vrijdag 26 februari 2021

Vier mille vieren


Op Soul-xotica gaat het vaak over muziek. Nogal logisch, want daarvoor heb ik het ook opgezet. Ik heb in de maanden voor de start van Soul-xotica al eens een 'experiment' gedaan op Blogger dat behoorlijk onopgemerkt is gebleven. Een paar weken nadat ik met Soul-xotica ben begonnen, heb ik dat weblog leeggehaald zodat ook niemand het ooit zou zien. Dinsdag is het precies elf jaar na de start van Soul-xotica. Het is voor mij moeilijk voor te stellen maar in deze tijd doe ik nog al mijn schrijfwerk op de telefoon. De vroege berichten zijn kort en toch neemt dat al een uur om te typen. De foto's blijven lange tijd een punt van frustratie. Waarom ik in dat vroege begin geen foto's heb overgenomen van de Nokia is nog altijd een raadsel. De N95 heeft immers een erg professionele camera voor een mobiele telefoon! Google is mijn vriend want een kaal bericht zonder afbeelding is zoals SoulteXt en dat andere 'experimentele' blog heeft me geleerd dat je eenvoudig foto's kan uploaden. Gelukkig kom ik als eerste de site van Peter tegen, www.singlehoesjes.nl, en dat gaat me de komende jaren geregeld voorzien van hoesjes bij de berichten. In januari 2015 trakteer ik mezelf op een digitale camera, ook al duurt het nog een hele tijd voordat ik deze actief ga inzetten voor het blog. Het is eigenlijk pas recent.

De eerste jaren heeft de digitale Nikon een vrij rustig leven. Het gaat hooguit mee op een fietstocht. Ten behoeve van een andere hobby wordt het ook wel eens ingezet, maar deze foto's gaan niet het wereldwijde web op. Het zijn vooral vakanties en de fietstochten waarbij ik niet vergeet om de camera mee te nemen. Het is regelmatig dat ik ergens fiets en denk 'O shit, had ik mijn camera nu maar meegenomen'. Vanaf de zomer van 2015 bewaar ik alle 'gelukte' foto's buiten de foto's van platen om. Uit dat album selecteer ik ook weer de foto's die ik eens gebruik voor een '(Kn)uffelt(j)e' of een 'Verticaal 5 letters'. De vroegste foto daar is van juli 2015 als ik op een vrijdag een fietstocht opnieuw wil doen. Op de terugweg ben ik in de buurt van Wapserveen en daar vindt een verschuiving plaats op de panelen van het fietsroutenetwerk. Opeens wordt ook het oostelijke deel van Drenthe getoond. Het is hier dat ik mijn focus leg op Sleen met vijf vakanties tot gevolg.

Als ik eind november besluit minder tijd te willen doorbrengen op Facebook haal ik het ook een beetje 'leeg'. Ik wil alle foto's waar ik met mijn gezicht op sta van Facebook hebben. Zo kom ik ook een aantal oude albums tegen die ik schijnbaar in mei en juni 2015 heb aangemaakt op Facebook. Het zijn foto's van verschillende fietstochten. Zo maak ik verschillende kiekjes in de omgeving van Nijeveense Bovenboer en ook het dorp Nijeveen zelf. Deze foto's heb ik geƫxporteerd naar het 'Eigen album'. Dan tref ik ook de foto welke dit bericht mag sieren. Sinds de Marathon in 2011 naar de schroothoop is gegaan, heb ik geregeld de 'blues' wat betreft de fietsen. De eerste houdt zich ruim 2,5 jaar erg goed en bezorgt me vele mooie fietskilometers. Als het ketting en de tandwielen aan de beurt zijn, zakt de moed in de schoenen en ik koop via Markplaats een keurige 'stationsfiets' met verlichting. Precies een jaar later is dat ook afgelopen. Dan is het inmiddels het Paasweekeinde van 2015 en ik heb een probleem. Ik heb een fiets nodig om van Nijeveen in Meppel te komen en ik ben platzak. Ik schraap een paar tientjes bijeen en ga voor dat bedrag op Marktplaats kijken. Iemand in Hoogeveen biedt dit stalen ros aan, maar in mijn herinnering is dat een ouderwets zwart ding uit het jaar nul en niet de lichte fiets zoals hij hier is afgebeeld. Ik twijfel nog even bij het achterspatbord, maar weet het dan weer te herinneren: Het is een vlaflip. Een paar weken na deze foto zijn de tandwielen 'op' en krijg ik een lekke band. Een nieuwe band gaat teveel kosten voor deze 'thuisbrenger' en dus laat ik hem even buiten Eursinge aan de kant van de weg staan. Hij heeft daar in ieder geval nog een week gestaan! Opnieuw heb ik weer geen geld en ga zoeken op Marktplaats. Dan vind ik het lot uit de loterij en dat is de Multicycle die me zal vergezellen in de rest van 2015 en tot de Pioneer aan toe.

De Multicycle en de Pioneer zijn dankzij Soul-xotica lokale beroemdheden geworden en bij mijn weten is dit de enige foto die ik van de voorganger heb. Het is niet de meest memorabele fiets geweest en de fietstochten met het kreng zijn vooral oncomfortabel en zwaar. De foto is genomen aan de Lakeweidenweg bij het bruggetje. Dat is vrijwel om de hoek van waar ik nu woon, maar in 2015 ben ik serieus aan een bocht om vanaf Meppel en over Havelte terug naar Nijeveen. De foto dateert van 5 juni 2015. Ik moet nog eens zien hoe ik de foto's van de omgeving van Nijeveen nog eens kan gebruiken voor een bericht, maar de fiets heeft in ieder geval zijn eer gekregen in het vierduizendste bericht. Dan ga ik straks een jaar terug in de tijd in 'Rondom 10'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten