zaterdag 30 april 2011

20 Years Ago Today: 319-323


Waarom moeilijk doen? Ik zou vanochtend onder de noemer van 29 april dit bericht doen, maar was dan een dag te vroeg geweest. Later vandaag volgt dan nog de Eindstreep, want het is immers de laatste van de maand. Koninginnedag in Steenwijk is dodelijk saai. Neem nu Weesp, daar doen ze tenminste nog aan laarzen gooien! Sneek kende in 1991 ook geen Amsterdamse taferelen, toch was er jaarlijks een braderie op de Molenkrite in de wijk Tinga. Daar fietste ik deze dinsdagochtend naar toe.

De braderie van koninginnedag 1990 noemde ik eind augustus nog in 'Een spriet in een hooiberg'. Toen had ik tien singles, veelal Nederpop uit de vroege jaren zeventig, in 1991 heb ik de helft. Er gaan echter nog vele volgen! Ik ben onlangs, watertandend, weer aan de slag geweest met de kaartenbakken en wat een pronkstukken heb ik gekocht...

Mijn liefde voor The Moody Blues moet inmiddels al zijn opgevallen. Nummer 319 is 'Street Cafe' van Moodies-bassist John Lodge uit 1980. Waar 'Say You Love Me' uit 1977 domweg té mooi voor een hit was, daar ging Lodge in 1980 op de gladde toer. Hij zingt het nummer op de quasi-nonchalante manier van Bryan Ferry, maar ook muzikaal had het op 'Flesh And Blood' kunnen staan...

Voor het helpen zoeken naar het fotomodel, wil ik ook vanaf deze plaats mijn volger Henk bedanken voor de snelle reactie op Golden Beat Years. En Jan voor het zenden van een kreukvrij hoesje! Peter heeft alleen de maxi-single uit 1972, maar ik wou de originele. Mijn exemplaar klópt helemaal naar mijn mening! Als ik hem krasvrij op de radio hoor, denk ik de krassen en tikken erbij. Opvallend bij Island-singles uit die periode is dat ze zwaar mishandeld kunnen zijn, maar nog steeds krachtig klinken. Zo ook mijn hoesloos exemplaar van 'That Was Only Yesterday' van Spooky Tooth uit 1969. Die gaat nooit weg!

Wat begon met toeval, zou later uitgroeien tot een sport. Per honderd singles eentje van The Hollies. Bij 321 was het nog toeval. Het was 'Sandy' uit 1975, hun cover van '4th Of July, Ashbury Park' van de, toen, nagenoeg onbekende Bruce Springsteen. Eerlijk gezegd vind ik het origineel beter.

Bij 318 noemde ik al de klassieker van Adrian Gurvitz, hoewel 'Classic' in 1982 in Nederland niet verder dan de Tipparade kwam. Voordat Sky Radio het laffe behang werd dat het nu is, draaide deze de plaat nog wel eens in de vroege jaren negentig.

Op 30 april 1991 is 323 een eendagsvlieg. Gewoon een klein hitje van anderhalf jaar terug en behoorlijk vergeten. Maar binnen een maand toont de artiest middels 'Mama Said' een blijvertje te zijn. Het is 'Let Love Rule' van Lenny Kravitz. Natúúrlijk vond deze jonge hippie dat toendertijd fantastisch. Anno 2011 steek ik al bij het intro de vinger in de keel. Leven is té kort voor vijf minuten 'Let Love Rule'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten