dinsdag 29 november 2022

Honderd achteruit: Petula Clark


Na een relatieve periode van rust is 'Honderd achteruit' voor wat mij betreft weer op stoom. Waar ik in eerdere jaren ging 'Raddraaien' daar ga ik nu zitten voor een aflevering van 'Honderd achteruit' en ook dit is zeer prettig om te schrijven en hopelijk even plezierig om te lezen. Over de Week Spot moet ik nog altijd een beslissing nemen en dat bericht komt wellicht morgen samen met de 'Eindstreep'. Normaal gesproken stel ik op 1 december de Blauwe Bak Top 100 samen, dit wordt ietsje later dit jaar. Ook weet ik nog steeds niet wanneer ik de berichten ga plaatsen en de Top 100 op de radio ga uitzenden. Qua Gele Bak kunnen wellicht een aantal singles vanuit Schotland komen. Baz heeft een aantal singles gered van de container, voornamelijk Engelse persingen van hits uit de jaren tachtig en negentig, en ik heb al met hem overlegd dat ik de platen wel tegen verzendkosten wil overnemen. Nu eerst verder met de Gele Bak Top 100 van het afgelopen jaar. Op nummer 13 treffen we Petula Clark en haar 'Don't Sleep In The Subway' uit 1967. Het had ooit zomaar een 'Telefoontoppertje' kunnen zijn geweest, maar uit mijn hoofd zeg ik dat dit niet het geval is.

Het is volgens mij omstreeks 1988 dat ik Petula Clark voor het eerst zie optreden op televisie. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of het in 'Countdown' is geweest. Feit is wel dat een aantal 'all stars' in hetzelfde jaar een bewerking opnemen van Clark's hit 'Downtown' en dat dit 'Countdown' wordt. Ik denk dat het eind 1993 is als ik een single koop van Jacques Dutronc waar achterop het hoesje een aantal nieuwe elpees worden aangeprezen. Ergens wordt daar ook 'Don't Sleep In The Subway' genoemd. Ik kan het meteen linken aan een liedje dat ik wel eens hoor op Radio 10 maar dat in Nederland nooit een hit is geweest en welke ik ook nog steeds niet ben tegengekomen. Het is de tijd van voor Youtube en dergelijke en dus moet je het hebben van de radioprogramma's die het de moeite waard vinden om dit 'vergeten' nummer van Petula af te stoffen. Dat gebeurt dan al mondjesmaat. De single komt al snel op een 'zoeklijstje'. Tussen aanhalingstekens want eigenlijk doe ik niet aan zoeklijstjes. Ik vind het veel leuker om de singles 'in het wild' te treffen. Ik heb wellicht omstreeks 2010 of 2011 wel eens gekeken op Marktplaats of Ebay maar nooit de single voor een redelijke prijs getroffen. Wellicht dat Boeck op Marktplaats eentje voor de absolute hoofdprijs had staan?

Eind 2008 word ik lid van het Steenen Tijdperk-forum en ga ik ook liedjes vragen. Deze worden vervolgens op mijn Nokia N95 gezet. Dat levert voor Soul-xotica in de jaren 2010 en 2011 de rubriek 'Telefoontoppertjes' op. Via een hele duistere en vast zwaar illegale site vind ik nog een paar complete nummers en daar zit ook Petula Clark tussen. Volgens mij heb ik het kort geleden nog eens over een plaat gehad en dat ik deze associeerde met de verkleedpartijtjes en wandelingen naar de Woldberg. Petula zat niet vlak vooraan in de lijst maar was wel voortdurend in de buurt. Ik maak in juni meerdere rondedansjes als ik bij Minstrel door de singles ga en dat is ook het geval als ik 'Subway' in mijn handen hou. Het is een persing uit Rhodesië maar deze staat niet op 45cat. Dan maar de Nederlandse omdat hij zo'n fraai fotohoesje heeft.

Twee weken geleden is ze negentig geworden. Petula Sally Olwen Clark heet ze voluit en ze komt ter wereld op 15 november 1932 in Ewell in Surrey. Ze is nog altijd actief waardoor ze inmiddels actief is in het achtste decennium. Haar eerste publieke optredens zijn voor mijnwerkers in Wales gedurende de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1942 maakt ze haar radiodebuut bij de BBC. Op het moment van de opname vliegen de bommenwerpers over en het jeugdige publiek raakt in paniek. Om de gemoederen te sussen wordt gevraagd of iemand een kalmerend liedje kan zingen. De jonge Petula stapt naar voren en zingt 'Mighty Rose'. Het helpt de gemoederen te sussen. In 1949 maakt ze haar eerste single: 'Put Your Shoes On Lucy'. De rest van Europa maakt in 1957 kennis met haar dankzij 'With All My Heart'. Hoewel ze een stuk langer in de business zit dan haar concurrenten gaat ze in de midden jaren zestig mee op de golven van de succesvolle Engelse zangeressen samen met Sandie Shaw, Lulu en Marianne Faithfull. Met 'Downtown' is ze opeens weer een hippe zangeres in de popmuziek. In Engeland bereikt ze een twaalfde plek met 'Don't Sleep In The Subway'. Zoals gezegd heeft de single geen indruk op de Nederlandse hitparade maar het is desondanks een radiofavoriet gebleken. Haar meest recente plaatwerk is van 2012 en 2013. Ik zie vrijwel geen activiteit sinds 2012 waardoor het dus zeven decennia zijn. Dat is op zichzelf ook al een flinke tijd. Tegenwoordig reist Petula tussen Genève en de Franse Alpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten