zondag 14 april 2024

Week Spot Kwartet: week 15


Aan het begin van het derde uur van 'Do The 45' stoot ik mijn laatste kop koffie om. Over de vloer, mijn broek en de stoel. Dan is het nadeel dat je vinylsingles draait van drie minuten per stuk en er zit niets anders op dan het eerste maar wat te deppen met een theedoek en pas drie kwartier later aan de grote schoonmaak te kunnen beginnen. Dat heeft mijn humeur zo verpest dat ik het publiceren ook maar laat voor wat het is en ik ga belachelijk vroeg slapen voor een zaterdagavond. Klaar voor een avontuur? De kaarten zijn gunstig. Zonnig, fris genoeg voor een jasje én droog. Dat laatste is erg belangrijk zodat ik mijn nieuwe jas kan aan hebben. Ik ga dus straks nog een eind(je) wandelen. Punt is echter wel dat ik niet mag roken en dus wordt het evengoed een avontuur. De vape gaat mee voor de acute nicotinebehoefte. Ja, de nieuwe jas is prachtig maar, zoals ik eerder heb geschreven, totaal niet praktisch. En dan heb ik het over de donkerblauwe, de lichter gekleurde blauwe jas zit nog altijd ingepakt en moet wachten totdat iedere percentuele kans op neerslag is uitgesloten. Eerst maar eens over mijn schouder kijken naar de Week Spots van de afgelopen vier jaar.

2020: Talking About Freedom - Fontella Bass (1973)
De dame van 'Rescue Me' maakt in de vroege jaren zeventig platen voor het Paula-label. Op deze specifieke single zien we de namen van Oliver Sain, Jerry Strickland (de eigenaar van het label) en Bobby Patterson. Ik geloof dat ik de plaat in eerste instantie heb gereserveerd voor de a-kant maar dan... is het opeens half april 2020. In het begin heb ik nog de ijdele hoop dat het wel zal overwaaien omdat we, als Nederlanders, veel te nuchter zijn voor deze paniekzaaierij. Stukje bij beetje zie ik toch mensen in mijn omgeving mee bewegen in de waan van de dag. Laten we mekaar geen mietje noemen, ik zeg niet dat er niets aan de hand is geweest maar onderhand laten de verschillende onderzoeken zien dat de maatregelen totaal geen invloed hebben gehad. In april 2020 voel ik al dat de vrijheden zullen worden beperkt zonder dat dit concreet wordt genoemd. Ik zoek deze week specifiek naar een plaat met 'vrijheid' in de titel en kom dan uit bij dit nummer van Fontella Bass. Ik moet eerlijk bekennen dat het niet haar sterkste kant is.

2021: I Got A Good Women - Bobby McClure (1975)
Ditmaal weer met de tikfout in de titel. Natuurlijk is het enkelvoud 'Woman' maar het vermeldt 'Women' op het label. Oliver Sain is verantwoordelijk voor 'Talking About Freedom' van Fontella Bass en zo hebben we een plaat op Sain's eigen Vanessa-label. De aanleiding weet ik nog goed te herinneren. Op de zondag van Pasen in 2021 is het tevens tien jaar geleden dat vader is overleden. Ik wil dit 'vieren' met een wandeling door het bos. Intussen luister ik naar een vrij recente 'Do The 45' op de mp3-speler en dat is het moment dat ik opnieuw deze van Bobby McClure hoor. Zoveel klasse moest eens de Week Spot worden en dat doe ik direct in dezelfde week?

2022: Tell Her Johnny Said Goodbye - Jerry Jackson (1963)
Moet ik wéér het verhaal doen? Ach nee, zoek maar op Soul-xotica en je vindt deze plaat in verschillende berichten en steeds met hetzelfde verhaal. De niet bepaald memorabele vakantie in België met W. in 2007. Hoewel? Er zijn een paar gelukzalige momenten tijdens de week. Er zijn ook ogenblikken dat we in Steenwijk kwaad zouden zijn weggelopen maar in den vreemde zijn we aan elkaar overgeleverd. Als ik nu eens iets minder besluiteloos was geweest en meteen in mijn uppie naar Sint Niklaas was gegaan? Dan was het een zeer memorabele vakantie geworden maar ik betwijfel of de vriendschap dan ook zo sterk was geweest. Bovendien hadden we dan 'moederdag' moeten missen op de camping en zou Jerry Jackson gewoon één van de vele Popcorn-klassiekers zijn geweest en meer niet.

2023: Is This For Real - The Montclairs (1971)
Jerry Jackson is de 'odd one out'. De Week Spots hebben deze week Oliver Sain als grote gemene deler. Hier opnieuw een single op het Paula-label en ditmaal is Sain producent, technicus en schrijver van het nummer. Bijgestaan door de heren P. Perry en K. Frye. Ik heb inmiddels besloten om de zaak te laten rusten. Er is namelijk nog een andere persing van deze Montclairs-single en ik zou hopen dat deze een betere geluidskwaliteit heeft. Wat dat betreft krijgt Oliver een dikke onvoldoende. Het is prachtige crossover maar heel erg op de achtergrond waardoor het geluid van het styreen zich ermee gaat bemoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten