maandag 18 april 2011

voorloper van de cd?


Er zijn legio mensen, misschien ook wel volgers, die denken dat bij mij de platenspeler overuren maakt. Dat valt echter reuze mee. Laatst had ik een week lang geen platen gedraaid! Buiten een kantje 'Book Of Taliesyn' van Deep Purple wonen Agnes Obel en Sharon Van Etten op de slipmat, maar vanmiddag pakte ik door. Na Sharon draaide ik het debuut van Kate & Anna McGarrigle, 'Dear Companion' van Meg Baird en 'Rock Your Baby' van George McCrae.

Er zijn van die albums die zo beperkt houdbaar zijn dat je ze gemakkelijk kan vergeten. Neem nou George McCrae. De volledige versie van het titelnummer (6.22 minuten) moet het enige argument zijn geweest om hier in 1974 je zuur verdiende centen aan uit te geven?

McCrae nam in 1974 het album voor een paar tientjes op en bezorgde hem met de single 'Rock Your Baby' een millionseller. Ik heb een zwak voor 'underdogs' en, ondanks een top tien-notering, is 'I Can't Leave You Alone' zo eentje. Een evenbeeld van 'Rock Your Baby', maar ach, dat geldt voor het hele album. Want de dag werk en het ontbreken van een budget klinkt door in de plaat, die zo eenzijdig is dat het een voorloper van de cd had kunnen zijn.

En toch zet ik circa tweemaal per jaar met veel plezier dit album op. De Miami Soul, feestelijk maar aalglad, luidde het monotone disco-tijdperk in. Pas bij de reprise van het titelnummer wordt je het geluid beu, maar dan ben je nog maar anderhalve minuut van de uitloopgroef verwijderd.

McCrae heeft het succes niet kunnen evenaren, maar heeft zijn pensioen al geregeld met 'Rock Your Baby'. Jaren geleden vestigde hij zich in Limburg.

'Rock Your Baby' is verplichte kost geworden, maar 'I Can't Leave You Alone' is een verwenmoment!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten