maandag 1 april 2024

Week Spot: Rhinoceros


Het is het bekende verhaal. De nacht vóór de vakantie. Ik heb gedurende de dag maar wat rustmomentjes gepakt want ik denk dat ik straks niet verder kom dan de benen strekken, hoewel ik enerzijds best moe voel. Dat komt dan weer door de wilde dromen van de laatste etmalen. Steeds ben ik onderweg op de fiets en ben ik iets essentieels vergeten. Of ben ik de weg helemaal kwijt en kan ik niet meer herinneren waar ik naartoe moet. Ik verwacht een korte droom van dezelfde strekking. Verder wil ik me straks even scheren. Het is inmiddels de vroege ochtend van de tweede april. Over ongeveer zes uurtjes wil ik op de fiets zitten richting Bunnik. Ik heb al een maaltijd gereserveerd en zal daar dus bijtijds moeten zijn. Woensdag lijkt redelijk te worden met buien van tijd tot tijd. Donderdag wordt een tranendal. Vrijdag is de wind zuidelijk en wordt het zeventien graden dus wellicht dat ik zelfs nog een bochtje om ga naar huis. Ik heb geen show opgenomen voor vrijdag en ga waarschijnlijk zaterdag weer aan de slag met een speciale 'Do The 45' waar ook de Week Spot van deze week onderdeel van uit maakt. De Week Spot is namelijk 'Apricot Brandy' van Rhinoceros uit 1969.

Ik hoor de term 'Northern Soul' voor het eerst in de jaren negentig. In 2004 dans ik de zolen van mijn schoenen op Northern Soul tijdens een garagerock-festival in Rotterdam. Twee jaar later probeer ik erg 'funk' te draaien in Zwolle in de hoop een onderdeel te worden van een dj-collectief. Ik krijg dan te horen dat ik teveel 'Northern Soul' ben. Ach, laat me dan ook maar gewoon Northern Soul blijven. Toch heb ik in die eerste jaren geen flauw benul van wat Northern Soul nu eigenlijk is. Snel, groovy en 'over the top'? Zo'n vermoeden heb ik en daar pas ik mijn dj-box op aan. De dj-box die al snel de naam 'Blauwe Bak' krijgt omdat dit het enige blauwe plastic huishoudmandje is dat ik heb. In 2010 en 2011 leer ik uiteindelijk over de Northern Soul-beweging en dat het eigenlijk geen muziekstijl of genre is. Ook ontdek ik dan dat de helft van de Blauwe Bak eigenlijk niet eens Northern Soul is. Met de uitbreiding van de collectie in 2012 en 2013 moeten zo enkele titels het veld ruimen en maken inmiddels onderdeel uit van de Gele Bak. Rhinoceros is één van de residenten. Ik denk dat deze in 2013 terug in de jaren zestig-bak is geggan maar de plaat is ontzettend vaak gedraaid tijdens vroegere Northern Soul-sets.

Op 2 april 2009 neem ik mijn laatste slokje bier en sluit daarmee 17 jaar alcohol af. Ik ga even ergens intern en ben de eerste week vrijwel 'opgesloten'. Als ik dan de woensdagmiddag vrij ben, vlieg ik niet naar een slijterij of een café voor drank. Nee... ik ga naar de kringloopwinkels voor heel veel platen. Vanaf dat moment ga ik me meer concentreren op de Blauwe Bak hoewel het nog steeds niet altijd honderd procent pure soul is. Een paar weken later word ik al iets meer vrij gelaten. Ik moet binnenkort voor een kennismakingsgesprek van een ontwenningskliniek, hoewel ik dat helemaal niet zie zitten. Amy Winehouse maakt overuren op mijn Nokia met 'Rehab' in deze tijd. Binnen deze kliniek moet je niet alleen de alcohol laten staan, maar ook tabak, koffie en thee en sociale media. Kortom: Alles waar een mens 'verslaafd' aan kan raken. Ik wil het roken niet opgeven en hou de poot stijf. Na een telefoongesprek met een vriend gooi ik echter mijn pakje shag in de Hoogeveense Vaart en ik ben gestopt met roken.

De volgende dag zal ik naar Zwolle om nieuwe schoenen te kopen. Iemand heeft me verteld over een winkel in grote maten. De prijzen zijn daar eveneens groot en op het laatst haal ik sandalen bij de Scapino. Omdat ik besloten heb niet meer te roken, wil ik het 'rookgeld' van die maand omzetten in platen. Daar slaag ik aardig goed in! Het probleem is echter dat ik twee weken later, uit protest, weer ga roken en ik dan eigenlijk platzak ben. Onder de platen bevindt zich ook 'Apricot Brandy' van Rhinoceros. Ik heb eens begrepen dat het in Engeland is gebruikt als leader voor een sportprogramma, maar die informatie blijkt onjuist. Het zou wél hebben gepast. 'Apricot Brandy' is een uiterst groovy instrumentaal nummer van net twee minuten. Eigenlijk een Amerikaanse 'Studio Sport' van Tonny Eyk.

Rhinoceros is een soort van 'supergroep' maar niet ontstaan door een ontmoeting van muzikanten. Feitelijk is Rhinoceros opgericht door Elektra Records. Hoewel het publiek de platen links laat liggen, blijft Elektra pompen in de promotie van Rhinoceros. Onder de leden bevinden zich onder andere drummer Billy Mundi (Mothers Of Invention), Doug Hastings (Buffalo Springfield) en Danny Weis en Jerry Penrod uit Iron Butterfly. Rhinoceros debuteert als band op het debuutalbum van David Ackles en haar eigen debuut verschijnt een paar maanden later. 'Apricot Brandy' schopt het tot nummer 46 in de Billboard en volgens het monumentale boekwerk 'Fuzz, Acid & Flowers' zou de BBC het hebben gebruikt als 'signature tune'. Ik denk dat de connectie met het sportprogramma daar vandaan moet komen. Het is een komen en gaan van leden en dat is enerzijds omdat het als tussenstation fungeert voor menig muzikant en ze zelf niet de band hebben geformeerd. In 1971 is het verhaal afgelopen. In 2009 komt de groep nog eenmaal bijeen.

Soul-xotica gaat tot vrijdag op slot en ik ga jullie dan vier delen 'ge-Vecht op eigen benen' presenteren. Het 'ge-Vecht' staat gepland voor woensdag. Zoals het nu lijkt, gaat er donderdag ook iets gebeuren maar daar hou ik me nog even over op de vlakte. Ik twijfel nog steeds... Tot vrijdag!
|

Geen opmerkingen:

Een reactie posten