maandag 28 november 2022

Hier en nu: The Barefoot Bandit


Wellicht heb ik dit bericht al eerder willen schrijven, maar na vandaag kan ik er echt niet meer omheen. Hoewel we met Wolfman Radio altijd hebben geprobeerd om zo breed mogelijk te programmeren, heeft het station haar roots in de reggae en 2Tone-ska. Sinds het allereerste begin wordt er een 'Ska Sound Of Summer' gekozen door een aantal presentatoren, ook al heeft het de laatste jaren niets meer van doen met ska. Het is vaker gewoon pure reggae. De 'Ska Sound Of Summer' van dit jaar is me alweer ontglipt. Ik denk dat ik het plaatje twee keer heb gedraaid, maar de keuze is vaak niet de mijne als het aankomt op een beeldbepalend reggae-nummer voor de zomer. De 'tune' voor de afgelopen zomer is pas gekozen als opeens de nieuwste single van The Barefoot Bandit binnenkomt. Er gaan diverse stemmen op om het alsnog de 'Ska Sound Of Summer' te maken, maar nee... deze is al gekozen. Intussen wordt 'At The River' van The Barefoot Bandit onze alternatieve 'Ska Sound', hoewel ook dit weer helemaal niets met ska te maken heeft. Het is zonder meer één van de grootste hits van ons station van de afgelopen zomer en ook ik kan niet genoeg krijgen van het plaatje. Tijd om het in de schijnwerpers te zetten!

Ik ben deze ochtend al vroeg wakker. Vroeger dan anders op een vrije maandag. Ik wil nog beslist even scheren voordat ik naar Meppel ga en daar benut ik het eerste stukje ochtend voor. Het is rond een uur of elf als ik in de kamer ben. Mijn collega doet zijn ontbijtshow op dat tijdstip en normaal gesproken ben ik er niet voor te porren. Dat is deze morgen anders. Ik kan wel een lekker muziekje gebruiken en dus schakel ik in. Lee draait hierin zijn favoriete plaat van vorig jaar, een plaatje met Stick Figure (afgelopen september te gast gehad in 'Hier en nu'). Ik probeer het recente schijfje van Stick Figure te herinneren maar ongewild start dat steeds opnieuw 'At The River' in mijn hoofd. The Barefoot Bandit blijft dus in de bus en ook bij de kameraad in mijn hoofd spoken. Als we in zijn huis aan de koffie zitten, zoeken we het nummer op op Youtube en, ja, dit past helemaal bij de stemming van deze 'rare' dag. Vanavond heb ik hem opnieuw aangevraagd in de soul-show van Lee hoewel het natuurlijk geen pure soul is. Hoewel de single al een paar maanden oud is en de band juist weer een nieuwe heeft gepresenteerd, prijs ik nog eenmaal 'At The River' van harte aan.

Het is een cover van elektronische duo Groove Armada. In Nederland heeft het niets gedaan maar in Engeland is het een top twintig-hit geweest. Hoe kan ik dat gemist hebben? Welnu, het staat slechts vijf weken in de Engelse hitlijst en dat is uitgerekend de periode dat ik vakantie vier in Nederland. Bij terugkomst luister ik ook nauwelijks naar de radio en bovendien is de single dan al op zijn retour. Best jammer want ook het origineel is een prachtig nummer! The Barefoot Bandit maakt overigens op de plaat gebruik van een gastzangeres genaamd Charlene Soraia. Het zijn haar eerste twee voornamen want in werkelijkheid is haar achternaam gewoon Jones. Ze is vierendertig lentes jong en heeft op de BRIT-school de kneepjes voor in de showbiz geleerd. Ik denk dat ik het goed met haar zou kunnen vinden want ook zij blijkt een groot liefhebber van King Crimson en dergelijke progrock te zijn. In 2011 wordt een liedje van haar in een reclame gebruikt. In 2022 gaat ze de studio in met The Barefoot Bandit viior mogelijk 'de mooiste single van 2022' in mijn eigen beleving.

The Barefoot Bandit bestaat uit de heren Laurie Ward en Harry Dearsly op gitaar en zang en verder bassist Binksy en drummer Joe Cook. De reggae/dub--band komt uit Devon en dat is 'thuis' voor wat betreft Wolfman Radio. De band heeft verscheidene malen opgetreden voor The Specialized Project en dus kunnen we stellen dat het 'vrienden' van het station zijn. Volgende maand verschijnt hun nieuwe album en ze droppen nu singles op Youtube. Want ja... het is 2022 en The Barefoot Bandit heeft bij mijn weten nog geen fysieke platen uitgebracht. 'At The River' heeft een reggae-arrangement gekregen in het tweede deel en dat past het nummer als een maatkostuum. Het is een verrijkende cover zoals ik die maar weinig tegen kom. Het is bovenal een heerlijk relaxt nummer dat me meeneemt naar de warme zomer van 2022 en het zal ongetwijfeld ook de herinnering aan deze dag bij zich blijven dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten