woensdag 6 juli 2011

zwart geld


Nadat ik twee weken geleden tot mijn grote verrassing 'Ain't Nothin' But A House Party' van The Show Stoppers tegenkwam in de collectie van Peter (www.singlehoesjes.nl), kreeg ik een reactie van hem dat dat hoesje hem weer deed denken aan 'The Charge' van Alvin Cash. In vergelijking met een Felice Taylor-hoesje is dat rood-zwarte contrast vaker gebruikt door President. Ik heb 'The Charge' wel, maar dan in een neutraal Phonogram-hoesje.

Of zoiets of de originele Amerikaanse Mar-V-Lus bijzonder zijn? Net hoe je het bekijkt. Tik op Marktplaats eens 'piratentopper' in en kijk naar de biedingsgeschiedenis. Er staan singles bij met een startprijs van een euro die inmiddels de zestig euro voorbij zijn. Zoiets geldt eveneens voor northern soul. Als twee of meer kapitaalkrachtige verzamelaars tegen elkaar gaan opbieden...?

Ze zullen geen wereldbedragen opbrengen, maar dat de singles van Cash favoriet zijn onder northern soul-deejays is wel uit te leggen. De grotendeels instrumentale dansplaten, Cash schreeuwt instructies, hebben een fijn tempo en een dito bas. En spreken obscure dansen als The Twine, The Barracuda en The Philly Freeze tot de verbeelding.

Alvin Welch komt op 15 februari 1939 ter wereld in St. Louis. In de jaren zestig trekt hij met zijn drie broers, als Alvin Cash & The Crawlers, naar Chicago. Daar is ook de rhythm & blues-legende André Williams, die een paar jaar geleden nog met de Nederlandse band Green Hornet toerde. Hij is erg gecharmeerd van Cash' bewerking van zijn 'Bacon Fat' uit 1957. Cash heeft een dansje erbij bedacht...

Het heet 'Twine Time' en is in 1965 een Amerikaanse top 20-hit. Begeleid door The Crawlers, hoewel de broers zijn ingeruild voor The Nightliters. Zij blijven hem trouw tot 1968, vanaf 'The Philly Freeze' als The Registers. De b-kant 'No Deposit No Return' en de tweede hit 'The Barracuda' kennen een liefhebbende platenkrasser.

Vreemd maar waar. In Amerika is 'Keep On Dancing' in 1968 de laatste hit, over 'The Charge' wordt niet gesproken. De b-kant was drie jaar ervoor een Top 50-hit in The States.

Cash neemt nog een album op, een eerbetoon aan Muhammad Ali, en stort zich daarna op een carriére als acteur in blaxploitation-films als 'Petey Wheatstraw'. Hij zingt in de jaren negentig op regionaal niveau in Chicago totdat Magere Hein hem op 21 november 1999 uitnodigt elders The Twine te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten