maandag 7 november 2022

Tien jaar internetradio: 'Do The 45' 2012-2022


Hoewel ik geen ontbijtshows hoef te doen, ben ik dit weekend toch ietsje drukker geweest met radio. 'Aftershows' en een uitzending op de zondagmiddag. Het is 'gezellige drukte' en valt prachtig samen met de kleine serie die ik jullie deze week ga presenteren. Komende donderdag is het precies tien jaar geleden dat ik voor het eerst 'Do The 45' heb gedaan op Wolfman Radio. Het is liefde op het eerste gezicht. Waar veel internetradiostations zich toespitsen op een bepaald decennium of muziekstijl (of juist bepaalde stromingen 'verbiedt'), daar is Wolfman Radio vanaf het begin 'mijn' station geweest. Het is lekker van alles en nog wat, ook al moet ik toegeven dat de meeste variatie al jaren achter ons ligt. Dat heeft er dan weer mee te maken dat de gloriedagen van internetradio achter ons liggen, maar het blijft een leuke hobby. Je gaat immers niet uren wachten op je favoriete liedje als je hetzelfde liedje meteen kan luisteren op Spotify? De komende dagen fiets ik door de shows die ik in de afgelopen tien jaar voor het station heb gedaan.

De verhuispremie die ik in 2012 ontvang voor de move tussen Steenwijk en Nijeveen gaat grotendeels op aan platen en 'het goede leven' in Steenwijk. De vloerbedekking is in Nijeveen de grootste kostenpost. Ik heb mezelf ooit Technics-draaitafels beloofd als ik de verhuispremie zou ontvangen. Het wordt een eerste Stanton T.62, de tweede koop ik pas een jaar later. Qua mixer wil ik meteen een Behringer en die heb ik gekregen. Hoewel ik voor de dj-sets in de clubs en kroegen geen usb nodig heb, maak ik in de eerste maanden van 2012 kennis met de podcasts van een platendealer. Het zijn 'sales shows' waarin hij platen draait die hij in de aanbieding heeft. Niet een aanbieding met hoge korting want het zijn veelal de duurdere platen uit zijn assortiment. Dat wil ik ook! Een beetje radio spelen in een podcast. Mijn soul-hobby uitventen. Maar niet alleen maar soul want daarvoor heb ik teveel veelvraten in mijn kennissenkring. In mei 2012 ga ik aan de slag met de podcast-software die wordt meegeleverd bij de Behringer en is de 'Soul-x-rated' een feit. In de zomer wil ik een eenmalige Engelse podcast maken met leuke soulplaatjes die niet op Youtube zijn te vinden. Een van de luisteraars is een Engelse gast die ik pas heb leren kennen in een Northern Soul-groep op Facebook.

Lee is enthousiast en ik vat dat als een groot compliment op. Ik heb dan al eens geluisterd naar zijn Northern Soul-show op Wolfman Radio op de maandagavond (vanavond doe ik zijn show vanaf 11 uur...). Lee is geen 'one trick pony' en doet ook een gemengde show op zondagavond. Toch beoordeel ik dat de Engelsen nét een tikje professioneler zijn dan de boer uit Nijeveen met een paar soulplaatjes en een Podomatic-account. Het is door toedoen van een andere Engelse vriend dat ik toch bij Wolfman terecht zal komen. Eigenlijk wil Wolfman Radio alleen maar 'live' shows doen maar ik heb haast... Ik hou van speciale datums en de tiende van de elfde maand in het twaalfde jaar van de eeuw komt eraan. Het einde van week 45. De eerste show is een 'pre-record' die, evenals de podcasts, in één take gaat dus met onvolkomenheden.

'Do The 45' is meteen een 'hit'. De naam is al een jaar of twee bij me en zou eens een serie clubavonden in De Buze hebben moeten worden met gast-dj's. Hetzelfde concept waarmee het Amerikaanse 45Live momenteel de vrijdagavonden vult. Louter en alleen 7" 45-toeren-singles op de draaitafels. Ik weet de tijd niet meer uit mijn hoofd, daarvoor zou ik op de posters moeten kijken? In het uiterste begin is 'Do The 45' een uurtje omdat ik bang ben dat ik anders al snel door de Blauwe Bak heen zal schieten. Tot juni 2013 blijven het 'pre-records' omdat ik het niet voor elkaar krijg om de software te installeren op de laptop. Als deze in maart 2013 ook nog eens crasht, moet ik op zoek naar 'iets beters'. Dat wordt een stokoude IBM ThinkCentre op XP maar het blijkt een geweldige compagnon te zijn tijdens de uitzendingen. In september 2013 heb ik echter zoveel platen bij gekocht voor de Blauwe Bak dat ik voel dat ik wel twee uren kan doen. Iedereen blij want 'slots' gaan op Wolfman Radio per twee uren. Ik zit dan op de zaterdagmiddag. Ik werk dan maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de postsortering. In 2015 wordt de dinsdag mijn vrije dag in plaats van de woensdag. Over zaterdag wordt nog altijd niet gesproken. Houden zo! Dat betekent dat ik zaterdagmiddag nog altijd 'Do The 45' kan doen.

Als Nederland in 2017 naar de stembus gaat, maak ik 's middags een fietstochtje. Onderweg is het in gedachten een 'murder your darlings' want de druk om op zaterdag te gaan werken, wordt opgevoerd. Dan besluit ik om 'The Vinyl Countdown' tot één show terug te brengen op zondagavond en 'Do The 45' naar de zaterdagavond te verhuizen. Dat betekent dat ik zaterdag overdag beschikbaar ben om post te bezorgen. 'Do The 45' is de oudste van het stel en bestaat, zo gezegd, komende donderdag tien jaar. Qua stijl is het mee gegaan in de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Het is wel eens méér 'girl group' en 'almost but not quite' geweest en de laatste maanden heb ik juist zitten te denken aan een filiaal met 'nieuwe' soul omdat ik voel dat de 'classic soul' een beetje wordt onderbelicht in 'Do The 45'.

Tot slot de reclameboodschappen: 'Do The 45' is iedere zaterdagavond van 23.00 tot plm. 02.00 uur te beluisteren. Vaak gaan de shows binnen 24 uur op onze Mixcloud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten