maandag 25 juli 2011

The Vinyl Countdown: 2


Ja, het was wel een ambitieuze gedachte om van die laatste vijf cijfers een Schijf van 5 te maken. De lat ligt hoog bij Soul-xotica wat muziek aan gaat en bij zo'n Schijf moet je nog wel eens een concessie doen. Bij deze serie van The Vinyl Countdown zijn 4 en 5 al vaak de stoplappen, vandaag maar liefst vier om de serie compleet te maken. Alleen voor de nummer 1 kan je wakker maken...

Joop.nl raakte afgelopen weekend flink in de war. Prince zou zondag in Oslo optreden, maar de omstandigheden mogen bekend zijn en dus volgde een verrassingsconcert in de Melkweg. Volgens opiniesite Joop zouden de bezoekers van dat concert instemmen met het gedachtengoed van Wilders. Logisch toch? Niet bepaald. Het enige wat we Prince mogen aanrekenen, is dat hij die dweil schreef waarmee Sinéad O'Connor in 1991 een hit scoorde: 'Nothing Compares 2 U'.

Op vier de oudste van het stel, hoewel de bloedeloze cover van Rod Stewart en Tina Turner wel wat enthousiasme heeft afgevoerd. Erg jammer, te meer omdat het een lekker uptempo ding is. Hierbij dus 'It Takes Two' van Marvin Gaye en Kim Weston uit 1967.

Hoewel ook drie best een fijn nummer is, heb ik hem (in Engeland) wat te vaak gehoord. Maar voor Tom Robinson heb ik zoveel ontzag dat zijn eerste hit, '2-4-6-8 Motorway' uit 1977, op drie mag.

Met de nummer 2 had ik nogal moeite. Ik heb de telefoon gepakt en wat rond gebeld. Joe Jackson gaf gehoor aan mijn vraag: ,,Would you be my number two?".
,,Best", zei Joe. ,,Maar verder wil ik niet geassocieerd worden met die praatpaal van je, dus je moet ons na gebruik in tweeën breken". Waarvan akte: Op 2 staat 'Breaking Us In Two' uit 1982.

De punk kwam op het juiste tijdstip. Voor de jeugd was er weinig toekomst onder Thatcher. Je kan dan kwaad worden of de zelfkant opzoeken óf je gaat princeheerlijk feesten alsof het 1999 is... Als tegengif op de negativiteit van de punk kwamen met Madness verschillende groepen mee die een 'nutty sound' voortbrachten. Neem nu het knotsgekke ensemble Splodgenessabounds. Ze worden vooral herinnerd vanwege een culthit...

In 'Two Pints Of Lager And A Packet Of Crisps Please' probeert iemand zijn bestelling te maken, maar voelt zich staalhard genegeerd door de barman.

Morgen, zoals beloofd, de hoesbui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten