zaterdag 27 april 2024

Week Spot Kwartet: week 17


Op de dag des konings doe ik eens lekker helemaal niks! Misschien straks een wandelingetje maken maar verder doe ik het vooral rustig aan. Een beetje platen klaar zoeken voor vanavond. Ik ga deze week overigens van 21.00 tot middernacht een show doen omdat ik niet te laat wil gaan slapen. Ik heb mezelf al grondig gereinigd en moet het scheermes nog aanwenden om kin en wangen vrij te maken van de grijze haren. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat ik op de dag voor mijn verjaardag even iemand bel om een maaltijdje te bezorgen. Schijf van vijf kan volgende week wel weer. Ik heb vanmiddag, luisterend naar de reggae-show van een Wolfman Radio-collega, benut om twee Week Spots te zoeken. Ten eerste is dat The Regime van vorige week. Deze stond dus wél in de bak met de nieuwe releases, alleen niet op alfabetische volgorde maar gewoon voorin de bak gekwakt. De Week Spot van vorig jaar speelt ook even verstoppertje maar... ik heb hem gevonden. Deze week geef ik de joker een vrij weekend.

2020: We've Got Everything Going For Us - Kiki Dee (1967)
Van sommige platen word ik extreem hebberig. In 2020 ben ik op Discogs op zoek naar een bepaalde plaat maar weet niet meer specifiek welke. Ik heb hem gezien bij een Nederlandse dealer en besluit de rest van het aanbod te bekijken. Dan zie ik een Kiki Dee-single uit 1967 op de Engelse Fontana. Compleet met 'birth sleeve' en voor een aardig prijsje. De a-kant is 'I'm Going Out', een nummer dat ik ken van de Zweedse Tages maar dat zijn oorsprong heeft in de buurt van The Four Seasons. In 'We've Got Everything Going For Us' hoor ik de 'beatballad' waar ik anno 2020 even erg prat op ga. Het mag er nog altijd zijn hoewel het niet de 'monsterhit' is geworden die ik eerder in gedachten heb.

2021: You Got Me - Jaibi (1968)
Ik ga geregeld door een fase binnen het verzamelen. Waar 2019 en 2020 in het teken staat van de 'beat ballads' daar zwicht ik in 2021 definitief voor de Deep Soul. Binnen een paar weken tijd koop ik zowel deze Kent Deep Soul-uitgave van Jaibi als 'It Was Like A Nightmare' dat ook een gigantische hit wordt in mijn huis. De term Deep Soul heeft dezelfde oorsprong als Northern Soul, beide zijn ze groot gemaakt door platendealer Dave Godin. Qua Deep Soul heeft hij 'It Was Like A Nightmare' alsook ander werk van Jaibi als zijn ultieme favorieten. 'You Got Me' heeft het in 1968 nog tot een reguliere single-release geschopt, 'Nightmare' blijft onuitgebracht op de plank liggen. In retrospect gaat mijn voorkeur uit naar de laatste maar toch laat ik me vanavond weer graag overtuigen van de kracht van 'You Got Me'.

2022: I Am - Laura Rain & The Caesars (2022)
Anno 2024 ben ik blij dat ik heb doorgezet met LRK. In maart 2022 hoor ik 'I Am' van Laura Rain voor de eerste maal en ben op slag verliefd. De daaropvolgende weken hoor ik het geregeld (in een iets andere versie) vanaf een mp3 en dan ben ik even niet zo zeker. Als de plaat arriveert, is de meeste lol er vanaf. Het is echter wel mijn introductie naar het LRK-label en dat heeft me inmiddels een fraaie collectie opgeleverd. Ik heb gisteren nog een 'pre-order' geplaatst voor een plaat welke op 24 mei het levenslicht gaat zien. Met LRK kan ik bijna niet meer mis grijpen. Toch moet ik bekennen dat ik de uithalen van Laura minder indrukwekkend vind ten opzichte van de eerste luisterbeurt in 2022.

2023: Give Me The Sunshine - Leo's Sunshipp (1980)
Wat is de reden geweest om deze in week 17 van 2023 als Week Spot te hebben? Het zomerse weer? Ik kan me de vrijdag van mijn verjaardag nog wel voor de geest halen. Het is dan erg benauwd en zo nu en dan een felle regenbui met kans op onweer. Het zal vast een reden hebben maar ik ga niet terug bladeren. Het is een lekker ontspannen nummer en dat kan ik vanavond vast gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten