dinsdag 12 juli 2011

20 Years Ago Today: 418-429


Dat zijn er twaalf en dus niet, zoals ik gisteren schreef, tien. Twaalf singles uit mijn favoriete periode in de popmuziek en bovendien dé ultieme dwarsdoorsnede van mijn verzameling. Bert was een gewiekst zakenman. Hij stroopte rommelmarkten af, opende de eerste coffeeshop van Sneek en zou later ook nog kroegbaas worden. Zijn minst succesvolle onderneming was wellicht Twister Jukeboxen.

Een donderdagmiddag in het najaar van 1989. Bert wacht tevergeefs op een yup die een Seeburg komt uitzoeken. Ach nee, daar heb je hem weer. De jongen met zijn schooltas. En weer opnieuw zal hij minutueus de bakken singles bestuderen. Zoals-ie dat al honderd keer heeft gedaan. Weer zal het een uur duren, zal hij met een beduimelde single aan de toonbank komen en een gulden betalen. Maar toch vond Bert het wel wat hebben. Jaren later zou de scholier stamgast worden in zijn kroeg.

Na kerst 1989 gaat hij alleen open op aanvraag, maar niet voor mij. Daar heeft hij geen tijd voor... Op 11 juli 1991 gaat hij overstag. Nadat ik boodschappen heb gedaan, steek ik over naar Sunrise.
,,Heb je drugs van hem gekocht?", vraagt Roberto argwanend. Als hij de singles ziet, prikt hij eentje van het prikbord. Het is 419 die hij me voor een tientje aansmeert. En dus koop ik die ook.

418 Eight Days A Week-Beatles
Rechtstreeks uit één van de jukeboxen. Herinneringen aan zo'n middag bij Twister. En nog steeds mijn favoriete Beatles-single.
419 Rock And Roll Music-Beatles
Hoewel een tientje fors is, is deze single wel in een opmerkelijk goede staat.
420 Sure He's A Cat-Cats
Net als bij 'Lea' van een paar dagen geleden is deze ook 'vals'.
421 Summertime-Brainbox
Met fotohoes en toch maar een gulden. Het kán dus wel!
422 Instant Karma-John Lennon & Plastic Ono Band
De Duitse persing. We weten dan niet dat deze over een jaar weer in de Top 40 staat.
423 And The Sun Will Shine-José Feliciano
The Bee Gees zijn in 1969 niet alleen hitmakers, maar ook succesvol tekstschrijvers. 'And The Sun Will Shine' bijvoorbeeld. Geen hit voor de broers, maar wel voor Paul Jones en José Feliciano.
424 The Wall Street Shuffle-10CC
Er zullen vast betere exemplaren bestaan, maar deze draaft twintig jaar later nog steeds zijn rondjes bij kroegoptredens.
425 A Horse With No Name-America
Een iets latere heruitgave met het kippevelnummer 'I Need You' op de flip.
426 Spirit In The Sky-Norman Greenbaum
Of hij zijn tijd vooruit was? Het duurde twee jaar eer dit een hit werd en zijn elpee 'Petaluma' werd pas op waarde geschat toen Greenbaum zichzelf had opgesloten met zijn veestapel.
427 Green Tambourine-Lemon Pipers
Geen 'mindblower', maar toch een onsje psych...
428 Time Seller-Spencer Davis Group
Het vertrek van Stevie Winwood betekende al een aderlating, na de warme maaltijd stapt Ray Fenwick ook uit de band.
429 Without You-Nilsson
Over drie jaar zal Mariah Carey het nummer kapotmaken, maar in 1991 is die nog prachtig!

Morgen een telefoontoppertje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten