vrijdag 11 november 2022

Tien jaar internetradio: Afterglow 2016-2022


Gisteravond heb ik het tienjarig jubileum bij Wolfman Radio gevierd en heb zojuist de show geüpload naar Mixcloud. Evenals 'Labelled With Love' van vanavond want de shows gaan onverminderd door. Vanavond heb ik het Dawn-label in de schijnwerpers gezet. Inclusief een 'kickoot' van tien minuten welke me al na twee minuten mateloos verveelt. De 'kickoot' is dan weer een onderdeel van 'Afterglow' en dat is de laatste show die ik in deze serie ga behandelen. 'Floorfillers' is een soort van 'monster' dat ik zelf heb gecreëerd en er zijn verschillende momenten waarop ik helemaal klaar ben met de show. Het is de feedback van de luisteraars welke ervoor zorgt dat de show het bijna drie jaar heeft uitgehouden maar in 2016 is het definitief over voor mij. Ik wil zoiets als 'Tuesday Night Music Club' maar dan een tikkeltje experimenteler. Méér lange albumtracks en muziek die je overdag niet hoort. Ik ben in de zomer van 2016 helemaal klaar voor 'Afterglow' en het is een switch waarvan ik geen spijt heb gehad.

Ik ben het fenomeen 'radio' in de jaren negentig even helemaal kwijt geraakt. 3FM kan me niet de juiste muziek leveren en er is eigenlijk geen andere zender die dat wel kan. Kink is dan lastig via de kabel te krijgen, dus dan zet ik met hetzelfde gemak een cd op. In 2001 maak ik kennis met 'Theater Van Het Sentiment' en ik zal jaren lang alleen naar deze show luisteren. In 2003 ontdek ik de rest van de avondprogrammering op Radio 2 en ik ben een fervent luisteraar van 747AM in de laatste maanden voordat dit het gezapige Radio 5 zal worden. Het is in dezelfde tijd dat ik 'Over De Schutting' leer kennen. Een programma op Radio 1 dat eveneens in de nacht op 747 AM is te beluisteren. Presentator en samensteller Hugo Van Krieken is een muzikale veelvraat en zijn programma's zijn zéér afwisselend. Van licht-klassiek via folk naar jazz en wereldmuziek, maar ook de betere popmuziek. In de tijd dat ik werkloos ben, blijf ik dikwijls de woensdag en donderdag op om in het holst van de nacht naar 'Schutting' te luisteren. Ik ben enkele malen te gast in de meest democratische verzoekplatenrubriek: 'Laat Horen'. Mijn laatste optreden bij Hugo is in maart 2009. We maken meteen een afspraak voor het volgende jaar maar dat zal er niet meer van komen. Hugo overlijdt tijdens zijn vakantie in de zomer van 2009. Ik beschouw hem nog altijd als een radioheld!

'Afterglow' is dan ook ontstaan met Hugo in het achterhoofd. Natuurlijk ga ik niet pretenderen om de show na te doen of durf ik te beweren dat ik op dezelfde 'level' zit, maar wél wil ik een zéér afwisselend programma bieden en de luisteraars graag kennis laten maken met 'ongehoorde' muziek. Ik heb eens een nachtradiopresentator horen zeggen: 'Overdag heb je luisteraars, 's nachts heb je vrienden'. Overdag kun je moeilijk twintig minuten postrock gaan draaien op een radiostation. Op donderdagavond 'past' dat veel beter. Waarvan akte. Evenals mijn andere shows is 'Afterglow' al wel meer 'gegroeid'. Zo is de Vinyl Top 40 sinds een paar jaar een vast onderdeel geworden van de show. De laatste donderdag van de maand staat zelfs helemaal in het teken van deze Engelse hitparade, op de andere donderdagen doe ik de top drie van zowel de singles als de albums.

In het uiterste begin van de show tracht ik nog wel inbreng van de luisteraars maar na twee uitstekende albums voor 'Play That Full Album White Boy' is dat ook wel afgelopen. In deze rubriek draai ik gedurende een aantal shows een compleet album 'dat ik nog altijd eens moest beluisteren'. De show heeft na zes jaar dusdanig een 'concept' gekregen dat deze zichzelf samenstelt. De 'drukte' van woensdagavonden ter voorbereiding van 'Floorfillers' behoort dus definitief tot het verleden. Vaak heb ik binnen twee uur de show wel samengesteld.

'Afterglow' is een 'latertje' voor ons als Nederlanders. Ik begin middernacht met non-stop het beste uit een hitparade uit het verleden. 'Afterglow' heeft plaats tussen 1 uur en kwart voor drie (maximaal). Het ligt hem eraan of ik de show 'goed genoeg' vind of ik hem upload naar Mixcloud of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten