zondag 24 april 2011

Schijf van 5: zon (2)


Soul-xotica gaat per volgende week verder als Zon-xotica... Wat zei je? Ja, 1 april valt ook laat dit jaar. En toch, er zijn zoveel mooie zonnige platen te noemen dat het geen moeite moest kosten om er dagelijks één... euh... in het zonnetje te zetten... Er is nog zoveel... zucht... onder de zon. Laat maar! Er is nog iets flauws gebeurd. Mijn portret van vorige week diende als vervanger van de hoes van Brenda Patterson, maar vandaag staat ze evenmin op één... Dat heb je met monumenten.

Zonaanbidders genoeg! Kritische noten ten opzichte van de zon zijn moeilijker te vinden. Had ik vorige week 'Who Loves The Sun' van Velvet Underground bovenaan, vandaag zet ik 'Black Hole Sun' van Soundgarden (1994) op vijf. Ooit lustte ik er wel pap van, inmiddels is die liefde wat gesleten...

Op vier, zoals beloofd, eentje uit het lijstje van Peter: 'Ice In The Sun' van Status Quo (1968). Headbangen konden ze nog niet en ze droegen kleurige Paisley-hemden. Het goede nieuws was dat ze een nieuw deuntje hadden bedacht. Even leek het alsof we niet verder dan 'Pictures Of Matchstick Men Version 7" zouden komen, maar deze klonk écht anders!

Tsja, dan zet ik Brenda toch maar op drie. Soms kan je grote woorden gebruiken bij een plaat, Dobie Gray van gisteren heeft eveneens een herinnering, maar waarom zou je? 'Keep On Keepin' On' is gewoon één van mijn meest favoriete albums aller tijden. 'Sun Comes Up' (1970) is een monument. De rest doet niet terzake, om met Metallica te spreken?

Mijn muziekenthousiasme begon ooit met The Moody Blues. Als toetsenist Mike Pinder in 1966 geen mellotron had gekocht, was het instrument roemloos naast de theremin het museum in gegaan. Maar opeens werd het hip om een mellotron te gebruiken. Voor hen die het geluid niet (her)kennen: Het was het hoofdinstrument op 'Maid Of Orleans' van Orchestral Manoeuvres In The Dark.

Zo'n gierende mellotron bezorgt me keer op keer kippevel. Bijvoorbeeld bij de nummer 2 van deze Schijf: 'See See The Sun' van Kayak (1973). Communes en 'getting it together in the country' waren al jaren gemeengoed voor muzikanten uit de grote stad. Denk aan Traffic in Berkshire en Led Zeppelin in Wales. Waar CCC Incorporated in De Peel resideerde, zat Kayak in De Weerribben. Daar zijn in Steenwijk nog mooie verhalen over...

Hebben The Moody Blues ooit de zon bezongen? Natuurlijk, op de avond van 'Days Of Future Passed' bezingt Pinder 'The Sun Set'. Sommige liedjes, waaronder deze, klinken als plichtplegingen om het concept van een doodgewone dag sluitende te maken. Dan ga ik liever voor 'Sun Is Still Shining' van 'To Our Children's Children's Children' uit 1969. Ik ga dit album deze week beslist nog eens opzetten!

Volgende week is het weliswaar de Dag van de Arbeid en zou ik de koningin een jaar door schuiven, maar... Het is volgend jaar schrikkeljaar en dus 30 april op maandag, bovendien is het afwachten of we dan nog een koningin hebben. En dus volgende week 5 liedjes over koninginnen. Er mag gestemd worden!

Morgen tel ik af. Als iemand een betere 10 weet dan 'Ten Little Indians' van The Beach Boys hou ik me aanbevolen!

1 opmerking:

  1. "The ten commandments of love" van (o.a.) de Moonglows; "Ten storeys high" van David & Jonathan.

    BeantwoordenVerwijderen