woensdag 6 april 2011

20 Years Ago Today: 303-309


Ik heb het al vaker gezegd: Ik was in 1991 voor het laatst een budget-verzamelaar. Ik was zestien en kreeg zes gulden zakgeld per week. In 1992 ging ik als recensent werken en, zuinig als ik was, hield vaak nog wel iets over van de vergoeding van 25 gulden en schreef soms twee per week. En dus kon ik opeens zonder blikken of blozen een tientje neerleggen. Zeven singles voor drie gulden vijftig is echter veel leuker. Zeker als het om relatief niet-alledaagse singles gaat.

Een mooie zonnige lente dag, deze zaterdagochtend. Ik ben niet naar de molen geweest en zoek verkoeling in de Sneker Veemarkthal. Ik ben voor het eerst sinds januari (zie 279) weer op de vlooienmarkt. Het eerste standje dat ik aandoe, vraagt een kwartje per single. Als het 1992 of later was geweest, had ik ze vast allemaal gekocht! Nu pluis ik er vier tussenuit. Zelfs voor 1991 is een kwartje ietwat té goedkoop, zeker voor Neil Young!
303 The Police- Can't Stand Losing You
304 Olijfje & ELO- Xanadu
305 Sergio Mendes & Brasil '66- With A Little Help From My Friends
306 Neil Young- Only Love Can Break Your Heart

Bij de volgende kan ik iets afdingen en verdwijnen de laatste centen van de afgelopen week:
307 Cuby & The Blizzards- Nostalgic Toilet
308 Electric Light Orchestra- 10538 Overture
309 Ekseption- A La Turka

Ik zou graag die parel van een 307 extra in het zonnetje willen zetten, ook al is dat funest voor het vinyl. Het begint al met het fotohoesje, overwegend geel en oranje. Als je daarvan geen zomers gevoel krijgt? Naast 'Back Home' is 'Nostalgic Toilet' de fijnste Cuby-single uit de jaren zestig. Een bluesje met een vage tekst, natuurlijk gaat het niet over de 'poepdoos' achterop het erf. De b-kant '116A Queens Way' rockt ietsje meer. Ik ben nog steeds benieuwd wat er nu aan de hand is op de Koningsweg 116A, we weten alleen dat hij er graag naartoe gaat.

Toen ik een paar jaar geleden als vrijwilliger 'backstage' werkte op Plugplantsoenpop in Deventer en Harry aldaar optrad met Cuby, zag ik kans even met hem te praten. Ik vroeg hem of hij 'Nostalgic Toilet' wilde spelen. ,,Man-nog-an-toe, dat is lang geleden. Het is inderdaad een goed nummer". Maar hij zong het niet. Harry heeft lang geweigerd 'Window Of My Eyes' te zingen, 'Nostalgic Toilet' komt uit dezelfde periode van 1968. Natuurlijk was het een minimale hit, 2 weken Top 40 met 37 als hoogste plaats, maar het aantal zoekresultaten op Google Afbeelding suggereren dat meer bloggers dit kleinood lof hebben toegezwaaid.

Dus, kom op Harry, niet zo eigenwijs, stof deze klassieker weer eens af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten