dinsdag 15 november 2022

Week Spot: Madeline Bell


De plannen voor de komende Blauwe Bak Top 100 staan nog op losse schroeven. Doorgaans is het de bedoeling dat ik tegen het einde van het jaar twee uitzendingen doe met de Top 100 op de radio. De kerstdagen, zoals afgelopen jaar, zijn dan ideaal. Ik wil dit jaar echter proberen om toch iets van kerst te vieren en de mogelijkheid bestaat dat ik de Top 100 niet eerder dan half december ga samenstellen. De uitzending zou ik ook in de eerste weken van het nieuwe jaar kunnen doen. Het geeft me tevens een adempauze op zaterdagavond want ik probeer momenteel alle platen nog eens te draaien vóór de samenstelling van de Top 100. Met nog twee zaterdagen te gaan in november en materiaal voor vier of vijf shows gaat dit lastig worden. Hoe dan ook: Deze zaterdag ga ik zitten voor de platenlabels die beginnen met een N, O, P, Q en R. Ik heb geteld in de lijst en kom dan uit bij de Philips-singles die ergens halverwege de show zitten. Ik heb even getwijfeld bij The Free omdat het een leuke 'flashback' is naar tien jaar radio, maar ach... dat heb ik vorige week al gevierd. Van Madeline Bell heb ik ook een single op Ascot welke het méér zou verdienen, maar ik ga deze week desondanks voor 'Picture Me Gone' van Madeline Bell uit 1967.

Arnold Rypens is dé kenner van 'originals' en hij geeft het maar weer eens aan. Dave Berry is vóór Madeline Bell met zijn versie. Het origineel komt echter uit Amerika en is van zangeres Evie Sands. Madeline heeft haar roots eveneens aan de overkant van de grote plas. Ze wordt op 23 juli 1942 geboren in Newark in de staat New Jersey. Ze komt in 1962 naar Engeland middels de gospelshow Black Nativity. In de volgende jaren is ze vooral actief als achtergrondzangeres van Dusty Springfield. Madeline is op een tournee als Jimi Hendrix naar Engeland wordt gehaald en verblijft de eerste maanden in haar kamer. Haar eerste hit is 'I'm Gonna Make You Love Me' dat het in Amerika beter doet dan Dee Dee Warwick's originele versie. In 1967 maakt ze haar eerste soloplaat voor Philips: 'Bells A Poppin'. Hoewel 'Picture Me Gone' geen hit wordt op de mainstream hitparade wordt het nummer meteen in de harten gesloten van de Northern Soul-fans. Duitsland krijgt ook een release van de single met bovenstaande fotohoesje. Ik heb deze Duitse persing maar dan helaas zonder dat accessoire.

Naast haar solo-carrière blijft Madeline werken als gastzangeres en doet ze onder andere mee op 'Bye Bye Blackbird' van Joe Cocker en 'Barabajagal' van Donovan. In 1969 gaat ze aan de slag met de formatie Blue Mink waarmee ze verschillende grote hits heeft waaronder 'Melting Pot' en 'Good Morning Freedom'. In 1973 maakt ze de elpee 'Comin' Atcha' welke is geproduceerd door John Paul Jones van Led Zeppelin. In de late jaren zeventig werkt ze samen Space en Cerrone. In de jaren negentig zit ze in de jazz. Haar echtgenoot is in 2010 overleden en sindsdien werkt Bell vanuit Spanje. Haar stem is niet alleen prominent aanwezig op vele muzikale producties, maar ze is ook 'de stem' van een aantal populaire Engelse televisiereclames.

Haar eerste single krijgt een Amerikaanse release via Ascot en het liefste zou ik deze als Week Spot hebben genomineerd. Wie weet gaat dat ook nog eens gebeuren en dan heb ik een makkie bij het publiceren. In week 45 heb ik vaak een 'classic' als Week Spot, in 2022 valt het een week later. Klassieker dan dit gaat het immers niet worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten