maandag 15 februari 2021

Verzamelwoede: Jaren 60 bak 13


Volgens het KNMI trekt de ijzel langzaam van het oosten naar het westen het land uit en dus ben ik nog uiterst voorzichtig in het noordoosten. Het plan is aanvankelijk om deze morgen de singles van Mark op te halen uit Havelte, maar dat gaat waarschijnlijk morgen of woensdag worden. Over de verdeling van de berichten ben ik nog niet helemaal uit hoewel het toch wel weer eens tijd wordt dat ik ga publiceren. Omdat het maandagmiddag met brood en koffie is, heb ik meteen al de neiging om een bak onder het vergrootglas te leggen. Waarvan akte. Ik trap vandaag af met de dertiende bak van de jaren zestig. Eentje waar ik met gemak twintig favorieten zou kunnen uitkiezen. Na een klein intern gevecht is daar toch een top twaalf uitgekomen.

De dertiende van de jaren zestig begint even obscuur als dat die eindigt. De eerste single in deze bak is 'De Âlde Fisker By De Mar' van Ritske Numan. Nee, het is geen Zweeds en ook geen Spaans, maar een klassieker 'fan Fryske groun'. Volgens mij komt de single ergens dit jaar nog voorbij in 'Het zilveren goud' want hoewel ik het plaatje al sinds 1993 heb, wil ik er geen kaartje aan spenderen en kan ik hem evenmin uit de verzameling houden. De laatste in de bak is een witte promo op het Warner Bros.-label: 'Her Name Is Melody' van Adrian Pride. Op de b-kant staat een vroege cover van 'I Go To Sleep'. Een compositie van Ray Davies welke later door zijn toenmalige echtgenote Chrissie Hynde met The Pretenders op de plaat wordt gezet. 'Melody' is derhalve de officiële a-kant. Best lekkere 'jangly' folkrock! Als we kijken naar de groepen en artiesten met drie of meer singles in deze bak dan geeft ons dat de volgende lijst: Rob De Nijs (4), Esther & Abi Ofarim (3), Ohio Express (6), Roy Orbison (8), de Nederlandse Outsiders (4), Papa Bue's Viking Jazz Band (3), Peter & Zijn Rockets (4), Wilson Pickett (3), Gene Pitney (6), Michel Polnareff (3), Elvis Presley (18), Pretty Things (3) en Alan Price (5). De top twaalf is als volgt.

1. Get Around - The Pebbles (België, Barclay BE.60944, 1968)

2. Light Flight - The Pentangle (NL, Stateside 5C 006-90775 M, 1969)

3. Sittin' All Alone - The Pretty Things (NL, Fontana 267 500 TF, 1965)

4. It's Over - Roy Orbison (NL, London FLX 3121, 1964)

5. Everything I Am - Plastic Penny (NL, Page One POF 051, 1968)

6. Time Won't Let Me - The Outsiders (NL, Capitol F 5573, 1966)

7. I Put A Spell On You - The Alan Price Set (NL, Decca F 12 367, 1966)

8. Tormented - The Phantoms (NL, Omega 35.463, 1965)

9. Suspicious Minds - Elvis Presley (Frankrijk, RCA Victor 49.623, 1969)

10. Girl Watcher - The O'Kaysions (US, ABC 11094, 1968)

11. Summer Is Here - The Outsiders (NL, Relax 45048, 1967)

12. That's The Way God Planned It - Billy Preston (NL, Apple 5C 006-90361 M, 1969)

Ik ben bij het samenstellen van zo'n top twaalf al gauw geneigd om voor kleurrijke hoesjes te kiezen om de foto te doen slagen. Wat dat betreft mag een appelgroen hoesje op het Apple-label niet ontbreken op de foto. Apple mag in 1969 een geoliede machine zijn, qua opnames is het soms even amateuristisch als Immediate van Andrew Oldham. Hoe veel beter had 'That's The Way God Planned It' kunnen klinken als er lieden achter de tafels hadden gezeten die verstand zouden hebben van de zaken? Maar... het is op Apple en gezien zelfs een scheet van één van The Beatles nummer 1 kan worden, is ook Billy verzekerd van een hit. Op elf treffen we de Amsterdamse Outsiders. Ik zeg dit erbij omdat we eveneens de Amerikaanse naamgenoten in deze lijst treffen. Het hoesje is getekend door mijn vroegere buurvrouw, maar zij heeft blijkbaar de plaat niet nieuw gekocht. Er staat namelijk nóg een handtekening op het hoesje. In 1972 koopt zij al geen singles meer maar haar huidige echtgenoot wel. Het vermoeden is dat de flexidisc van '1 Jaar Radio Noordzee Internationaal' weer uit zijn verzameling moet komen. De single geeft als het ware hun huwelijk weer? Enfin, ik kies weer voor deze vanwege het hoesje want eigenlijk maakt het me niet zoveel uit of het 'Touch', 'Lying All The Time' of 'Monkey On Your Back' is. Deze is de meest in het oog springende van het kwartet. The O'Kaysions heeft ooit in de Blauwe Bak gestaan en sinds een jaar heb ik een 12" met een jaren tachtig-update van het nummer. Toch komt de plaat té weinig aan bod in mijn shows om het terug te zetten in de koffers. In 1997 heb ik een kortstondig muzikaal duo met een zanger-gitarist die helemaal idolaat is van Elvis. Bovendien heeft hij een kostbare alcoholische hobby en dat maakt dat hij geregeld platzak is. Zo komt hij op een vrijdagmiddag naar de Popkelder met een stapeltje Elvis-singles. Ik weet niet meer wat ik ervoor heb gegeven, maar dat kan nooit veel zijn geweest. Wellicht genoeg voor een verse sixpack? Daar zit ook deze puntgave 'Suspicious Minds' bij. Slechts een van de weinige Elvis-singles met fotohoes in mijn verzameling en dan meteen ook de meest ultieme favoriet. The Phantoms heeft jaren lang op mijn wenslijst gestaan totdat Peter me blij maakt met dit exemplaar. Ik heb het één keer gehoord bij Veronica op de woensdag en dat zal 1989 of 1990 zijn geweest. Het origineel van Screamin' Jay Hawkins heeft een erg bijzonder verhaal maar het is Nina Simone die het aandurft om een fraaie gezongen versie te doen van dit hartverscheurende lied. Creedence zal uiteindelijk in 1968 de meest ultieme versie op de plaat zetten, maar ook Alan Price mag niet worden vergeten. Zijn versie is meer jazzy dan Creedence en met het orgel als hoofdinstrument.

Op zes treffen we vervolgens de Amerikaanse Outsiders. In het begin snap ik er niks van. Is dit de groep met Wally Tax? De eerste kennismaking is middels de eerste 'Goud Van Out'-verzamelelpee. De plaat zal zelfs nog enige tijd in de Blauwe Bak staan en dat is ten tijde van mijn enthousiasme jegens The Detroit Shakers. Het is één van de beroemdste 'cover-ups' uit de tijd van The Casino in Wigan en eentje die als single een eigen leven is gaan leiden. In werkelijkheid is het 'Lonely Man' van The Outsiders en staat het origineel op een elpee. 'Time Won't Let Me' is echter tien keer beter! Ik ben geen uitgesproken voetballiefhebber maar kijk en luister graag naar de compromisloze analyses van Johan Derksen. Qua opvattingen over muziek is hij té ouderwets en teveel een blues-purist. Ik heb eens een documentaire gezien over zijn muzikale hobby en zijn radioshow en daarbij schuifelt hij door een stapel elpees. Daar heeft hij nota bene de eerste elpee van Plastic Penny staan! Ik zou het apart verzekeren want dat is een dure. Hoewel 'Everything I Am' in mineur is, kan ik het toch niet helemaal rijmen met de deprimerende blues waar Derksen zo van houdt. Roy Orbison schuift een paar keer op en neer in de eventuele lijst want ik zou het ook eenvoudig als nummer 1 kunnen hebben. Er is maar één 'Big O' met zo'n markante stem en gevoelde emotie. Ik huil niet gemakkelijk maar Roy kan het veroorzaken bij mij. We moeten altijd optimistisch blijven maar als ik mezelf toch eens mag 'verliezen' als het even tegen zit, dan kan 'It's Over' het voor elkaar krijgen!

Op de derde plek zet ik The Pretty Things en een nummer dat ik eerst middels een cd leer kennen. U weet wel, die zilveren schijfjes die het nooit waar hebben gemaakt en inmiddels zijn vervangen door de oude elpees. De schijfjes die evenmin een onderdeel uitmaken van mijn verzameling. Ik koop in de zomer van 1993 'Get The Picture' van The Pretty Things op cd. Het album uit 1965 met een karrenvracht aan bonustracks in de vorm van b-kantjes. 'Sittin' All Alone' staat op de oorspronkelijke elpee. Het is vooral de zang van Phil May met muzikale begeleiding van Jimmy Page en andere studiodieren. Ik mag graag een beetje de balans vinden. In de afgelopen afleveringen heb ik steeds een punk-single gehad en vandaag voeg ik een poepje folkrock toe aan het geheel. John Renbourn en Bert Jansch gelden jaren lang als de meesters op de akoestische gitaren in Engeland. Alle ogen zijn gevestigd op The Pentangle als de beide heren deze groep uit de grond stampen. Met complexe ritmes die soms tegen de jazz en flamenco aanleunen, is en blijft het vooral 'underground', maar heeft het in Engeland nog een bescheiden hit met dit 'Light Flight'. Dat komt omdat de BBC het nummer gebruikt als thema voor de serie 'Take Three Girls'. Nederland wordt eveneens getrakteerd op een release maar als The Pentangle in één land 'underground' zal blijven, dan is het wel hier!

De zomer van 2006. Ik verblijf voor het eerst op de camping in Waasmunster, halverwege Sint Niklaas en Lokeren. Ik ben daar in eerste instantie om The Cramps te bewonderen op de Lokerse Feesten, maar het is het kortstondige optreden van Bauhaus dat de meeste indruk zal achterlaten. Ik heb een paar maanden eerder deze single van The Pebbles gekocht van iemand uit Temse en dat blijkt niet erg ver te zijn vanaf de camping. 'Get Around' is een knaller van een hit geweest in België en dus kun je hem nog vrij regelmatig horen op de radio. Als ik 's ochtends aan een 'tas' koffie zit in de kantine speelt dit op de radio en wordt de soundtrack van de dag. De fietstocht leidt naar Temse voor heel veel drank, naar Sint Niklaas voor nog veel meer drank, een mislukt eetavontuur in Waasmunster en tenslotte nog veel meer drank op de camping. Ik heb een ongelukje met het eerste exemplaar maar vindt de huidige in 2017 bij de kringloopwinkel in Meppel. Het hoesje is nog wel de originele zoals ik die in 2006 heb gekocht. Ik heb geen heimwee naar deze vakanties of de tijd waarin ik (teveel) dronk, maar 'Get Around' is een onderdeel geworden mijn geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten