zondag 14 april 2024

Verticaal vijf letters: Zondag 14 april


De eerste voorjaarsdag is in maart op een vrije donderdag. Ik moet dan een pakketje ophalen van het postkantoor in Havelte en dat is de eerste keer dat ik de zomerjas aantrek. Vanmiddag dus de tweede keer en onderweg naar huis verwijder ik de eerste drie draadjes. Ik heb onlangs contact gehad met een verkoopster op Vinted die haar jas aanbood met een defect en gevraagd of ze dit kon verklaren. Met dat antwoord in het achterhoofd weet ik wat ik wel en niet moet doen. Het is een erg geinig stofje dat met uiterste voorzichtigheid moet worden benut, vandaar dat ik al eerder heb geschreven dat het totaal niet praktisch is. De losse draadjes lijken als witte pluisjes en die wil je uiteraard weg hebben. Maar goed... tot zover de afdeling kleding. Er moet gewandeld worden, alleen heb ik geen idee waar ik naartoe wil of hoe ver het moet gaan worden. Het is even zo goed nog een flinke bocht om geworden. Mijn kop wil nóg meer maar mijn voeten vertellen dat ze weer op Uffelte aan willen. Ook merk ik onderweg dat ik even iets qua eten of drinken mee had moeten nemen.

Eerst maar de Postweg op. Ik speel met het idee van Brandeveen maar ben halverwege de Postweg nog niet zo zeker van mijn zaak. Ik kan immers ook oversteken naar de Winkelsteeg en terug naar Uffelte? Nee, ik sla de afslag over en wandel verder naar de bosrand. Toen mijn broer afgelopen oktober met zijn vrouw over was uit Denemarken hebben we, voor de variatie, in het Uffelter Binnenveld gewandeld. Dan stel ik voor dat we volgend jaar wel naar het Brandeveen kunnen. Dan is er werk aan de winkel voor mij want ik weet nog niet hoe je rechtstreeks naar het Brandeveen loopt. Dat is het voornaamste doel vanmiddag. Op een gegeven ogenblik denk ik dat er kilometers naast zit en geef het idee op. Dan sta ik opeens toch aan het water. Ik wil naar het bankje en hoop dat het vrij is. Naar rechts dan maar. Deze vreemde bochten ken ik niet zo goed en het bankje wil maar niet in zicht komen. Dan blijkt dat ik aan de overkant ben. Het eerste doel van deze dag is dus maar matig geslaagd en ik zal nog eens terug moeten. Waarschijnlijk is het 'achterstevoren' ook handiger? Nee, ik ga niet achteruit lopen maar ik bedoel de terugweg die ik een paar maal heb afgelegd. Enfin, dat is voor later. Feit is dat ik het vandaag bij het Brandeveen zonder bankje moet stellen. Ik ga maar weer een eindje lopen en wrijf door mijn ogen. Ben ik nu weer terug bij Brandeveen? Waar komen al deze bankjes vandaan? Ik kijk nog eens en ben dan gerust gesteld. Ik ben dan namelijk op de driesprong nabij het Bosveen.

Dit is het pad dat ik vrijdag nog heb gefietst, het is een stuk NAP-route en als je op de driesprong rechtsaf gaat het Moerpad op kom je nabij Wapserveen uit. Ga je rechtstreeks terug naar Uffelte dan ga je over het Piqeadpad en daar heb ik vrijdag last van de hooglanders die op het fietspad grazen. Ik wil niet het risico lopen om deze wandelend tegen te komen en besluit linksaf te gaan. Ofwel, ik ga niet via het fietspad maar kies de wandelroute. Deze wijkt flink af van het Moerpad dat schuin over de heide gaat. Het resultaat is hetzelde want ook ik kom uit bij de Studentenkampweg. Voordat het zover is, spot ik nog deze fraaie boom die ik op de gevoelige plaat wil vastleggen. Op de Studentenkampweg twijfel ik even hardop. Ik ben nabij het Westerzandpad bij de Meeuwenkolonie. Dat is mijn meest ultieme favoriet van de fietspaden in 'de achtertuin'. Eigenlijk zou ik hiervan best een stuk willen lopen alleen is de keuze niet zo reuze en dwaal ik erg ver af. Mijn voeten willen richting Uffelte en ik begin onderhand ook wel zin te krijgen in een hapje brood of een slokje drinken. De dichtstbijzijnde vreettent zit aan de Van Helomaweg en dat is geen optie. Dan kan ik ook net zo goed rechtstreeks naar huis lopen. Ik volg de Studentenkampweg maar na verloop van tijd wil ik toch weer het bos in. Ik ga links en loop een flink eind van het Piqeadpad af. Tot mijn grote tevredenheid zijn de grazers op het fietspad ook al wandel ik wel door hun nachtverblijf. Er zijn stukken waar ik moet slalommen om de koeienvlaaien heen. Ik kom uit aan de Weg Achter De Es. Deze volg ik gewoon tot aan de ingang van het Piqeadpad en ga dan rechtsaf naar Uffelte. Om half zeven ben ik thuis, moe maar voldaan. Ik vind afstanden lastig in te schatten maar denk dat ik wel tien kilometer onder de zolen voorbij heb zien glijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten