woensdag 9 november 2022

Week Spot: Danny Toeman


Als ik dit schrijf, is het inmiddels de vroege uren van de tiende november. Het is vandaag dus tien jaar geleden dat ik mijn eerste 'Do The 45' heb gedaan voor Wolfman Radio. Aan de ene kant heb ik altijd gehoopt dat ik tien jaar later nog altijd via dit station mijn shows zou kunnen doen maar aan de andere kant heb ik ook wel mijn twijfels gehad. Ik heb namelijk al een hele tijd het gevoel dat de voormalige radiobaas van het station af wil en zie niet de mogelijkheid voor ons om het station over te nemen. Als hij in 2019 aankondigt ermee te willen stoppen, blijkt het vrij eenvoudig voor ons om de boel over te nemen. In voorgaande jaren valt mijn Wolfman Radio-verjaardag vaak samen met 'The Big One'. Dat is de reden waarom ik vaak een reggae-achtige plaat als Week Spot heb in deze week. Of het is een klassieker uit de vroege dagen van de show. Dit jaar wil ik echter dóór met de lijst van platen die ik dit jaar aan de verzameling heb kunnen toevoegen. Zaterdag hoop ik de K, L en M in ieder geval te kunnen doen. Hopelijk ook nog N en O. De afgelopen weken heb ik al vaker een Week Spot uitgekozen van een 'nieuw' label en dat doe ik deze week ook. Ik heb LRK in maart van dit jaar leren kennen maar het is een langdurige liefde gebleken. De Week Spot is deze week voor 'When The Lights Go Down' van Danny Toeman uit 2022.

'You can't judge a book by looking at the cover', is een oude wijsheid en deze gaat zeker op bij Danny Toeman. Als je afgaat op zijn stem dan verwacht je een doorgewinterde soul-zanger zoals je die in de jaren zestig op het podium van de Apollo kon bewonderen. Als je kijkt naar een foto van Danny Toeman denk je het eerst aan een kantoorklerk. Kostuum of blazer met een zijden zakdoek in de borstzak, bosje krullen, baardje en een niet te missen bril. Toch komt de stem écht uit zijn keel! Danny is geboren in 1989 in Londen en studeert aan de universiteit in Leeds. Al op jonge leeftijd ziet hij de film 'The Blues Brothers' en is hij meteen verslingerd aan de muziek. Hij luistert voortdurend naar verzamel-cd's met muziek van Stax-artiesten maar... als hij 'A Hard Day's Night' van The Beatles hoort...? Dan roept de missie om zelf muziek te maken. Hij is acht jaar oud als hij zijn eerste liedje componeert. In 2014 kent zijn muzikale carrière een bliksemstart als autofabrikant Toyota een liedje van hem gebruikt in een wereldwijde reclame. Danny wordt alras gevraagd met zijn band om te openen voor verschillende grote namen.

Zo speelt hij in het voorprogramma van wijlen Charles Bradley maar rekent hij het voorprogramma van Kool & The Gang als één van zijn absolute hoogtepunten. Daaraan kan een optreden in 2022 worden toegevoegd want afgelopen zomer heeft hij het podium gedeeld met Diana Ross. Liam Kenney is ook onder de indruk van Toeman's muzikale kunsten en regelt met hem dat hij een single mag uitbrengen. Dat is 'When The Lights Go Down' en dat valt samen met de lofprijzingen die Toeman de afgelopen zomer heeft kunnen ontvangen. De plaat is dan ook een doorslaand succes. Zelf denk ik enige tijd dat de plaat al Week Spot is geweest maar bij een nadere bestudering blijkt dat niet zo te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten