woensdag 24 april 2024

Honderd achteruit: Trea Dobbs


Het wil voorlopig even niet opschieten met de posterijen. Nee, dan heb ik het niet over de eigen posterijen want deze gaat erg voorspoedig. Ook vanmiddag ben ik in een vloek en een zucht klaar en met slechts één buitje tijdens het bezorgen. Ik wacht met smart op de partij singles van Mark waarvoor ik, schat ik zo, drie of vier berichten nodig zal hebben. Als ze morgen niet zijn gearriveerd, ga ik waarschijnlijk wel de schade inhalen qua berichten. Dan is er nog de Zweedse bestelling op Discogs. Ik denk aanvankelijk dat het een soort van 'disclaimer' is voor onder andere de periode rond kerst, maar het is standaard voor hem: Het duurt acht dagen na betaling voordat hij de platen op de bus doet. Ik heb al ruzie met hem gehad maar de platen zijn dan gisteren tóch op de post gegaan. Het is voor mij de eerste en de laatste keer, de reden is een Engelse persing waarvoor ik, achteraf gezien, liever invoerkosten had betaald en de plaat een week eerder in huis. Enfin, ik ga vanavond verder met de 'Honderd achteruit'. Op Soul-xotica gaat het vaak over Engelstalige artiesten en toch heb ik Trea Dobbs al eens te gast gehad in 'Raddraaien'. Ik zal straks de datum even opzoeken. Ze is vanavond terug met de nummer 85 uit de Gele Bak Top 100 van 2022: 'Marmer, Staal En Steen Vergaan' uit 1965.

De datum is 4 juli 2013 als het huisnummer van de kapper uitkomt op 'Parel Van De Zuidzee' van Trea Dobbs. Of van Trea Van Der Schoot? Onder het mom van 'je mot alles verzamelen', heb ik ze beide in de jaren zestig-bak staan. Ik herinner me nog de anekdote uit dat bericht over hoe ze, vóór haar roem, zong op het toilet en het doorspoelen beschouwde als een zaal vol applaudisserende mensen. Zeker sinds ik radio maak en de aanschaf van een plaat meestal ook betekend dat deze op de radio moet worden gedraaid, is de Hollandse muziek het ondergeschoven kindje geworden in mijn verzameling. Toch kan ik me niet bedwingen als ik in mei 2022 deze single van Trea Dobbs tegen kom in de kringloop in Wolvega waar ik onlangs opnieuw ben geweest. Hij is aan de prijs en wellicht had ik even iets kritischer moeten zijn. Hij is namelijk iets krom getrokken. Enfin, ik sta open voor een upgrade en het fotohoesje is in ieder geval pico bello!

In dat bericht van 4 juli 2013 ga ik uitgebreid in op de handel en wandel van Trea Dobbs. Wellicht dat ik vanavond een update kan geven. Leeft ze nog? Jazeker! Ze is een paar weken geleden 77 kaarsjes op de taart uitgeblazen. Trea Van Der Schoot wordt geboren op 4 april 1947 in Eindhoven. Ze doet mee aan talentenjachten en maakt in 1963 haar eerste single. Even later wordt ze door Caterina Valente ontdekt voor de Duitse markt. Omdat Van Der Schoot lastig uit te spreken is voor een Duitser suggereert ze de naam Dobbs. Dobbs zou een clown uit een oud circus-geslacht zijn. Hoewel haar stem minder eigenaardig is dan die van Cilla Black zal Dobbs in 1965 in de voetsporen treden van de Engelse zangeres. Ik koop Trea's versie van 'You've Lost That Lovin' Feeling' in 1994 en heb het altijd als één van de betere versies beschouwd. Pas jaren later hoor ik Cilla's versie en dan blijkt dat Trea en haar producent het arrangement van Black's versie hebben overgenomen. Ik zie net dat ze in 1966 ook 'Love's Just A Broken Heart' op de plaat heeft gezet.

Trea is voor Nederlandse begrippen erg allround. Ze waagt zich soms aan jazz, dan weer aan Engelstalige pop maar dient zich eveneens aan voor deelname aan het Eurovisie Songfestival met 'Ploem Ploem Jenka'. Op het Nationaal Songfestival eindigt ze als derde maar 'Ploem Ploem Jenka' wordt een gigantische hit in ons land. Na 1965 loopt het succes heel snel achteruit. In maart 1967 trouwt ze met componist Harry Van Hoof. Tijdens een optreden met de Sleeswijk Revue stort ze in en is haar carrière ineens ten einde. Het huwelijk met Van Hoof loopt op de klippen. Ze runt enige tijd een kledingzaak in Maarheze welke failliet gaat. Ook een tweede huwelijk is geen lang leven beschoren. Toch begint ze in de jaren tachtig weer te zingen en is het meest succesvol met 'Kus Van U Meneer'. Het zal de Top 40 niet halen maar een 'evergreen' worden in de homo-scene. In 1999 neemt ze een nieuwe versie van 'Ploem Ploem Jenka' op met Ome Henk en dat is de laatste keer dat we haar horen zingen. Door haar nicotineverslaving is haar stem niet meer van het oude niveau en 'dat wil ze de mensen niet meer aandoen'. Het enige wapenfeit sinds 4 juli 2013 is dat ze een jaar later deel uitmaakt van de 'Krasse Knarren', een show van omroep MAX.

Drafi Franz Richard Deutscher wordt geboren op 9 mei 1946 en is in 1965 al een gevierde zanger in Duitsland. Hij stapt op een zeker moment het kantoor binnen van een muziekuitgeverij en zingt alleen 'Dam dam, dam dam'. Christian Bruhn hoort iets in deze simpele woorden en vraagt wat voor nummer het is. 'Dat mag jij bepalen', is het antwoord van Deutscher. Samen met Günter Loose schrijft hij vervolgens 'Marmor Stein Und Eisen Bricht'. Toch klopt de titel niet helemaal. Het zou eigenlijk het meervoud 'Brechen' moeten zijn, daarnaast is marmer een soort gesteente en zou 'Marmorstein Und Eisen Brechen' een juiste titel zijn geweest. H. Peters is verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling van het nummer. Marcel Stellman voorziet het van een Engelse tekst: 'Marble Breaks And Iron Bends' en dat zal de tachtigste plek innemen op de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Nederland is de single goed voor een zevende plek voor zowel Drafi als Trea.

Drafi's verhaal gaat nog wel even door maar dat is voor een andere keer. Hij is op 9 juni 2006 overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten