woensdag 27 februari 2019

Het zilveren goud: februari 1994 deel IV



Ik koop in februari 1994 méér singles dan in maart. Omdat ik zes singles per foto eigenlijk genoeg vind en de serie graag uitsmeer over de woensdagen van de twee maanden heb ik besloten om zes per keer aan te houden. Hoewel het de laatste woensdag van februari is, gaat 'Het zilveren goud' nog even verder in die maand hoewel de verhalen vanaf volgende week wel over maart zullen gaan. Hoewel? Vandaag behandel ik maar liefst zeven singles waaronder eentje die ik niet langer meer in de verzameling heb. Ik weet niet meer precies of het in 1998 of 1999 is geweest. Ik schat het laatste. Ik zit op het hoogtepunt van mijn idealisme en besluit dat ik afstand wil doen van een paar singles ten behoeve van de Emmaus. Ik neem een paar 'collector's items' mee uit naar Mossley om die daar ter plekke te verkopen. Als ik terug ga naar Nederland gaan een paar mee terug, waaronder de envelop-hoes van 'Dedicated Follower Of Fashion' van The Kinks. Een aantal blijft achter waaronder, de niet zo zeldzame, Duitse 'In The Year 2525' van Zager & Evans, 'The Birds Are For The Bees' van The Newbeats (waarvan ik inmiddels weer de plaat heb, maar niet de fotohoes) en 'Blue Christmas' van Billy J. Kramer. Deze single komen we vanavond tegen in de kaartenbak. De plaat is bij mijn laatste bezoek aan Mossley, achttien jaar geleden, 'verdwenen'. Of die mijn vraagprijs heeft opgebracht? Geen idee...

Hoewel het in 2019 bijna maart is, moet deze vlooienmarkt eerder in de maand zijn geweest. Feit is dat ik 's ochtends al naar de vlooienmarkt ga en onderweg naar huis spijt krijg van iets dat ik niet heb gekocht. 's Middags ga ik eerst naar een banenmarkt in het gemeentehuis en vraag iets té laconiek aan mijn consulente 'waar mijn baan blijft'. Ze snauwt me flink af en dreigt met groenvoorziening. Een paar weken later laat ze me wel beginnen via de Jeugdwerkgarantieplanwet en daar ga ik het volgende week over hebben. Ik fiets door naar de Veemarkthal in Sneek om het laatste stukje vlooienmarkt mee te pikken en koop nog een paar singles. Dat is dan wel meteen het einde van mijn aankopen voor wat betreft februari en ook maart is even 'zuinig aan', maar in april krijg ik een verrassing in de vorm van enkele tientallen singles. Ik geloof niet dat ik iets over het hoofd heb gezien voor wat betreft februari 1994 en ga graag volgende week verder met de avonturen in maart.

1675 Vaya Con Dios-The Cats (NL, Imperial, 1972)
1676 Guitar King-Hank The Knife & The jets (NL, Negram, 1975)
1677 Spirits Having Flown-The Bee Gees (NL, RSO, 1979)
1678 Once On A Sunday Morning-The Tremeloes (NL, CBS, 1969)
1679 Blue Christmas-Billy J. Kramer (UK, Hobo, 1979)
1680 Wat Een Spreker Is Die Man-Seth Gaaikema (NL, Philips, 1969)
1681 Manuela-Jacques Herb & De Riwi's (NL, Elf Provinciën, 1971)

The Cats heeft in 1994 geen fotohoesje en ik krijg in 2008 een 'upgrade' van de single alsmede andere titels van The Cats. Hank The Knife en The Tremeloes hebben vanavond een schoon papieren hoesje gekregen als onderdak. Bee Gees, Seth Gaaikema en Jacques Herb hebben hun fotohoesjes intact. Billy J. Kramer staat niet voor een astronomische prijs in de 'Record Collector Price Guide 1995', maar het feit dat het wordt genoemd en ik in 1999 niets met de plaat heb, maakt dat ik het aanbied in de winkel in Mossley. De single is aanvankelijk in een oplage van 2500 geperst op blauw vinyl. Op het label staat een handgeschreven boodschap van Kramer aan de koper van de plaat. De mijne lijkt al niet heel erg authentiek. Ik geloof dat de plaat 10 pond in Mint is volgens de 'Price Guide' en dat ik vier pond vraag in de winkel. Het nummer staat op Youtube en daar kan ik prima mee leven. Het geeft echter wel aan hoe ver ik in 1999 aan het doorschieten ben in het idealisme. Ik heb net even gekeken: Er staan nog twaalf singles van februari in de wacht en dus krijgt 'Het zilveren goud' van februari nog twee delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten