woensdag 10 april 2024

Week Spot: Brenda Lee Eager


Vandaag is nog een extra hagelnieuwe single gearriveerd voor een eerste aflevering van de 'Singles round-up'. Ik heb het kleinood nog niet beluisterd en toch heeft het op de nominatie gestaan voor de Week Spot. Ik keer echter terug naar een plaatje dat ik gisteren al op het oog had. Na een 'gekke' Week Spot als Rhinoceros is het ook wel weer fijn om 'back to business' te gaan met een wonderschoon poepje soulvolle funk. Ik laat dan mijn oog vallen op Brenda Lee Eager, een Expansion-heruitgave van een paar weken geleden. Ik beluister het nummer nog eens via de digitale database waar ik altijd mijn muziek kocht voor de digitale shows, maar sinds het uitblijven van deze digitale shows zit ik ermee in de maag. Ik heb immers nog altijd een flink bedrag aan credits staan. Enfin, daar kan ik de komende jaren naar hartenlust volledige albums van kopen. De kans dat ik mijn shows ga uitbreiden buiten het trio van dit moment is hoogst onwaarschijnlijk. Het bevalt me wel op deze manier. Terug naar de Week Spot en deze is geheel verdiend voor Brenda Lee Eager en haar 'When I'm With You' uit 1974. Een halve eeuw later krijgt het gezochte plaatje een heruitgave via Expansion. Omdat het origineel op zeer berucht styreen is, kan ik een vinyl-heruitgave alleen maar toejuichen!

Brenda Lee Eager wordt meestal in één adem genoemd met Jerry Butler en dat is niet geheel toevallig. Brenda Lee is enige tijd de duetpartner van 'The Iceman' en samen hebben ze enkele hits. Brenda Lee Eager komt ter wereld op 8 augustus 1947 in Mobile in Alabama. Ze groeit eveneens op in Alabama in het kleine stadje Lower Peach Tree. Als kind zingt ze in het lokale kerkkoor en op haar zestiende leidt ze al haar eigen groepje waarvoor ze ook nummers schrijft. Op haar zeventiende maakt ze haar professionele solo-debuut in Alabama. In de tweede helft van de jaren zestig verhuist ze naar Chicago omdat dit één van de plekken is in Amerika waar het muzikaal 'gebeurt'. In 1971 wordt ze de leadzangeres van The Peaches, het damesgroepje dat Jerry Butler begeleid op de platen en tijdens optredens. 'Ain't Understanding Mellow' is de grootste hit welke wordt toegeschreven aan Jerry Butler & Brenda Lee Eager. Het bereikt een derde plek op de Amerikaanse R&B-lijst. In de mainstream-Billboard komt het nummer tot 21. Ook de uitvoering van Butler en Eager's 'Close To You' is een redelijke hit. Het zijn niet zelden 'standards' en evergreens die als single verschijnen.

Haar eerste eigen singles zijn met Peaches in 1971 maar deze zijn verre van succesvol. Pas als ze in 1975 de overstap maakt naar het Playboy-label heeft ze een bescheiden solo-hit met 'Good Old Fashioned Lover' en in 1984 opnieuw met 'Watch My Body Talk' dat eveneens een Engelse release krijgt. Voor de rest werkt Brenda Lee Eager vooral in dienst van anderen. Zo is ze een lid van Rev. Jesse Jackson's Operation Breadbasket Choir dat als voornaamste doel heeft om geld in te zamelen voor economisch achtergestelde zwarte gemeenschappen in Amerika. Als achtergrondzangeres werkt ze onder andere voor Ray Charles, Mavis Staples, Diana Ross, Stevie Wonder en Graham Nash. Ze schrijft liedjes voor onder andere Prince, Aretha Franklin en Cliff Richard. De laatste decennia stelt ze haar stem en muzikaliteit in dienst van de Here. Ze heeft in verschillende musicals gespeeld waaronder 'Grace' dat is gebaseerd op haar eigen levensverhaal.

'When I'm With You' mag dan oorspronkelijk geen hit zijn geweest maar het lekkere lome funk-nummer wordt in de daaropvolgende decennia ontdekt door de dj's. Het valt voor mij in dezelfde categorie als bijvoorbeeld 'Questions' van Pat Stallworth. Wie iets langer Soul-xotica volgt weet dat ik daarmee een heel groot compliment maak in de richting van Brenda Lee Eager. Vandaar dat ze ook geheel verdiend de Week Spot mag hebben deze week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten