donderdag 18 april 2024

Week Spot: Thee Heart Tones


Is-ie weer boven water? Ja, ik heb het oppervlak weer opgezocht. Nadat ik Erasure op dinsdag heb gepubliceerd, ben ik al van plan om de Week Spot een dag uit te stellen. Gisteren opnieuw een dag. De reden is namelijk dat ik afgelopen zondag een paar nieuwe releases heb besteld bij Juno's en eentje daarvan een gedoodverfde Week Spot is. Vanmiddag ben ik naar Assen geweest voor een hoop singles en neem me onderweg al voor dat hieruit een potentiële Week Spot moet komen. Nou, eh...? Volgens mij zit er erg weinig Blauwe Bak tussen de aanwinsten in Assen en stiekem hoop ik nog altijd dat het Juno-pakket mooi op tijd arriveert. En dan, tot mijn aangename verrassing, heeft de postbode intussen het trio van Juno bezorgd. Dit is niet zomaar een nieuwe release, deze is spiksplinternieuw. Zó nieuw dat er zondag nog niet eens een video was geüpload van de a-kant op Youtube. Maar ik ben na de 'soundfile' van twintig seconden op de site van Juno ook helemaal overtuigd. De kersverse Week Spot heet 'No Longer Mine' en is van Thee Heart Tones uit april 2024.

Ik krijg een herinnering van Juno als Big Crown een nieuwe single heeft uitgebracht. Ik leer het label kennen in 2016 dankzij Lady Wray en met name het afgelopen jaar is de interesse gegroeid door releases van Les Imprimés en Thee Marloes. Ik moet bekennen dat niet iedere plaat een winnaar is maar in geval van Thee Heart Tones klopt opeens alles weer. Het is een zeer jonge groep van vijf muzikanten en een zangeres. Qua leeftijd zijn ze nét twintig of jonger. Hoewel de groep haar residentie heeft in Hawthorne in Californië, hebben de leden hun roots in de Chicano-beweging. Eigenlijk is Chicano méér dan een beweging en staat het voor Mexicanen die zijn grootgebracht in Amerika. In de Chicano Soul worden beide werelden verenigd. Bovendien zijn de Chicano's in de jaren zestig en zeventig verantwoordelijk voor de 'low rider scene'. Net als bij de hotrods is een oude auto wederom de basis voor een 'lowrider'. Alleen wordt in het laatste geval het voertuig dusdanig verlaagd dat de onderkant van de bumper bijna het asfalt raakt. Hard scheuren is brokken maken en dus toeren de 'lowriders' bij zonsondergang over de boulevard met de linkerhand aan het stuur en de rechter om de hals van een 'chica'. Qua muziek past hierbij de doowop. Een vleugje romantiek, slepende ritmes en, net als bij de surf, wordt de nieuwe 'scene' ook al snel vertolkt in de songs.

De ouders van de leden van Thee Heart Tones moeten nog zindelijk worden als hun ouders over de boulevard cruisen. Toch werkt de doowop door in de 'low rider soul' van de jaren zeventig. Thee Heart Tones heeft niet zoveel met doowop maar volgt wel de rest van de muziekindustrie. De uitkomst van de optelsom geeft 'trage' soul om nog altijd fijn te kunnen 'cruisen'. Geen doowop maar wel de warme soulvolle stem van Jazmine Alvarado. Een plaatje om lekker achterover te leunen en te genieten van de zonneschijn en alle andere pracht van de lente waar we morgen niet op hoeven te rekenen. Thee Heart Tones heeft tot dusver drie singles uitgebracht en het debuutalbum staat voor in het najaar gepland. Ik zal met name de singles in de gaten houden voor jullie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten