dinsdag 15 november 2022

Singles round-up: november 1


Het idee is iets wat ik wel vaker heb gedaan. 's Avonds naar Havelte lopen, boodschapjes doen en dan met de bus terug. De laatste keer dat ik dit wilde doen was ik al veel te vroeg klaar bij de winkel. Dit keer meen ik dat de bus om tien of kwart over acht naar Uffelte gaat. Dat blijkt vijf voor half negen te zijn terwijl ik al vóór acht uur klaar ben bij de winkel. Ik loop terug langs de Rijksweg en kom net Uffelte binnen als de bus langs komt rijden. Het resultaat is nu wel dat de rechtervoet niet lekker 'loopt'. Ik hoop dat dit nog gaat bedaren voor morgen. Ik ga hoe dan ook aan het werk, dan maar eens een pijnlijke grimas trekken. Afgelopen weekend zijn de eerste twaalf singles voor deze maand gearriveerd. Drie splinternieuwe Soul4Real-releases, een aantal platen van een Nederlandse dealer en een stel uit Denemarken. Deze ga ik in twee zestallen aan jullie voorstellen want ik verwacht méér later in deze week. Hoewel het merendeel van de singles is voorbestemd voor de Blauwe Bak trap ik af met een single voor de Gele Bak en een 'dream come true'.

* The Bee Gees- Wouldn't I Be Someone (Duitsland, RSO, 1973)
Eind september koop ik in Meppel 'Mr. Natural' van de gebroeders Gibb. Mijn platen verzamelen neemt in 1989 serieuze vormen aan als ik me toeleg op platen van The Bee Gees. Dan al zijn er een paar platen die 'onmogelijk' lijken te zijn. 'Mr/ Natural' is daar eentje van. 'Wouldn't I Be Someone' is de andere. Hoewel The Bee Gees nauwelijks meer de top twintig bezoeken in de jaren 1971 tot en met 1974 komen deze twee singles niet verder dan de Tipparade en zijn derhalve erg moeilijk te vinden. De Deense Discogs-handelaar heeft deze als een 'kassakoopje' en ik denk dat ik de Polydor- en RSO-releases tussen 1967 en 1975 compleet moet hebben. Een paar smachten wel naar upgrades. 'Wouldn't I Be Someone' is echt zo'n plaatje voor 'de verzameling' en muzikaal kan het me dus niet veel schelen. Hoewel? 'Mr. Natural' blijkt één van de leukste plaatjes van de Gibbs uit deze tijd te zijn? Dit is weer het soort zoals we dat in die tijd kennen van The Bee Gees. Niet onaardig maar ook geen hoogvlieger in het repertoire.

* Pete Belasco- One (Spanje, Jai Alai, 2022)
De twee nieuwe Soul4Real-uitgaven zitten in de tweede aflevering van de 'Singles round-up'. Eentje daarvan is inmiddels uitverkocht dankzij een gedegen Facebook-campagne. Dat heeft deze van Pete Belasco nauwelijks gekregen. De plaat is afgelopen zomer uitgebracht op Jai Alai en ik kan me herinneren dat ik 'even heb geluisterd'. Bij het bestellen van de twee nieuwe zie ik hem opnieuw staan en besluit hem mee te bestellen. Op deze release vinden we twee nummers van Belasco's album 'Lights On' uit 2012 die nog niet eerder het vinyl hebben bereikt. Het is heerlijke loungy neo-soul waarvan 'One' een lekkere 'hook' heeft. Geen dansvloerkraker maar wel ontzettend smakelijk!

* Charles Bradley & The Menahan Street Band- I'll Slip Away (US, Light In The Attic, 2012)
Light In The Attic is een platenlabel dat in 2002 is opgericht om vooral obscure pop opnieuw voor het voetlicht te brengen. Dit doet het label onder andere met de muziek van Rodriguez. Om het tienjarig jubileum extra luister bij te zetten laten ze 'vrienden' nummers opnemen van oudere artiesten uit hun catalogus. Charles Bradley neemt 'I'll Slip Away' voor zijn rekening. Op de keerzijde staat het origineel van Rodriguez en dat is dan de 1967-opname zoals dat op zijn eerste single is verschenen. Hij neemt het later op voor zijn elpee maar deze uitvoering heeft net iets meer een folkrock-gevoel. Charles lijkt meer te zijn uitgegaan van de albumversie maar geeft desondanks zijn eigen draai aan het nummer.

* The Dells- Wear It On Our Face (US, Cadet, 1968)
Een plaatje dat ik associeer met mijn muziekvriend Albert. Volgens mij draait hij dit tijdens onze maniakale uitzending voor de lokale omroep in 2011. Het is een lekkere stamper van de mannen met de onvolprezen samenzang. Voor mij is dit een klassieker!

* Valerie June- Wanna Be On Your Mind (UK, Sunday Best, 2013)
Opnieuw een soort van kassakoopje. Dit is het soort neo-soul dat sporadisch nog wel eens de reguliere hitparade wil bereiken, ook al blijft dat voor Valerie een illusie. Eigenlijk is de b-kant de favoriet. 'Heart On A String' heeft een lekkere groove en een retro-gevoel dat er niet zo zwaar bovenop ligt als bij 'Wanna Be On Your Mind'. De plaat is 'new old stock' want het gaatje moet nog even worden opgerekt de volgende keer...

* Byron Lee & The Dragonaires - Everyday Will Be Like A Holiday (NL, JAD, 1969)
Ik koop mijn eerste exemplaar in de jaren negentig. Helaas is het geluid daarvan compleet verstierd. Omdat het nummer helemaal past in de Carib-soul ga ik rond kijken voor een beter exemplaar en vind dan deze. Zo hoort hij te klinken en nu mag die dan helemaal in de Blauwe Bak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten