woensdag 20 juli 2011

20 Years Ago Today: 438-439


Zucht. Wie staat er nu weer op mijn raam te kloppen? Die zwarte pieten komen ook steeds eerder... Ah! Dave! Kom binnen. Waarom belde je niet aan? O ja, die is al acht jaar stuk... En je vond het toepasselijk, ach vooruit! Ik had je verwacht, je bent immers mijn 438, maar ik ga je er vandaag even snel doorheen jassen. Nummer 438 is dus 'I Hear You Knocking' van Dave Edmunds. Dan geef ik nu ruim baan aan een hagelnieuwe single!

Gefeliciteerd. Uiteraard spreek ik dat met liefde uit! Zesenzestig jaar, maar getuige de frequente bezoeken aan de hoofdstedelijke HMH, ik maak niet graag reclame voor chemisch slootwater, nog lang geen pensioen voor John Lodge, inmiddels 45 jaar bassist van The Moody Blues.

Ik heb als jongeling aangeleerd gekregen om terug te grijpen naar de zeven albums die de groep tussen 1967 en 1973 maakte. Ik raakte in 1986 geïnteresseerd in de Moodies. Het was toeval dat kort daarop 'The Other Side Of Life' verscheen. 'Your Wildest Dreams' was een maandag lang Avro's RTV-tip. In 1988 volgde 'Sur La Mer', alom beschouwd als het meest tragische wat de Brummies hebben afgeleverd. Alleen de single 'I Know You're Out There Somewhere' is de moeite waard. Het is één van de favorieten van Peter Van Bruggen.

Wat alle albums van de Moodies vanaf 1978 kenschetst, komt op de latere albums het beste tot uitdrukking. Goed beschouwd maakte The Moody Blues vanaf 1967 folkrock met symphonische ornamenten. In de jaren tachtig was dat geluid totaal gedateerd en dus werd er noodgedwongen een scheut electronica in gestopt. Het resultaat: Een band die in 1988 behoorlijk 1973 klinkt met net iets te hippe synthesizers. Bespottelijk, dus...

In 1991 speelt de groep in het Congresgebouw in Den Haag, maar ik mag er van mijn ouders niet naartoe. In de Telegraaf lees ik wel een advertentie van Staffhorst. Justin en John gaan bij hun cd's signeren. Ik stuur een brief met een blanco kaartje en een pasfoto en krijg een week later het kaartje terug. Mét de handtekeningen van Justin Hayward en John Lodge!

Op 'Keys Of The Kingdom' 'sampled' de groep van hun eigen materiaal. Hoewel het nog steeds verouderd klinkt, wordt 'Say It With Love' nog NCRV Favorietschijf. Deze single schaf ik aan op de 46e verjaardag van John Lodge.

Zou hij zelf ook met heimwee terug kijken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten