vrijdag 7 juni 2019

Eretitel: 'Breakaway'



Het is precies een jaar geleden dat ik mijn 'foto-archief' van Soul-xotica heb weg gekieperd en ik heb deze foto's erg gemist. Niet dat ik de behoefte heb om er doorheen te bladeren of dat ik ze ooit nog eens ga gebruiken, maar het is leuk om te zien waar ik een jaar geleden over heb geschreven. Een jaar geleden... dat moet de 'Eretitel' zijn geweest met 'America'? Ik zie namelijk een fotohoesje staan van Yes. De 'Eretitel' heeft een korte vakantie gehad van vier weken en terwijl het op Soul-xotica weer los gaat, neemt het in de lijst een vakantie van zes weken. 'Breakaway' is de laatste 'Listen Carefully' van 2017. De laatste zes shows van het jaar blik ik uitsluitend terug op dat jaar en de vaste rubrieken keren pas in januari weer terug. Dat betekent dat de 'Eretitel' van volgende week de eerste 'Listen Carefully' van 2018 is. De rubriek draait nog altijd op volle toeren en ik kan nog jaren vooruit! Vandaag dus 'Breakaway' met een beetje 'smokkelen'. De titel van The Beach Boys is eigenlijk 'Break Away', maar misschien verlang ik in november 2017 erg naar dit nummer dat ik het door de vingers heb gekeken? Normaal gesproken ben ik een pietlut met dergelijke spellingen.

3. Tracey Ullman (1983)
Natuurlijk is dit nummer oorspronkelijk van Jackie De Shannon en bestaan er nog minstens honderd andere cover-versies van en toch kies ik voor Tracey Ullman. Vooral omdat het een onderdeel is van mijn jeugd. In mijn herinnering is het een vreemde verschijning: Een vrijwel onbekende naam die zich meteen al laat omringen door alle grote artiesten van deze planeet. Zo speelt Paul McCartney een rol in de clip van 'They Don't Know' en doet ze een cover van 'My Girl' van Madness, uiteraard als 'My Guy'. In Nederland zal ze niet veel hebben voorgesteld in 1983 maar in thuisland Engeland is Ullman een geziene gast op televisie. Zo heeft ze jaren lang haar eigen comedy-show op de Engelse televisie. Daarin laat ze op een zeker moment ook korte tekenfilms zien en dat zal uitgroeien tot een fenomeen dat vele malen groter is dan Ullman: The Simpsons. Toch staat 'Breakaway' op drie en dat is vanwege een euvel waar Ullman part noch deel aan heeft. Het is onderdeel geweest van een 'Flügelparty'-cd en met name in de tijd van het record barkruk zitten, heb ik dit een paar keer teveel gehoord. Zo gaat de grap er natuurlijk snel af. Tracey zal het met een derde plek moeten doen.

* The Valentines (1970)
Dit kan nog wel eens de aanleiding zijn geweest? De avond vóór 'Tuesday Night Music Club' luister ik altijd naar de Northern Soul-show van collega Lee, de show die me uiteindelijk bij Wolfman Radio heeft gebracht. Soms hoor ik bij hem een titel en denk dan: ,,Als ik hier nog twee andere titels bij kan vinden?". In geval van 'Breakaway' hoef ik niet lang te denken over twee andere platen. The Valentines is een zeer gewilde single in de Northern Soul. Discogs laat prijzen zien van tussen de vijftig en negentig pond en er zijn momenteel vier te koop. Ik kijk nog even verder want er blijken drie verschillende labels te zijn. Bovenstaande indicatie is voor de uitgave op het Seventy Seven-label. De Sound Stage 7 zit ver boven de 200 euro en de Sound Plus begint rond de dertig euro. Hij is het allemaal meer dan waard! Niet dat ik zo'n hoop ga neerleggen voor een Northern Soul-single maar het zou bijna de nummer 1 zijn geweest in deze aflevering van de 'Eretitel' en dat is een eer die niet veel Northern-singles te beurt valt. Het staat nu echter op een tweede plek.

1. The Beach Boys (1969)
Het is maar een spatie maar oei... dit laat ik normaal gesproken niet gebeuren. Er zijn bovendien nog wel een stel anere platen met de titel 'Breakaway' en toch laat ik The Beach Boys toe in deze 'Eretitel'. Waar het meteen op de eerste plek mag want van deze drie platen is dit voor mij de meest ultieme 'Breakaway'. Volgens mij heb ik net zo lang in de database gezocht totdat ik een mp3 vond met 'Breakaway' als titel en ik heb er anno 2019 geen spijt van dat ik dit heb gedaan. The Beach Boys mag op nummer 1!

Niet alleen slaat 'Listen Carefully' zeven weken over (inclusief tweede kerstdag), ook neemt het volgende week meteen driemaal vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten