woensdag 13 april 2011

telefoontoppertje #10: Nicole Willis & The Soul Investigators


Jullie mogen mij wel eens wat vaker bellen! Voordat jullie massaal de hoorn ter hand nemen, ik heb meestal een hekel aan telefoon omdat het onverwacht stoort in mijn bezigheden. Vanwaar mijn oproep? Mijn telefoon houdt zelf een top tien bij van de meest gedraaide liedjes. Een maand geleden ontdekte ik dat mijn ringtone, 'Nothing But A Heartache' van The Flirtations, naar nummer twee was gezakt. Maar dat kan sinds de drukte van de laatste maand wel zijn veranderd?

De nieuwe koploper was aanvankelijk een verrassing totdat ik erop ging letten. 'Just Look What You've Done' van Brenda Holloway staat ongemerkt in iedere playlist en als ik 'random' uit de lijst draai, is die binnen vijf liedjes aan de beurt. Het blijkt dat er weinig dagen zijn dat Brenda me niet door mijn oordopje beschuldigd van mijn daden.

Nicole Willis staat (nog) niet in de top tien. Maar hoe lang dat nog duurt? Feitelijk is dit telefoontoppertje een 'rietwiet', in juni besteedde ik al aandacht aan 'If This Ain't Love' van deze warmbloedige ijskoningin. Hoewel ze vanuit Finland opereert met een Finse begeleidingsband, heeft Nicole geen Fins kleurtje. Denkend aan de Finse avantgarde en duivelse metal klinkt The Soul Investigators evenmin Scandinavisch, laat staan Europees. En, nee, ook niet van deze tijd.

Het is vijf jaar geleden dat haar debuutalbum stof deed opwaaien onder hippe soul- en funkdeejays. Ze was Truus Zuuphuus (Amy Winehouse) en Duffy voor en gelijk met Sharon Jones & The Dap-Kings. Opvallend is dat Willis en haar kornuiten niet louter putten uit de klassieke soulperiode, maar ook de 'psychedelic soul' van de vroege jaren zeventig. Minder zoetsappig dan de Atlantic-kneiters van 1968. Disco uit 1972 voordat het disco werd genoemd. De soul- en funkartiesten wilden minder basaal zijn, dat hun muziek serieuzer werd genomen dan 'gewoon voor op de dansvloer'.

Ik leerde het album in 2006 kennen van mijn funk-collega's van het Zwolse Soulclap. Toen een jaar later een mp3-speler kocht, downloadde ik het eerste couplet en het refrein van haar website. Ik zat nog niet diep genoeg in de northern soul om de elpee te kopen. Donderdagmorgen 21 april 2010. Ik word wakker door de zon die mijn slaapkamer binnen glipt. Er weerklinkt een strofe. 'Woke up this morning, saw that spring had come'. Verhip, dat is Nicole Willis, lang niet gehoord. Anderhalf uur later proef ik het voorjaar met Nicole in mijn oren.

Ze kleurde vorig jaar mijn voorjaar en zomer. Ach, ook de winter! En bij een lente-ochtend in 2011 hoort ook dit nummer. 'If This Ain't Love' smaakt altijd naar meer! Het zou een opstaansritueel moeten worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten