dinsdag 26 april 2011

20 Years Ago Today: 316


O, wat heb ik uitgekeken naar deze aflevering van 20 Years Ago Today! Nu zijn er héééle Grote Namen in de popmuziek die in ruim een jaar Soul-xotica niet aan bod zijn gekomen, dus hoef ik me niet ervoor te schamen dat Mayfly nog niet werd behandeld. Of toch wel? Eén single in de tipparade, vier die nimmer zo ver kwamen en een praktisch onvindbare elpee. Tóch heb ik een speciale fascinatie voor deze ééndagsvl... inder.

Even een feitelijke opsomming: De groep werd in 1971 geformeerd in het Noordhollandse Bergen. Een jaar later werd Guruperide (een samenstelling uit de voornamen van de leden) Mayfly. De band kwam onder contract bij Ariola, dat juist een Nederlandse divisie had geopend. 'Skew Eyed Jimmy', 'Quite A Surprise', 'Topless Bertha' en 'Blue Sofa' konden bij Hilversum 3 nog wel op enige sympathie rekenen. Bij Veronica en dus ook in de Top 40 werd Mayfly genegeerd. Omdat Mayfly meer een albumgroep was, verscheen in 1973 hun eenling op 33 toeren.

Sorry Henk, het moet toch even! Eén van mijn zes volgelingen verkocht begin jaren negentig zijn duizendtal elpees, waaronder deze van Mayfly. Hij klapte toen in zijn handen dat hij er driehonderd gulden voor kreeg! Voor de duizend...

Dat album wordt wereldwijd gezocht. Ik hoop dat ik niet kan pinnen, mocht ik hem voor 200 euro tegenkomen.

Hoewel de jongens van Mayfly meer 'folk' waren, kan de groep zich enigzins meten met de vroege Electric Light Orchestra. Maar waar Roy Wood zichzelf niet hoefde te bewijzen, moest Mayfly dat wel. Hun stemmige softrock met viool en cello kwam niet uit de verf in lawaaierige feesttenten en dat opstapje hadden ze nu juist nodig!

'Johnny' uit eind 1974 was de laatste strohalm. Een luidruchtig niemendal en een idee van hun jonge producer Martin Duiser. Mayfly trad op in Van Oekel's Discohoek. Om hen te jennen, zette regisseur Wim T. Schippers enkele jonge dames prominent in beeld. Het zal door dit optreden even in de tipparade hebben mogen wonen. Voor Ariola was de maat vol. Zonder contract viel Mayfly in 1975 uiteen.

Ik leerde Mayfly in 1990 kennen middels 'Johnny' (164) en vooral het wonderschone 'From Now On'. 'Topless Bertha' is een markant walsje, maar had ook geen doorbraak kunnen forceren. 'Dawn Of An Old Man's Life' is net als 'From Now On' te mooi om waar te zijn!

Morgen 317 en 318. De serie is nog maar net begonnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten