maandag 11 juli 2011

20 Years Ago Today: 416-417


Held of verschoppeling? Het Theater van het Sentiment blikte vanavond terug op 11 juli 2001, de dag waarop Herman Brood van het Hilton sprong. Brood is eenmaal een held geweest voor mij. Met dat verhaal was ik vanavond ook even een held, ik won er een gevulde picknickmand mee. Blijkt andermaal dat ik gemakkelijk schrijf, want nadat het verhaal was voorgelezen en (op mijn verzoek) 'Imitation Of Life' van REM werd ingezet, kreeg ik ook een brok in de keel. Een pijnlijk verhaal, eenmalig opgerakeld en gelukkig dat ik het had ondertekend met een alter ego...

Over Herman was op deze avond niets anders dan lof, hoewel ik Brood flink overschat vind. Gelukkig werd hij nog geen genie genoemd. Zoals Brian Wilson. Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar. Denk aan Albert Einstein. Ik zou Pink Floyd ook bijna nomineren. Maar van de nog levende popmusici is Brian Wilson het beroemdste genie.

The Beach Boys als 'underdog'? Nee, dat gaat te ver. Maar 'Heroes And Villains' is het stiekem wel. Het verhaal van 'Good Vibrations' is welbekend. Er is bijna een jaar aan gewerkt voordat Brian Wilson tevreden was. Het album 'Smile' werd in eerste instantie niet eens uitgebracht. Maar hoe lang Brian bezig is geweest om al die zanglijntjes in 'Heroes And Villains' in model te strijken? Als meesterwerk is de single uit 1967 ietwat miskend.

Overigens liet Wilson in 2008 alsnog 'Smile' in het vinyl persen, maar of hij daar verstandig aan heeft gedaan? Ik stond niet te juichen.

The Beach Boys was vijf gulden bij Sunrise, voor een gulden nam ik 417 mee. 'Danke Schön' is een evergreen, hier vertolkt door Wayne Newton & The Newton Brothers. Maar vooral de b-kant van deze Capitol-single uit de midden jaren zestig is de moeite waard: 'Better Now Than Later' is hoewel een beetje stijf, maar toch prettige beat.

Morgen is het weer 1991 en zetten we ons schrap voor maar liefst tien singles!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten