donderdag 28 april 2011

ook alweer 18!


Mevrouw Landkroon is vanaf heden een ervaren achttienjarige. Zij vierde vandaag haar 54e verjaardag. We hopen dat de plaatselijke voedselbank een spuitbus slagroom bij de rol beschuit heeft gedaan, zodat zij ook van haar gebakje kan genieten. Ikzelf ben ook alweer achttien! Hoewel mijn forum'vrienden' mijn leeftijd in twijfel trekt, ben ik écht 36 jaar geworden. Het UWV heeft met de toekenning van 32 uur WW het mooiste cadeau bezorgd, ook al liegt de komende massage van Marianne er ook niet om!

Qua bekendheden uit de muziek die op 28 april jarig zijn, ben ik na vandaag klaar. Een jaar geleden belichtte ik de solo-single van Ad Visser, met Wilma (Landkroon) heb ik meteen de laatste. Of heeft Saddam Hussein ooit een plaat opgenomen?

Ik heb Gert Timmerman altijd al een enge kerel gevonden. Blijkt hij ook nog Wilma te hebben 'ontdekt'. Eigenlijk valt haar manager Ben Essing en vader Landkroon die eer te beurt. Wilma debuteert met 'Heintje', een antwoordlied op 'Ich Bau Dir Ein Schloss' van Heintje. Wilma is dan pas elf jaar. In 1969 volgt 'Een Klomp Met Een Zeiltje', haar grootste solo-hit, waarna ze middels Pierre Kartner bij Elf Provinciën terecht komt. 'Zou Het Erg Zijn Lieve Opa', een duet met Vader Abraham, is een nummer 1-hit in 1971. Nauwelijks twee jaar later is Wilma 'té oud' als kindsterretje en wordt genadeloos gedumpt door Essing en Kartner.

Wilma werd ooit geroemd vanwege haar zuivere stem, maar op haar laatste singles zong ze vals. Een voorteken dat het mooie plaatje van een jong zangwonder op barsten stond? Toen Wilma achttien werd, en ik werd geboren, had ze al een strafblad voor inbraak.

Op gezette tijden brengt Wilma nog platen uit, waarbij de titels alleen al zakdoekbehoeftig zijn. Haar gouden jaren zijn niet meer dan herinnering sinds haar woning in 1994 afbrandde. Daarbij vielen ook haar gouden platen aan de vlammen ten prooi. Twee jaar geleden deed ze boekje open in een uitzending van Paul De Leeuw.

Waar de royaltycheques van Heintje op een spaarrekening terecht kwamen en hij nu een restaurant heeft, bij Jantje Smit waarschijnlijk idemdito, daar zag Wilma geen cent terug van haar successen. Een latere cd-titel 'Het Leven Is Oneerlijk' spreekt boekdelen. Het vervolg van haar hitcarriére lijkt één grote smartlap. Ik zou haar bijna met Tammy Wynette willen vergelijken.

Sinds haar tv-optreden is ze weer geheel in de obscuriteit verdwenen. Het doet echter voorkomen dat ze in bittere armoede leeft. Ik hoop dat ze desondanks een fijne verjaardag heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten