donderdag 17 november 2022

Singles round-up: november 2


Gistermiddag heb ik een berichtje ontvangen van Monica dat er weer een pakketje voor me klaar ligt. Hiervoor moet ik wel even diep in de buidel tasten en onder zwaar protest, maar dat zoek ik naderhand wel even verder uit. Waarom het protest? Dat leg ik ter zijner tijd even uit als ik de betreffende singles in de 'Singles round-up' ga behandelen. Ik wil vandaag eerst maar eens de tweede zes voor het voetlicht brengen. Ik heb gisteren terug gestuurd dat ik ze vandaag zou ophalen, maar het wil in Uffelte tot acht uur vanavond niet droog worden en dus denk ik dat ik het pakketje morgenochtend ophaal voordat ik naar het werk fiets. Nog een 'update'. Ik heb een paar weken geleden in Engeland een single besteld van een platenlabel welke in een paar uren was uitverkocht en welke nu al gekke capriolen doet op Discogs. Hij heeft me laten weten dat de single 'retour afzender' is gegaan. Zijn fout want hij had geen huisnummer vermeld. Die wordt dus opnieuw verstuurd. De zes singles van nu zijn een 'mixed bag'. Drie oudjes, twee hagelnieuwe singles en een 'new old stock' van een paar jaar geleden.

* Barbara Lewis- Make Me Your Baby (NL, Atlantic, 1965)
Barbara Lewis heeft een heel warm plekje in mijn hart. 'Make Me Belong To You' beschouw ik nog altijd als één van mijn 'alltime favourites'. Ik hoef hem niet iedere dag te horen maar... als ik hem weer eens hoor? Dan is het altijd weer genieten met hoofdletter G. Bovendien heb ik een zwak voor deze 'vroege' Nederlandse Atlantics. Uit de tijd dat EMI het zaakje nog aanstuurde en ze deze Columbia-zwarte labels mee gaf. De single is verre van nieuwstaat maar zo is die beschreven en daar is de prijs naar. Het is geen 'Make Me Belong To You' maar desondanks is het smullen. Hij mag gewoon naast de genoemde single in de Blauwe Bak met de Europese persingen.

* Barbara Lynn- Unloved, Unwanted Me (Spanje, Soul4Real, 1968, re: 2022)
Het staat hierboven beschreven alsof het een heruitgave zou zijn maar uiteraard zijn de nummers nooit officieel uitgebracht. Soul4Real doet immers niet in directe heruitgaven. Barbara Lynn is al een gevestigde naam als ze in 1968 een aantal sessies doet met producent Spooner Oldham. 'Unloved' is een prachtige productie uit Memphis en is in juni 1968 opgenomen met sessiegitarist Reggie Young. Het is Young's agenda welke een licht werpt op de opnames van Lynn en een indicatie geeft van de tijd wanneer het is opgenomen. 'Unloved' blijft op de plank liggen. Van dit nummer is overigens ook niet bekend wie het geschreven heeft. De andere kant is geen onbekend nummer op zichzelf. Het zou zomaar eens de vroegste opname kunnen zijn van 'Soul Deep'. Songwriter Wayne Carson neemt in 1969 zijn eigen versie op en het team heeft een hit als The Box Tops het op de plaat zet. Dat kantje is dan ook meteen mijn favoriet van de twee. Reggie heeft twee weken vakantie in juli 1968 en dat is vermoedelijk de periode wanneer 'Soul Deep' is opgenomen. Je 'mist' het gitaarspel van Young.

* Midnight- Keep On Walking By (Spanje, Ariola, 1978)
Christine is al jaren 'fan' van de Northern Soul-show van collega Lee en omdat het haar niet lukt om in te loggen in onze chatroom, hang ik op maandag rond op Facebook met haar. Christine is ondanks haar leeftijd een relatieve 'beginner' in de soul en trakteert ook mij geregeld op platen die ik over het hoofd heb gezien. We hebben een gezamenlijke liefde voor het werk van Kenny Lynch. Lynch is sinds de jaren zestig een zwarte crooner in Engeland en zal in de jaren tachtig een populaire tv-acteur worden. Intussen gaat hij door met het uitbrengen van muziek. Zijn 'Movin' Away' uit 1967 is de perfecte 'end-of-nighter' en bijna onmogelijk te vinden als originele single. Christine vestigt mijn aandacht op dit nummer van Midnight. De plaat is reeds 'ontdekt' want de prijzen van Engelse persingen liegen er niet om. Zelfs Europese persingen doen al gekke prijzen en deze Spaanse is niet goedkoop geweest! Het is disco waarvan de klasse al tijdens het intro er vanaf druipt en uiteraard met de stem van Kenny Lynch. Het gaat me echt om deze kant en dus laat ik de a-kant maar voor wat het is.

* Bobby Newsom- Jody Come Back And Get Your Shoes (UK, Mojo, 1972)
Kassakoopje dat ik 'blind' heb aangeschaft. Ik heb weinig overtuigingskracht nodig bij een Engelse Mojo-persing voor weinig. Bobby Newsom (die ook platen heeft gemaakt als Bobby NewsomE) haakt maar weer eens in op het thema van Jody op de dansvloer en ditmaal heeft ze haar schoenen laten staan onder zijn bed. Het is gezellig maar ook niet meer dan dat. Gewoon een leuke aanvulling op de verzameling Mojo's en Contempo's.

* Marques Toliver- Magic Look (UK, Bella Union, 2012)
Toliver is geboren in Talahassee maar woont tegenwoordig in Londen. Deze single heb ik in 2012 helemaal gemist of misschien ook niet. Het is immers pas sinds een paar jaar dat ik oor heb voor eigentijdse soul. Toch moet ik bekennen dat ik niet helemaal kan herinneren waarom ik deze single in mijn mandje heb geplaatst. Ik weet niet wat ik heb gedacht bij de bestelling maar het is té poppy voor mijn gevoel. Ik zal het plaatje nog enkele kansen geven om te 'groeien'.

* Mary Wells- Love Letters (Spanje, Soul4Real, 2022)
In tegenstelling tot Barbara Lynn hier geen jaartallen. Wells verlaat in 1965 Motown voor een korte periode bij 20th Century. Daarna trekt ze naar Chicago voor een aantal sessies waar deze single een resultaat van is. Gerald Sims is de briefschrijver en het ademt Motown. 'Hands Off My Baby' op de keerzijde is eveneens Motown maar dan met een productie van Chicago-man Carl Davis. Tony Hester (van The Dramatics) en Richard Popcorn Wylie hebben de keerzijde geschreven en zij komen beide uit Detroit. Ik moet bekennen dat ik het niet de meest essentiële single vind maar de soul-dj's denken daar anders over. Deze van Mary Wells is al een paar weken stijf uitverkocht en is in menig soul-show en op de dansvloer te horen. Soul4Real-uitgaven zijn erg zonnig geprijsd en hij kan 'gratis' mee in een pakketje, maar ik ga deze plaat niet grijs draaien! Leuk voor erbij...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten