om zijn Northern Soul-successen te vieren. In 2014 neemt hij nog een aantal nummers op met Stone Foundation waaronder een nieuwe uitvoering van 'Crazy Love'. Afgelopen donderdag is zijn carrière plots tot een halt gekomen. Hij is op 71-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Van Nuys, een wijk van Los Angeles.

Zoals wel vaker het geval is, volgt het ene verdrietige nieuws snel op het andere. Zo is bekend geworden dat Mary Wilson van The Supremes is overleden. Wilson had een paar dagen geleden haar fans vertelt dat ze in overleg was met een groot label dat in maart haar nieuwe album zou uitbrengen. Bovendien is Elliot Mazer ons ontvallen. Hij werkt als geluidstechnicus en producent op een aantal legendarische elpees waaronder Neil Young's 'Harvest'. Hij is 79 jaar geworden. Mary Wilson is gisteren overleden en heeft de leeftijd bereikt van 76.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten