woensdag 9 november 2022

Tien jaar internetradio: Laid(back) Night Show 2014-2022


Hoewel mijn muzieksmaak voortdurend lijkt te veranderen, ben ik vrij consistent geweest met de shows door de jaren heen. Alleen 'Floorfillers' heeft het niet gehaald. Als ik een half jaar geleden deze serie had gedaan, was ik 'Laid(back) Night Show' waarschijnlijk 'vergeten', maar het is sinds een paar weken dat ik de naam weer gebruik voor de shows. De vrijdagavond is op zichzelf een prachtige avond voor radio. Toch is het op vrijwillige basis en hebben veel presentatoren ook nog hun dj-baantjes buiten de radiostudio waardoor het lastig is om de vrijdagavond te vullen. In 2014 doet mijn Duitse collega Nicole een programma met 'rustige' reggae als tegenhanger op haar meer 'heavy' reggae-stampers op de zondagochtend. Ze is dan erg trouw met haar shows en voelt zich bijna schuldig als ze een vrijdagavond een dubbele boeking heeft. Het is echter de laatste vrijdag van mijn zomervakantie en dus heb ik wel tijd om een show in elkaar te hangen. Omdat ik niet heel veel kaas heb gegeten van haar muziek besluit ik zelfs een startende interesse in te brengen in de show dat zal uitmonden in een kleine platencollectie. De naam mag suggereren dat het laat op de avond is en tegelijk mag het 'laidback' heten. Zo kom ik dus op de 'Laid(back) Night Show'. Met tussenpozen heeft de show de laatste acht jaar overleefd.

In de eerste show combineer ik 'lekkere' pop met enkele opnames van de 'spouge' van Barbados. Dat zal een extra bak vullen van de Blauwe Bak. In deze show draai ik voor een eerste maal 'Just As Long As We Have Love' van Carolyn Leacock & The Outfit. Uit mijn hoofd weet ik ook dat Phil Carmen in de show heeft gezeten alsook 'I Follow Rivers' van Triggerfinger. Toch is het een eenmalige show en doet Nicole de week later haar show weer. Een paar maanden later geeft ze de brui eraan en in de eerste weken van 2015 breng ik het concept 'Laid(back) Night Show' terug. Het zijn vaak 'reizen' door muziek met één start en eindpunt en door middel van (soms vage) associaties drijf ik een eind weg van het startpunt maar kom altijd weer terug. Als ik eens geen inspiratie heb voor een 'journey' doe ik een algemene muziekshow waar ik al begin met 'Listen Very Carefully' (dat hier op Soul-xotica nog zal verschijnen als de 'Eretitel') en 'Sample Versus Original'. Een paar weken later word ik gevraagd om een 'tijdelijke' show te doen op de dinsdagavond en dan neem ik veel van de rubrieken uit deze 'Laid(back) Night Shows' over. Daarover meer in de volgende aflevering van 'Tien jaar internetradio'.

Het is een komen en gaan van radiomakers op vrijdagavond en iedere keer als er een gat dreigt en ik heb de tijd, dan spring ik in met een 'Laid(back) Night Show'. Inmiddels heeft een Amerikaanse collega de vrijdagavond van 11 tot 1 overgenomen maar laat onze Engelse presentator om 1 uur vaak verstek gaan. Hoewel het vanaf 2017 lastig te combineren is met mijn werk doe ik nog wel eens een 'Laid(back) Night Show' en vaak in de vakanties. Afgelopen zomer kondigt deze Amerikaan aan dat hij een tijdje vrijaf wil nemen. Er spelen verschillende dingen in zijn leven. Hij is twee weken later alweer terug maar... nu met ander werk waardoor hij de vrijdagavond niet meer kan doen. Ik spring in eerste instantie in om hem te vervangen in zijn seventies-show maar als duidelijk wordt dat deze niet meer terugkomt, ga ik de show weer 'Laid(back) Night Show' noemen. 'Voor zolang het gaat...', heb ik de station manager laten weten.

Voorlopig gaat dat nog wel een tijdje want ik heb er lol in. Sinds een paar weken ben ik begonnen aan 'Labelled With Love' waarin ik de focus leg op een bepaald platenlabel. Ik heb tot dusver Charisma, Harvest, Stiff en Deram gedaan. Komende vrijdag wordt het vermoedelijk het Dawn-label maar ook Vertigo ligt in de planning. 'Laid(back) Night Show' blijft voorlopig dus nog wel even onder ons. De show is te beluisteren op vrijdagavond vanaf elf uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten