dinsdag 19 februari 2019

Horizontaal zeven letters: Zondag 17 februari



Tussen mijn SP-activisme en de hernieuwde interesse voor politiek zit toch wel tien jaar. Is er veel gebeurd in die tien jaar? Ja, genoeg, alleen heb ik dan het gevoel dat ik als burger niets heb in te brengen. Nee, voordat iemand denkt dat ik opeens mee lift op het gedachtegoed van een nieuwe partij, dat is allerminst het geval. De politiek heeft mijn interesse even niet meer en ik besef niet het grote verschil dat een stem voor het PvdA, de VVD of de SP maakt. De interesse reikt verder dan krantenkoppen, zo ga ik iedere week even uitgebreid zitten voor het vragenuur op dinsdagmiddag. Dat is inclusief voorstellen waarbij ik mijn schouders op haal omdat ze me totaal niet raken. Maar goed, de aanleiding voor politiek op Soul-xotica? In de huidige klimaatdiscussie probeer ik het hoofd koel te houden en dat valt niet mee. Er is vast iets aan de hand en het kan allemaal ook wel ietsje minder, alleen hoeveel invloed hebben we en welk resultaat hebben de voorgenomen plannen? Dat Nederland het klimaat aanneemt van Noord-Frankrijk is al een tijdje bekend, maar... deze warmte in februari? Ze verwachten achttien graden komende zondag! Toch ben ik zelf niet echt rouwig om de korte winter en de vroege lente en heb het er zondagmiddag van genomen. Astronomische kilometers? Nee, met precies vijftig kilometer ben ik weer thuis en heb dan wel iets van de wereld gezien!

In Steenwijk of Nijeveen moest ik eerst een paar kilometer fietsen voordat 'het echte werk' kon beginnen. In Uffelte begint de fietstocht op het erf. Ik heb met mezelf stevige afspraken gemaakt. De achterband moet hoognodig worden vervangen en dus moet ik geen té grote risico's nemen. 'Een beetje in de buurt blijven'. Verder zet ik de helm af. Dat hoofddeksel heeft buiten baat voor de aerodynamica eigenlijk geen doel op een ligfiets maar het geeft me in woonwerkverkeer iets meer zekerheid. Ik stel de voorwaarde dat de helm af mag maar dat we dan niet harder dan twintig per uur mogen. Ik overtreed de 'wet' een paar maal maar ik heb 'de boodschap begrepen': Genieten is belangrijker dan prestaties. Ik wil eerst naar Diever maar niet rechttoe rechtaan. Zo pak ik een stukje Weg Achter De Esch mee voordat ik het fietspaadje op ga richting Wittelte. In plaats van richting Oldendiever te gaan, neem ik een weg iets richting Wapserveen en ga dan fietsknooppunten volgen naar de zuidwestelijke rand van Diever. Eerst maar een stuk Doldersummerveld om vervolgens langs het onderduikershol naar het knooppunt Berkenheuvel te gaan. Daar ga ik het zuidoosten in en verlaat bij Geeuwenbrug het bos en steek de rijksweg en het water over. In de buurt van Eemster ga ik voor een tweede maal even rusten en besluit ik de zelfontspanner op de camera aan te spreken. Dat heeft deze foto tot gevolg. In zomerse tooi! Hoewel ik een t-shirt, overhemd en trui eronder heb, draag ik hier mijn zomerjack. Het is de laatste zomerjas in het verhaal van december hoewel ik net een andere (en flinterdunne) varsity op de kop heb getikt.

Ik heb de hele middag al zin in een terrasje met koffie en appeltaart maar zoals gewoonlijk wordt dat niks. Het is pas in de buurt van Dwingeloo dat ik kans maak op zoiets en het zweet breekt me uit als ik de volle terrassen zie. De bakkerij is eveneens dicht en dan ga ik naar de snackbar er tegenover. Het kan me verblijden met koffie en in plaats van appelgebak neem ik maar een broodje hamburger met saus. Het begint net te schemeren als ik weer in Uffelte ben. Ik heb precies vijftig kilometer gefietst en dat verrast mij! Ik raak niet uitgepraat over deze omgeving (mijn 'achtertuin') en het is verbazingwekkend hoe je binnen zo'n korte afstand op zulke opzienbarende plekken kan komen. De Pioneer gaat morgen voor een verse band en ik heb nu al zin in zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten