zondag 17 juli 2011

Schijf van 5: vakantie


Je zal maar vakantie hebben! Natuurlijk, een nachtelijk buitje op het tentdak heeft zijn romantiek, maar met dit weer krijgt iedereen last van claustrofobie? Zelf troost ik me met de herinnering aan 2005. Toen was juli ook 'pet', maar werd het eind augustus opeens erg mooi. En laat dat de periode zijn dat Soul-xotica een paar weken op slot gaat. De Schijf van 5 heeft wel twee weken vakantie. Vanaf zaterdag is hier dan een Vinyl Countdown-schijf van 5, totdat op 28 juli het vuurwerk mag worden afgestoken. De zondag erop doen we de Eindstreep van juli 2010.

Dat viel nog niet mee? Als je Boney M, Madonna en 10CC wilt ontwijken, blijft er weinig over. Mooier dan de nummer 1 zijn ze er niet? De nummer 2 heeft geen 'vakantie' in titel of tekst, maar gaat duidelijk wel over dat onderwerp.

Madonna of tóch die foute rap. Het is die laatste geworden. Hoewel over die zomer van 1985 niet naar huis kon worden geschreven, drie zomerse dagen in juli en augustus, mag in dat kader 'Holiday Rap' van MC Miker G & Deejay Sven op 5. Omdat-ie zo fout is!

In de eind jaren zestig zat in Den Haag een specialist in muziek uit het Caribisch gebied. Als een specifieke single goed liep, belde deze Joost Den Draayer en kwam die in de Top 40. The Merrymen werd zo nog een verhaal op zichzelf, maar ook Byron Lee had in 1969 twee hits in Nederland. Op 4 staat 'Everyday Will Be Like A Holiday'. Die andere hit was met Mighty Sparrow en zou in de eerste helft van 1978 een nóg grotere hit worden.

De zomer van 1986 was een stuk aangenamer dan zijn voorganger. Het gezin Louwsma vierde het in Slenaken. Op een zondagochtend gingen we naar de grotten in Valkenburg. O wat hadden we een schik om die mensen in hun jassen. Eenmaal binnen begrepen we waarom... In dezelfde zomer had The Blue Diamonds een succesje met een oudje van Cliff Richard & The Shadows. Op 3 zet ik het origineel van 'Summer Holiday' uit 1963. Dat had in ieder geval een kouwe winter...

Als we 'Zandvoort' van Pasadena Dream Band niet voor de popkwis hadden gebruikt én ik het nummer dus niet ontelbare keren had moeten aanhoren, dan misschien...? Nee, dan houd ik het bij Splitsing. Ook al uit die barre zomer van 1985. En die herinnering is vooral verbonden aan 'Wind En Zeilen'. Het is eerder een verlangen dat wordt uitgesproken.

'That man is not a happy camper', zeggen de Engelsen als er geen glimlach vanaf kan. De nummer 1 is er ook zo eentje, want hoewel 'je een vakantie bent' en de fantasie mag bepalen wat je in 'biebiebiebiebie' aan het doen bent, klinkt het als een doorregend verblijf in een net te krap iglotentje. Maar vooruit, het is 1967, de thee is sterker dan ooit en dan zing je maar wat in je opkomt. Nummer 1 is dus onbetwist 'Holiday' van The Bee Gees.

Hou 7 augustus maar vrij! Soul-xotica trakteert dan op een dagtocht naar Spanje!!! 'Never Been To Spain'? Dit is je kans. Ik heb al een caravan gehuurd met Deuren. Ofwel Spanje of Spaans en dat vijfmaal! Is er één mooier dan Imca Marina...???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten