donderdag 2 juni 2022

Het zilveren goud: juni 1997 deel I


Het is technisch gezien al de start van de derde juni als ik mijn eerste bericht van de maand nog moet publiceren, maar aan inspiratie kom ik op dit moment niet tekort. Het zal dus geen enkel probleem zijn om binnenkort dubbel te publiceren en weer op de rit te komen met Soul-xotica. Gisteren heb ik te lang en teveel nieuws gekeken waardoor het publiceren alsmaar wordt uitgesteld. Ook heb ik een plan voor vandaag dat toch eindelijk eens moest gebeuren. En...? Dat heb ik vanmiddag gedaan. Dat is het onder handen nemen van de tuin. Het gras is gemaaid, de laaghangende takken van de plataan verwijderd (bovenop volgt later) en de struiken aan de weg bij geknipt (ook daarvan komt een tweede deel). Nog net op tijd voor de tuinkeuring? We hebben dit weekend dorpsfeest in Uffelte maar ik zal er ditmaal weinig last van hebben. Tot een paar jaar geleden staat de tent naast mijn fietsenschuur, dit weekend staat hij helemaal aan de andere kant van het dorp. Ik kom waarschijnlijk alleen de optocht tegen als ik zaterdag naar het werk fiets. Nu ga ik beginnen met 'Het zilveren goud'. Dat hou ik ook deze maand in het midden van de week. Ik heb vier afleveringen over juni 1997 in de planning. De vijfde woensdag van deze maand trap ik alvast af met de eerste singles van juli. Want ja... juli en augustus worden dik gevulde afleveringen! In juni zijn het echter nog steeds zes singles per aflevering.

Aan inspiratie voor verhaaltjes ook geen gebrek. Afgelopen week herinner ik me opeens iets uit juni 1997 maar dat kan ook nog wel in een latere aflevering. Terwijl ik dit schrijf, schiet me iets anders te binnen. Dat is dan weer een herinnering van 22 juni 1997 en kan dus ook wel later. Bij de singles uit Leeuwarden weet ik eigenlijk niet meer of dat eind mei of begin juni is geweest. In de vorige aflevering heb ik nog aangehaald dat ik rond deze tijd even ben gestopt met het reli-shoppen. Ofwel: Doodleuk een 'vreemde' kerk binnen stappen om te kijken of het bij me past. Dat neemt niet weg dat ik tot over mijn oren in de godsdienst zit. Ik heb een paar maanden geleden nog gezocht op het internet maar niets meer kunnen vinden. De foto heb ik, geloof ik, ergens liggen. Het bericht zelf ben ik kwijt geraakt. Ik weet nu niet meer precies hoe het is gekomen want het kan via twee wegen tot stand zijn gekomen. De broer van Sneeker Nieuwsblad-collega Cees is journalist bij het Fries Dagblad. Daarnaast werkt hij als cabaretier en schrijft voor een religieus tijdschrift. Welk blad? Dat is me ontschoten, maar het interview is ten behoeve van dit laatste.

Mijn bekeringsverhaal is het onderwerp. Vanuit een kerkelijke omgeving 'helemaal op het verkeerde pad gekomen' en lid geweest van een deathmetalband met duivelse boodschappen. Nu is hij aangeraakt door de Here en wil zich muzikaal gaan inzetten voor zijn Koninkrijk. Dat is de strekking van het verhaal. Ruurd bezoekt me dan ook in de Popkelder en ik poseer met een elektrische gitaar op schoot. Zoals ik eerder al heb geschreven, begint en eindigt daar mijn muzikale inzet op de gitaar. Ik kan uren met zo'n instrument op schoot zitten zonder dat ik wil spelen. Ik oog op de foto alsof ik de volgende gospel-countryster in wording ben. Haar in een staartje, kleurig t-shirt aan van Het Pakhuis en de oranje broek. Of Ruurd nog actief is als journalist weet ik niet. Wel dat hij zich méér is gaan toeleggen op het christelijk cabaret en hij zichzelf aanbiedt met verschillende programma's.

Het is ook de tijd dat Muziekkrant Oor (dan nog nét een beetje relevant vlak voordat het een veredelde Hitkrant zonder posters zal worden) de laatste shockrock-sensatie op de voorplaat zet. Dat kost het blad enkele trouwe abonnees. Het gaat hem om het gezelschap Rockbitch. Op zichzelf ben ik best gecharmeerd van bands met een sterke visuele presentatie. Ik heb per slot van rekening tweemaal GWAR gezien en herinner me nog bijna alles van het concert van God Bullies. In 1997 ben ik echter in den Here en moet ik afkeurend staan tegenover de sm-show op het podium van Rockbitch. Het gezelschap treedt op een donderdagavond op in Zalen Schaaf in Leeuwarden. Ik weet dat een aantal mensen van de Youth For Christ in Leeuwarden gaat protesteren buiten de zaal en ik ben van plan om me aan te sluiten bij hen. Hoe dichter ik bij Leeuwarden en het centrum in de buurt kom, hoe onzekerder ik me voel. Heb ik een argument om concertbezoekers te overtuigen om niet naar binnen te gaan? Nee! In plaats daarvan spendeer ik de avond in de verschillende platenzaken. Dat resulteert onder andere in de volgende zes singles.

2795 Oh Oh What A Kiss - Will Andy (NL, CNR, 1966)
2796 EP What You're Doing - The Beatles (Spanje, Odeon, 1965)
2797 Thunder And Lightning - Chi Coltrane (NL, CBS, 1972)
2798 Evil Woman - Electric Light Orchestra (NL, Polydor, 1975)
2799 He's Gonna Step On You Again - John Kongos (NL, Ariola, 1971)
2800 Keep On Smiling - James Lloyd (NL, Ariola, 1970)

Bij The Beatles heb ik het eerste nummer op kant a genoemd. De EP heeft verder geen extra titel maar is in mei 1965 in Spanje uitgebracht. De overige nummers zijn 'I Don't Want To Spoil The Party', Everybody's Trying To Be My Baby' en 'Every Little Thing'. Chi Coltrane heeft in een grijs verleden in de Blauwe Bak gestaan. Ik vind de plaat de juiste 'groove' hebben voor de optredens die ik in deze tijd doe en kan dat nog altijd voorstellen als ik de plaat hoor. John Kongos heb ik dan pas ontdekt middels een cd en ik moet nog leren dat het in Engeland vooral bekend is geworden als 'Step On' van The Happy Mondays. Volgende week in ieder geval de rest van de singles van deze avond uit Leeuwarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten