dinsdag 4 juni 2019

Classic Week Spot: Tyrone Davis



De Week Spot begint haar leven in februari 2012 als de 'Tune Of The Week'. Eerst nog een fenomeen op de persoonlijke dj-pagina, vanaf mei in de 'Soul-x-rated' en kort daarna ook op Soul-xotica. In oktober 2012 verandert de naam van de 'Tune Of The Week' in de huidige Week Spot, in 'Do The 45' blijft 'Tune Of The Week' nog een half jaar bestaan. Het is dus niet ontstaan met het idee om een bericht te schrijven over de Week Spot hoewel Soul-xotica in 2012 al twee jaar bestaat. Sinds het een traditie is geworden op de dinsdag probeer ik echter zoveel mogelijk een bericht van een redelijke lengte te schrijven. Soms kan je een telefoonboek vol schrijven over een artiest of groep en andere keren is het schrapen om tot een magere drie alinea's te komen. Artiesten en groepen komen doorgaans maar een keer aan bod als Week Spot hoewel er enkele uitzonderingen zijn. Ik noem daarbij Doris Duke maar ook Barbara & Brenda. De laatste stamt uit een tijd dat Soul-xotica nog niet echt een rol speelt bij de keuze van de Week Spot. Tot zover ik nu kan herinneren zijn er slechts twee singles waarvan beide kanten Week Spot zijn geweest. Dit zijn dan platen met verschillende artiesten op elke kant. Ik ben té lui om de lange lijst door te spitten, maar het zal niet vaker dan één keer zijn gebeurd dat beide kanten van een oorspronkelijke single de Week Spot is geweest? Nou ja, daar twijfel ik dus, maar de plaat wil me niet te binnen schieten. Vandaag gaat het echter wel gebeuren. De keerzijde van een oude Week Spot mag deze week de Week Spot heten. En omdat ik daar in 2012 al uitgebreid over heb geschreven, kom ik er vanavond weer genadig mee weg. De nieuwe Week Spot is: 'All The Waiting Is Not In Vain' van Tyrone Davis (1969).

De enige twee voorbeelden die me zo te binnen schieten is een échte Blauwe Bak-klassieker en een latere heruitgave. Ja, de eerste is ook een latere heruitgave. Het gaat dan over 'You Hit Me' van Alice Clark. Ik koop in september 2011 deze single en meen even helemaal het heertje te zijn. De plaat ademt voor mij het enthousiasme dat ik koester voor Northern Soul: Snel, hard, luid en toch met een emotionele lading. Het is evenwel eerst de beurt aan de keerzijde van de single. 'Think It Over' van The Harvey Averne Dozen is in week 6 in 2015 de Week Spot en dan bestaat het fenomeen drie jaar. In week 45 in 2016 heb ik reeds Bob Marley gereserveerd omdat dan 'The Big One' wordt gehouden met Marley als thema. Week 45 is tevens de week waarin ik 'Do The 45' ben begonnen en zo maak ik in week 44 'You Hit Me' tot 'Classic Week Spot'. Dan is daar ook nog 'Love Factory' van Eloise Laws. In 2013 brengt Outta Sight het gezochte plaatje opnieuw uit en vanzelfsprekend hoort dat de Week Spot te worden. Dat is het geval in week 25 in 2014. Toch word ik niet echt blij van deze specifieke persing waar Eloise erg 'afgeknepen' klinkt. Al gauw krijg ik meer interesse voor de b-kant: 'Sliced Tomatoes' van Just Brothers. Dat is vier weken later de Week Spot.

Ik heb de rest van de lijst even door gekeken en, ja, er is inderdaad nog eentje maar dat is geen originele single. Als ik in 2012 'You've Got Your Mind On Other Things' van Beverly Ann kies als Week Spot is dat een plaatje dat ik zojuist heb besteld en dat een beetje is krom getrokken. De b-kant is 'You Shook Me Up' van Roy Hamilton en deze heeft minder last van het defect. Beverly Ann koop ik in 2014 opnieuw en dan mag de keerzijde 'He's Coming Home' de Week Spot zijn. Het is aan Tyrone Davis de eer om met een oorspronkelijke single met beide kanten de Week Spot te hebben. Hoe ik erbij kom dat 'Need Your Lovin' Everyday' de a-kant moet zijn geweest? Geen idee, maar het nummer heeft meteen meer aantrekkingskracht door het snelle tempo en ik kijk nooit meer om naar de b-kant. Dat verandert als Mark een schaarse single aanbiedt van Tyrone Davis. Ik ben meteen wild van het nummer en... de titel komt me bekend voor. Het blijkt de andere kant (en officieel de a-kant) te zijn van 'Need Your Lovin'. De plaat 'speelt' voor mij sinds een paar weken. Omdat ik de single in 2012 heb gekocht, zullen we deze niet tegenkomen in de Blauwe Bak Top 100 en toch wil de plaat belonen. Dat doe ik nu dus door het tot Week Spot te bombarderen.

Op 27 november 2012 heb ik een uitvoerig bericht geschreven over 'Need Your Lovin' Everyday' en Tyrone Davis. Hoewel ik de Amerikaanse Dakar-single heb, gebruik ik voor dat bericht het Engelse Atlantic-label. De scan van de Dakar-single op 45cat is erg onduidelijk en dus ga ik voor de derde optie: De Nieuw Zeelandse persing. Ik mocht willen dat ik deze had!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten