vrijdag 22 juli 2011

The Vinyl Countdown: 5


Over precies een week is Soul-xotica de magische grens van 500 berichten gepasseerd. Tot donderdag, met dinsdag als rustdag, tellen we af middels een dagelijkse Schijf van 5 met titels over 5, 4, 3, 2 en 1. De traditionele Schijf van zondag heeft twee weken reces. We beginnen vandaag met vijf. Dankzij een tip van Peter kon de bejaarde Dave Brubeck via de achterdeur worden afgevoerd.

De start van deze feestelijke serie betekende in januari 1990 de frisse start van een nieuw decennium. Een blik in de toenmalige Top 40 en er kan geconcludeerd worden dat 39 ervan erg jaren tachtig of ouder klinken. De uitzondering heet 'King Kong 5' van Mano Negra. Ondanks het nieuwe geluid is de single niets langer in speelduur dan die van een hit uit 1966!

Moet ik het procedé van The Vinyl Countdown nog eens uitleggen of trap ik dan open Doors open? Goed, we gaan de komende week dus van 'Five To One', maar dat had u al begrepen? Waarom niet het overleefd, mag Jim weten. Of Joost... Het slotnummer van 'Waiting For The Sun' uit 1968 mag op 4.

Precies vijf weken geleden poseerde Roy Orbison hier. Op de achterkant van de Nederlandse fotohoes wordt reclame gemaakt voor een single van The Vogues. 'Five O'Clock World' (1966) zat begin jaren negentig in een film, waardoor ik een plastic jaren tachtig-heropname op cd kocht. Tegenwoordig heb ik een heruitgave op het Arc-label. Voor mij een onvolprezen label, hoewel de audio als het ware de voorloper van mp3 was. De enige echte Top 40-hit van The Vogues komt met een beetje mazzel komende week nog langs.

Als de nummer 1 geen fotohoes had gekend en deze vrij eenvoudig op Google was te vinden, dan had Aphrodite's Child op 1 gekomen. Gelukkig? Eigenlijk vind ik de huidige 1 ietsje beter dan 'It's Five O'Clock'. Maar als we dan toch geen hoesje hoeven te gebruiken, kunnen we dan niet de coverversie van de Hoornse band Johan uit 1996 gebruiken? Ach, waarom niet!

Hoewel het vorig jaar écht per ongeluk was dat ik twee bijna-identieke berichten schreef over 'Ta Det Lugnt' van Dungen, lijkt dit jaar het titelloze debuut van Moby Grape uit 1967 mijn stokpaardje te worden. Maar ik kan nog zulke fijne woorden kiezen, maar het album zélf overtuigd de luisteraar. Neem nu het liedje waar de overige 1439 minuten van de dag jaloers op zijn. Dat '8.05' hier in de lande zo'n fraai fotohoesje kreeg, was me niet bekend...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten