woensdag 2 november 2022

Week Spot: Shawn Lee & The Angels Of Libra


Komend weekend is wederom The Big One in Engeland, het driedaagse ska-festival waar we op Wolfman Radio altijd live-uitzendingen verzorgen. In voorgaande jaren heb ik het 'druk' tijdens deze weekenden. Ik doe 'homebase' hetgeen betekent dat ik de stream bewaak en ontbijt- en aftershows doe. Ik heb dit jaar aangegeven niet meer vrij te willen nemen voor The Big One en dus hoef ik vrijdag en zaterdag niet meer te openen. Waarschijnlijk dat ik zondagmiddag wel een show ga doen en verder sluit ik af op de drie avonden. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen en hierdoor ben ik vanavond even heel spontaan in de lucht gegaan voor een klein uurtje. Dan de actualiteiten en vervolgens is het alweer vrij laat als ik begin op Soul-xotica. De Week Spot van deze week hoeft geen verrassing te zijn want volgens mij heb ik hem afgelopen weekend al een beetje aangekondigd. Het mag een single worden op een label dat met een 'L' begint. Gezien deze single op Légière is uitgebracht is een fraaie aanleiding. De Week Spot van deze week is 'Bless My Soul' van Shawn Lee & The Angels Of Libra uit 2022.

Ik ben erg voorzichtig met het toepassen van het woord 'genie' in verband met een muzikant, maar bij Shawn Lee kan ik wel enige genialiteit bespeuren. Ik heb maandag een video van hem gezien op Youtube. Helaas duurt deze slechts 24 minuten want ik had graag alle ruwe materiaal gezien. In de video krijgt Shawn Lee een uitdaging: Hij moet binnen twee uur een compleet nummer afleveren zonder een van tevoren bedachte basis. Hij begint met de drumtrack, vervolgens de basgitaar, de elektrische gitaar en tot slot de synthesizers. Dan zien we hoe hij samen met zijn producent de opnames gebruikt om extra effecten toe te voegen en, volgens de stopwatch van de makers, is de klus binnen twee uren geklaard. Vooral de techniek om muziek over te zetten op cassette, afspelen op een tapedeck en vervolgens gaan schudden met het apparaat, is een procedé waarvoor genialiteit nodig is.

Shawn Lee Mahan wordt op 28 december 1963 geboren in Wichita in Kansas. Hij heeft via zijn moeder indianenbloed meegekregen en dat is af te lezen aan zijn gezicht dat extra wordt geaccentueerd door het lange haar. In 1988 vertrekt hij naar Los Angeles om zijn eerste schreden in de muziek te zetten. Sinds een flink aantal jaren opereert hij vanuit Londen. Shawn is een multi-instrumentalist. Je kan geen instrument bedenken of Shawn weet er geen geluid uit te krijgen. Zijn studio is dan ook een rariteitenkabinet. Hij probeert het in de begin jaren negentig even solo maar is direct al meer succesvol voor anderen. In de jaren tachtig werkt hij onder andere met Jeff Buckley en Dust Brothers. De lijst met artiesten waar hij vanaf die tijd mee zal werken is een stuk langer. Kort gezegd is het iedereen die ertoe doet in de popmuziek vanaf de jaren negentig. Intussen maakt hij zelf ook albums als Shawn Lee's Ping Pong Orchestra. De Engelse zanger Will Young scoort een grote hit met Lee's 'Happiness'.

Ook gaat hij de soundtracks verzorgen van videospelletjes en 'Bully' (2006) zal hem enkele prestigieuze prijzen opleveren. Verder vindt zijn muziek de weg naar films als 'Ocean Thirteen' en televisieseries. In alle drukte heeft hij ook nog tijd om een single op te nemen met de Duitse groep The Angels Of Libra. Het resultaat daarvan is deze week de Week Spot. Het nummer wordt nog leuker als je Lee in de studio hebt gezien want nu weet ik hoe de synthesizer-klank in de rustige stukken tot stand is gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten