maandag 18 februari 2019

Raddraaien: The Easybeats



Zo... ik ga jullie flink wat leesvoer bezorgen op deze maandagavond. Na deze aflevering van 'Raddraaien' komt sowieso nog één bericht en als ik dan nog zin heb? Deze serie 'Raddraaien' nadert een einde, maar dat kan nog altijd een maand duren. Deze serie ben ik in november 2017 begonnen en dus wordt het wel weer eens tijd voor een 'update'. Nadat ik Bryan Ferry ietwat heb afgerafeld omdat ik dacht dat ik al eens over hem had geschreven, heb ik bij The Easybeats eveneens het gevoel alsof ze eerder aan bod zijn geweest. Ditmaal zal ik een bericht van normale lengte achterlaten. Vanavond de 38e single uit de zevende jaren zestig-bak. We komen dan bij een plaatje dat pas in 1987 of 1988 is geperst maar hetgeen muziek bevat die in 1968 is opgenomen: 'Hello How Are You' van The Easybeats.

Waar en wanneer? Dat brengt me bij de virtuele kaartenbak. Ik kan me herinneren dat ik de single op een fancy-fair in de Veemarkthal in Sneek heb gekocht, alleen... in welk jaar? Dat is iets waar ik de komende tijd over na mag denken samen met de overige singles die ik in de jaren negentig van de vorige eeuw heb gekocht en die anno 2019 in de gele bakken staan. Ik gok op april 1996. Ik leer het nummer kennen middels 'Goud Van Oud' bij Veronica op de vrijdagmorgen nadat het nummer is gebruikt door Peek & Cloppenburg. In navolging van Skol: Wat is er geworden van Peek & Cloppenburg? Daar kan ik straks ook wel even naar kijken. Eddy Ouwens neemt in deze periode zijn eigen versie op van 'Hello How Are You' en staat een paar weken in de Tipparade. Hier hebben we echter het origineel van The Easybeats en het lijkt erop alsof dit plaatje ooit gratis is weggegeven bij aanschaf van een mantelpakje. Of wellicht een spijkerbroek? Ik geloof dat Peek & Cloppenburg destijds de tegenhanger was van C&A, maar nogmaals: Dat ga ik in dit verhaal even proberen uit te zoeken.

Eddy Ouwens heeft dus in 1987 een coverversie, maar het plaatje dat centraal staat in 'Raddraaien' is al in 1985 uitgebracht. Het heeft een instrumentale versie door Clous Van Mechelen op de keerzijde. Dat Peek & Cloppenburg een schreeuw uit het verleden is, klopt wel deels. De zaak wordt in 1869 in Rotterdam opgericht door de Duitse kooplieden Johann Theodor Peek en Heinrich Anton Adolph Cloppenburg. In 1901 opent het de eerste winkel in Duitsland en dat is het land waar P&C tot op de dag van heden het meest actief zal zijn. Toch wordt het in de jaren tachtig even een bekend merk van radio en televisie dankzij de commercials waarin steeds weer een andere uitvoering van 'Hello How Are You' zit. In de jaren negentig komt het klad erin als Peek & Cloppenburg besluit het merendeel van haar filialen om te bouwen naar het winkelconcept Anson's. Hier worden internationale merken tegen bodemprijzen aangeboden, maar het komt in Nederland niet van de grond. Een aantal winkels worden doorverkocht aan Vögele en anno 2019 heeft Peek & Cloppenburg nog drie winkels in ons land: Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Verder is het een bekend merk in de landen rondom Duitsland en het voormalige Oostblok.

Hoewel The Easybeats eind 1964 wordt opgericht in Australië en geldt als dé eerste rockband van het continent dat een wereldwijde doorbraak heeft met 'Friday On My Mind', hebben de leden allemaal ergens anders hun wieg staan. Twee van hen zijn zelfs geboren en getogen in Nederland. Johannes Hendrikus Jacob Van Der Berg is dan achttien jaar oud. Hij is geboren in Voorburg en heeft al gespeeld bij de Haagse band The Starfighters. Dingeman Adriaan Henry Van Der Sluijs is een jaar jonger en heeft zijn wieg in Hilversum staan. Hij is de bassist van de groep en neemt de naam Dick Diamonde aan. Van Den Berg gaat zich Harry Vanda noemen. Slaggitarist George Young komt uit een muzikale Schotse familie en verder wordt de band gecompleteerd door de Engelsen Stevie Wright (zang) en Gordon 'Snowy' Fleet (drums). De jongens treffen elkaar in de Villawood Migration Center waar de families eerst een jaar mogen wonen voordat ze los worden gelaten in de Australische maatschappij. Ondanks dat de Beatlemania in volle gang is, heeft Australië in 1965 nog geen eigen antwoord hierop. Nog voordat hun ouders als volwaardig Australische burgers worden beschouwd, heeft rock & roll-minnend Australië de kroost al in de harten gesloten. Als 'Friday On My Mind' eind 1966 de toppen van de hitparades bereikt, is het duidelijk voor de jongemannen dat ze in Australië niet verder kunnen groeien en maken de oversteek naar Engeland. Daar wordt hun muziek ietsje zoeter en dat komt vooral tot haar recht in 'Hello How Are You' dat ook in Nederland een zevende plek op de Top 40 behaalt. Een jaar later is de koek helemaal op en buiten een kortstondige reünie in 1986 zal The Easybeats niet meer bijeen komen.

George Young en Harry Vanda zijn echter een huwelijk aan gegaan voor een paar decennia en zullen in de jaren zeventig en tachtig onder andere Stevie Wright produceren ('Evie parts 1, 2 & 3' is een meesterwerk!) en ook de band van George' jongere broers Angus en Malcolm: AC/DC. Angus herinnert zich jaren later nog altijd de Easybeat-manie in Australië. ,,Op een dag kwam ik van school en was er een horde schreeuwende vrouwelijke fans voor ons huis. De politie hield hen op afstand en wilden mij er niet door laten omdat ze niet geloofden dat ik daar woonde". Ook hebben Young en Vanda een reeks hits als het studioproject Flash & The Pan. De mannen hebben dan Albert Productions overgenomen, de onafhankelijke Australische productiemaatschappij dat eveneens verantwoordelijk is voor de vroege Easybeats-singles. Als de mannen met pensioen gaan, wordt ook Albert Productions van de hand gedaan hoewel Vanda tegenwoordig weer een productiemaatschappij heeft met zijn zoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten