donderdag 14 juli 2011

the big drummer boy


'De grootste drummer die Engeland heeft voortgebracht'. Onderwerp is drummer Bobby Graham, de woorden zijn van Shel Talmy. Het is niet zo vreemd dat hij daarmee voorbijgaat aan Keith Moon, want de scheiding tussen Talmy en The Who was niet bepaald zachtzinnig. Geboren in 1940 trommelde een jeugdige Graham iedere avond een etensbord stuk en dus maakte vader van koektrommels een drumstel. Een paar maanden later mocht hij zijn eerste drumstel uitzoeken. Dat moment in een winkel vól drums was bepalend voor zijn leven.

Voordat hij als vijftienjarige de brui gaf aan school, had hij al besloten geen 'grotemensenbaan' te willen. Hij rolt dan ook zo het vak in en wordt drummer van een jazzband. De rock'n'roll komt niet veel later op, maar Graham houdt zich afzijdig, omdat hij liever jazz speelt. Totdat The Outlaws een drummer zoeken en al een seizoenscontract bij een vakantiepark hebben. Later gaat de groep Mike Berry begeleiden. In 1961 stapt Graham over naar The Bruvvers, de groep van Joe Brown. Of de zanger dan Vicki al kent? Ik voorspel nu dat hij een dochter krijgt. Zal ik maar 'stop'pen?

In 1963 wordt Graham gevraagd voor een band, maar 'waarom zou hij het opgeven voor een onbekende groep uit Liverpool'? Graham heeft een kennis opgedaan die alle plaatopnames in Londen van die dag schijnt te kennen. En zo is Graham met Jimmy Page, Ritchie Blackmore en Big Jim Sullivan onderdeel van een nieuwe generatie studiomusici. Het zijn lange dagen, maar het dekt financieel de alcoholische hobby.

In 1964 begint hij met produceren. De vaste man van Fontana wil niet werken met The Pretty Things en Graham is de aangewezen man. Drummer Viv Prince komt vaak niet opdagen en dus neemt Graham zijn partij over. Een andere groep die dankbaar gebruik maakt van zijn talent is The Kinks. Mick Avory stapt graag opzij en laat Graham de platen inspelen.

Arrangeur Tony Hatch schiet in 1966 uit zijn slof bij een Petula Clark-sessie. Graham kan, evenals Page, geen noten lezen, wil dat niet weten tegenover de andere gerenommeerde muzikanten en zegt 'dat hij wat improviseert'. ,,Dat doe je goed", glimlacht Hatch. ,,Ga zo door!".

Graham doet ook werk voor het Franse Barclay-label, maakt in 1965 een single voor Fontana (per abuis als Bobbie Graham) en ontmoet in 1967 Freddy Haayen. Graham komt naar Nederland, produceert (Unit) Gloria en raakt verzeild in religie. Zijn alcoholisme wordt excessief en compleet 'in de goot' haalt zijn familie hem in 1971 uit Amsterdam. Na nog wat werk voor religieuze platen, smijt hij in 1974 de drumstokken aan de kant.

Pas in 1990 gaat hij weer drummen. Als Ray Davies een aantal oude successen wil oppoetsen, nodigt hij Bobby Graham uit. Luister naar 'You Really Got Me' en je hoort wat Graham zo uitzonderlijk maakte. Hij is niet meer. Vorig jaar september overleed hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten