zaterdag 9 juli 2011

20 Years Ago Today: 413-415


Van Woudsend naar Workum in een dag. Eigenlijk zit daar in 1991 een dag tussen, gezien de woensdagen in 2011 op zondag vallen. Workum kent in de zomermaanden op woensdag een braderie. De derde in de serie is de langste van...? Wel, hij is bijna twee kilometer lang. In de vroege jaren negentig ga ik geregeld er naartoe. Op de fiets via het pontje van Gaastmeer naar It Heidenskip. Toch nog wel zo'n 25-30 kilometer per rit. Dan valt de vangst van 10 juli 1991 ietwat tegen?

In 'Hey Pam, je naald danst' (september 2010) schreef ik over zwakke Nederlandse Tamla Motown-persingen. Bij 413 is eenzelfde euvel: Na herhaaldelijk draaien, worden de violen in 'Lea' van The Cats vals en gaat Piet Veerman gieren. Het heeft me achttien jaar en vele exemplaren gekost eer ik hem goed had. Even Hollands als stamppot boerenkool, om paling te vermijden, en toch een Engelse herinnering. Ik had in Mossley een installatie van Marantz. Nummers die ik al 100 jaar kende, klonken opeens anders. Ik nam de proef op de som door 'Lea' te draaien van een elpee. Voor het eerst hoorde ik de violen 'rollen' in de aanloop naar het refrein. Kippevel!

Nummertje 414 is niets meer bijzonder, behalve dat hij net als 'Let's Spend The Night Together' in de Engelse persing is. Het belang daarvan leer ik pas jaren later waarderen. Het is een matig verzorgd exemplaar van 'Satisfaction' van The Rolling Stones. Jaren later krijg ik de single van iemand, maar nu mét de Nederlandse fotohoes.

Een 'kleurtje' hebben, hoeft nog geen soul te betekenen. Hoewel? Een paar weken geleden kocht ik 'I Want You Around Me' van J.B. Euson & Stax uit 1968 en daar is niks mis mee! Twee jaar later werd Euson door Polydor in de bloeiende markt van singer-songwriters neergezet, hoewel zijn repertoire bijeengescharreld werd. Zijn uitvoeringen van andermans' werk zijn op zijn zachtst gezegd nogal zouteloos. Ik kocht deze dag zijn eerste en grootste hit: 'Both Sides Now' uit 1970. In 1976 beproefde hij zijn geluk met Peter Kok (Greenfield & Cook) in de States, maar ze waren snel weer thuis...

Het waren drukke tijden met de singles. Maandag vervolgen we de serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten